Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η οστεοαρθρίτιδα πονάει όλη τη γη

Η οστεοαρθρίτιδα πονάει όλη τη γη

Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα έως το 2050

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες στον κόσμο. Η παχυσαρκία, το αυξημένο προσδόκιμο ζωής και η καθυστερημένη διάγνωση συμβάλλουν στην αύξηση των κρουσμάτων. Αυτά λένε οι ειδικοί.

Συγκεκριμένα, η οστεοαρθρίτιδα είναι η κύρια αιτία χρόνιου πόνου και αναπηρίας στους ενήλικες. Οι γιατροί συγκρίνουν την επιδημιολογία του με ένα παγόβουνο: μπορείτε να δείτε μόνο το μέρος που αναδύεται από το νερό, αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερα σε αυτό. Πριν από δύο χρόνια, καταγράφηκαν 595 εκατομμύριαμ κρούσματα παγκοσμίως και μέχρι το 2050 αναμένεται να επηρεάσουν σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες

Είναι μια από τις πιο διαδεδομένες παθήσεις των αρθρώσεων παγκοσμίως. Μάλιστα, επηρεάζει περισσότερο τον γυναικείο πληθυσμό παρά τον ανδρικό πληθυσμό. «Σε κάθε δέκα περιπτώσεις, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι οκτώ είναι γυναίκες», ομολογούν οι ορθοπεδικοί.

Επιπλέον, υπάρχει μια ευρεία «γκάμα» οστεοαρθρίτιδας, αν και αυτές που εμφανίζονται στα γόνατα και τα χέρια είναι πιο συχνές. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, το 2050 αναμένεται ότι 642 εκατομμύρια άνθρωποι θα υποφέρουν από τον πρώτο τύπο και 279 εκατομμύρια από τον δεύτερο. Ωστόσο, είναι μια ασθένεια που οι γιατροί αντιμετωπίζουν ως συμπτωματική, αλλά η οστεοαρθρίτιδα των χεριών και των δακτύλων δεν είναι το ίδιο με την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.

Υπάρχει μια σειρά παραγόντων κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα να πάθουμε οστεοαρθρίτιδα.

Η παχυσαρκία είναι ο κύριος ένοχος. Και υπολογίζεται ότι η πιθανότητα να υποφέρουν από αυτή τη νόσο σε υπέρβαρα άτομα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες και 4,8 φορές μεγαλύτερη στους άνδρες. Επηρεάζουν επίσης τραυματισμοί ως αποτέλεσμα αθλημάτων «υψηλής πρόσκρουσης». «Είναι γνωστός κίνδυνος, ειδικά στους νέους, και μπορεί να εμφανιστούν ως επιπτώσεις υψηλής ενέργειας τυχαία, σε άτομα που έχουν θέσεις εργασίας που τους προκαλούν επαναλαμβανόμενες πτώσεις ή σε αθλητές υψηλού επιπέδου», τονίζουν οι ρευματολόγοι.

Επιπλέον, στη λίστα των παραγόντων περιλαμβάνονται οι χειρουργικές επεμβάσεις μηνισκεκτομής, δηλαδή η ολική ή μερική αφαίρεση ενός σχισμένου μηνίσκου, η ηλικία, η ανατομία των αρθρώσεων και η μυϊκή αδυναμία, μεταξύ άλλων.

Ακόμη, η καθυστερημένη διάγνωση θα πρέπει να προστεθεί στη λίστα των παραγόντων. Οι άνθρωποι αρχίζουν να υποφέρουν από τη νόσο χωρίς συμπτώματα, επομένως δεν πηγαίνουν για διάγνωση και θεραπεία. Επιπλέον, όταν αρχίσει η ενόχληση, χρειάζεται χρόνος για να πάτε στον κατάλληλο ειδικό λόγω των δυσκολιών πρόσβασης στο σύστημα υγείας στις περισσότερες περιπτώσεις και επειδή ορισμένοι ασθενείς δεν δίνουν σημασία στην ενόχληση ή τον πόνο τους. Κλασσική αντίδραση σχεδόν όλων των ανθρώπων.

Η οστεοαρθρίτιδα έχει μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο στα συστήματα υγείας. Το κόστος αφορά τα προσθετικά – έχουν μέσο όρο ζωής από 10 έως 15 χρόνια -, την αποκατάσταση και τη φαρμακευτική αγωγή (κυρίως αναλγητικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη). Περιλαμβάνει αναρρωτική άδεια. Και οι μισοί από αυτούς που βγαίνουν σε αναρρωτική άδεια είναι άνω των 60.

Το 80% των ασθενών έχει περιορισμούς στην κίνηση

Κύριος ένοχος η παχυσαρκία

Μια ασθένεια χωρίς θεραπεία

Το 80% των ασθενών έχει περιορισμούς στην κίνηση και το 25% δεν μπορεί να πραγματοποιήσει κάποιες δραστηριότητες στην καθημερινή του ζωή. Σε αυτό το γεγονός πρέπει να προσθέσουμε ότι είναι μια ασθένεια που συνοδεύεται από συννοσηρότητες, για παράδειγμα, τον κίνδυνο να πάθουμε καρδιαγγειακά προβλήματα, μεταξύ άλλων. Η ποιότητα ζωής των ασθενών είναι πολύ κακή. Δεν μπορείς να κοιμηθείς ή να ζήσεις κανονικά τη ζωή σου. Είναι μια ασθένεια χωρίς ίαση. Οι ασθενείς έχουν πολύ πόνο και δυσκολεύονται σε όλα. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.

Η οστεοαρθρίτιδα δεν έχει θεραπεία. Δεν έχει βρεθεί ακόμη θεραπεία που να μπορεί να τη σταματήσει με ακρίβεια. Αυτή η κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικοί υποτύποι οστεοαρθρίτιδας. Επίσης όσο πιο αργά διαγνωστεί η ασθένεια, τόσο πιο περίπλοκη θα είναι. Δεδομένου αυτού του σεναρίου, οι ερευνητές αναζητούν μια θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα.

Υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρουσες υποσχέσεις θεραπείας σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Από τις κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες έως τα σηνολυτικά, μέσω πολλών μορίων που βρίσκονται επί του παρόντος σε δοκιμές φάσης ΙΙ και ΙΙΙ που έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν την εξέλιξη και ορισμένες νέες προσεγγίσεις στη θεραπεία του πόνου σε επίπεδο ενδοαρθρικά. Αυτά λένε ειδικοί και ερευνητές. Δύσκολα τα πράγματα…

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024