Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κινήσεις σε διπλό ταμπλό

Κινήσεις σε διπλό ταμπλό

Την εικόνα ενός κόμματος εντός και ενός κόμματος εκτός θυμίζει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ με τον νέο αρχηγό από τη μία να συνεχίζει τη δική του αυτοτελή καμπάνια ανά την Ελλάδα, ενώ από την άλλη στη Βουλή τις θεσμικές υποχρεώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκπληρώνει ο μεταβατικός πρόεδρος της ΚΟ.

Από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δημιουργήθηκε ένας γρίφος. Πώς ενώ δεν είναι ο ίδιος στη Βουλή, θα εκπληρώνει τις θεσμικές υποχρεώσεις ενός κόμματος που παραμένει η δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα παρά τη συντριβή της στις διπλές εθνικές εκλογές του Μαΐου – Ιουνίου.

Ο ίδιος πολύ γρήγορα βέβαια αποσαφήνισε πως ο Σωκράτης Φάμελλος θα παραμείνει πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος και μάλιστα στην πρώτη του συνέντευξη ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης μίλησε θετικά για τον εν λόγω βουλευτή.

Μια από τις πρώτες του επιλογές ήταν μάλιστα αυτή σε συνδυασμό με μπαράζ επισκέψεων στη Βουλή. Είπε δε, και είναι κάτι που το λέει συχνά στους στενούς του επιτελείς, πως το δικό του μέλημα είναι να φέρει το κοινοβουλευτικό και πολιτικό έργο του κόμματος στην κοινωνία. Και πως δεν θα σταματήσει τη δική του αυτοτελή καμπάνια ανά την Ελλάδα, που σε πολλούς μοιάζει να έχει διαμορφώσει την εικόνα ενός κόμματος εντός και ενός κόμματος εκτός.

Είναι χαρακτηριστικό πως προχθές και πάνω ακριβώς στη στρατηγική που περιγράφουμε ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές του Βόλου, ενώ τον συνόδευαν στελέχη, όπως ο Σωκράτης Φάμελλος, αλλά και ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και η πρώην υπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Ολη η εβδομάδα θα έχει τις δύο αυτές όψεις με την πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ αλλά και περιοδείες του προέδρου στοχευμένες στην επερχόμενη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Χθες μάλιστα συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η θεσμική στρατηγική του δεν αναιρεί τον «κινηματικό» χαρακτήρα της εκλογής του, λέει άνθρωπος που έχει εικόνα των στρατηγικών κινήσεων του Κασσελάκη, και θέλει να εισαγάγει έναν νέο τρόπο και ύφος με ματιά στην κοινωνία και όχι μακριά από εκείνη. Εντός πάντως ΣΥΡΙΖΑ οι κραδασμοί είναι εν εξελίξει.

Νέες βολές από τα στελέχη

Στον απόηχο της πανελλαδικής σύσκεψης της Ομπρέλας το Σαββατοκύριακο, που επιλέχθηκε ένα είδους εκεχειρίας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και μια περαιτέρω πίεση για να γίνει το αποφασισμένο συνέδριο τον Νοέμβριο, οι ριπές συνεχίστηκαν.

«Αν παραδοθούμε σε ένα απολύτως προεδρικο-κεντρικό και προσωποπαγές κόμμα, δεν είναι αυτό που έχουμε συμφωνήσει στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε τη Δευτέρα ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ συμπλήρωσε με αφορμή τη σύγκληση οργάνων πως «δεν μπορούμε να λέμε στον κόσμο «πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου και έλα να ψηφίσεις», να τον κοροϊδεύουμε ότι αυτός καθορίζει τις τύχες του κόμματος και να του αρνούμαστε να συμμετέχει σε ζητήματα καθημερινής πολιτικής έστω και διά οργάνων».

Και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος προχθές επεφύλαξε τις δικές του βολές με αφορμή την αντικατάστασή του από τη θέση του διευθυντή της ΚΟ χωρίς να ενημερωθεί. «Ξεκινήσαμε λάθος, το λάθος όμως κατανοήθηκε ιδιωτικά. Δεν είναι θέμα δημόσιας συγγνώμης αλλά θέμα λειτουργίας γιατί η άσκηση πολιτικής είναι δημόσια» είπε ο Θεοχαρόπουλος.

«Αν παραδοθούμε σε ένα απολύτως προεδρικο-κεντρικό και προσωποπαγές κόμμα, δεν είναι αυτό που έχουμε συμφωνήσει στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε τη Δευτέρα ο Πάνος Σκουρλέτης

«Στη διαδικτυακή διήμερη σύσκεψη στελεχών και μελών του κόμματός μας, εκφράστηκε ως κοινός τόπος από το σύνολο των ομιλιών η κριτική στάση και η αγωνία για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το μέλλον της Ανανεωτικής Αριστεράς.  Οπως είναι φυσικό εκτέθηκε όλο το εύρος των απόψεων, που έχει διαμορφωθεί μέσα στην κοινωνία και την ευρύτερη Αριστερά. Αλλωστε, όπως γνωρίζετε ορισμένα στελέχη και μέλη του κόμματος, επωνύμως και δημόσια, έχουν ήδη αποχωρήσει», είπε ο Νίκος Βούτσης (Real fm) που εγγράφεται στο ρεύμα της Ομπρέλας και μετέχει σε έναν ευρύτερο προβληματισμό για τον θεσμικό και πολιτικό βηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024