Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέο είδος δηλητηριώδους φιδιού ανακαλύφθηκε σε βάζο με οινόπνευμα

Νέο είδος δηλητηριώδους φιδιού ανακαλύφθηκε σε βάζο με οινόπνευμα

Μέχρι σχετικά πρόσφατα, η απομόνωση DNA από ιστούς που έχουν συντηρηθεί με οινόπνευμα ή φορμόλη θεωρούταν αδύνατη.

Ένα είδος πολύχρωμου δηλητηριώδους φιδιού που μοιάζει με κόμπρα αναγνωρίστηκε ως νέο είδος με γενετικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε συντηρημένα δείγματα, όμως οι ερευνητές που το ανακάλυψαν ανησυχούν ότι το ερπετό έχει ήδη εξαφανιστεί από τη φύση.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα εξέτασε ένα φίδι που είχε πατηθεί από αυτοκίνητο το 1982 στη Ζιμπάμπουε και είχε συντηρηθεί σε βάζο με οινόπνευμα στο εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Μέχρι σχετικά πρόσφατα, η απομόνωση DNA από ιστούς που έχουν συντηρηθεί με οινόπνευμα ή φορμόλη θεωρούταν αδύνατη, ωστόσο νέες γενετικές τεχνικές επιτρέπουν πλέον την αλληλούχησή τους.

Πολλά από τα ζώα της περιοχής δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο

Η ανάλυση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS ONE, έδειξε ότι πρόκειται για άγνωστο ως τώρα είδος, στο οποίο δόθηκε η ονομασία Hemachatus nyangensis.

Το όνομα αναφέρεται στην περιοχή Νιάνγκα της Ζιμπάμπουε, όπου ένας μυστηριώδης πληθυσμός φιδιών είχε ανακαλυφθεί ήδη από τη δεκαετία του 1920. Τα φίδια της περιοχής έχουν κουκούλα σαν της κόμπρας και δηλητηριώδες δάγκωμα.

Επιπλέον, είχαν ασυνήθιστο χρωματισμό με κόκκινο δέρμα και μαύρες φολίδες, δημιουργώντας μια εικόνα με μαύρες βούλες με κόκκινο φόντο. Κανένα γνωστό φίδι της περιοχής δεν ταίριαζε με την περιγραφή.

Άφαντο από το 1988

Το 1961, μερικά κομμένα κεφάλια τέτοιων φιδιών παραδόθηκαν στον Ντόναλντ Μπρόντλεϊ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Ζιμπάμπουε, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για το αφρικανικό είδος Hemachatus haemachatus, το οποίο όμως ουδέποτε είχε παρατηρηθεί στη χώρα.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, το τοπίο της Νιάνγκα άλλαξε δραστικά και το φίδι παραμένει άφαντο από το 1988.

Οι ερευνητές υποψιάζονταν ότι ίσως επρόκειτο για νέο είδος, δεδομένου ότι η Νιάνγκα βρίσκεται στα Ανατολικά Υψίπεδα της Ζιμπάμπουε, κοντά στα σύνορα με τη Μοζαμβίκη, τα οποία προσφέρουν ένα καταφύγιο από ψυχρά και υγρά ενδιαιτήματα, γύρω από τα οποία υπάρχει σαβάνα και ξηρά δάση. Πολλά από τα ζώα της περιοχής δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.

Πράγματι, οι γενετικές αναλύσεις επιβεβαίωσαν ότι επρόκειτο για νέο είδος του γένους Hemachatus. Αποκάλυψαν μάλιστα ότι το Η. nyangensis διαχωρίστηκε εξελικτικά από το συγγενικό H. Haemachatus πριν από 7-14 εκατομμύρια χρόνια.

Τα δύο είδη δεν είναι πραγματικές κόμπρες (οι οποίες κατατάσσονται στο γένος Naja), έχουν όμως παρόμοια εμφάνιση και μπορούν να φτύνουν δηλητήριο από απόσταση όπως οι κόμπρες.

Σε περίπτωση που πέσει στα μάτια, το δηλητήριο προκαλεί ισχυρό πόνο και πιθανώς τύφλωση.

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024