Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αρθρίτιδα Ώμου: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Αρθρίτιδα Ώμου: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Συνέντευξη με τον: Δρ. Ιωάννη Πολυζώη ((https://www.iatriko.gr/el/content/polyzois-ioannis-0?cl=609), Ορθοπεδικό - Χειρουργό, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Αν και λιγότερο γνωστή από την αρθρίτιδα του ισχίου και του γόνατος, η αρθρίτιδα του ώμου είναι μια αρκετά συχνή πάθηση, που ταλαιπωρεί έναν μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας. Συχνά δε, διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως «παγωμένος ώμος» (συμφυτική θυλακίτιδα) ακόμη και από ορθοπεδικούς χειρουργούς, με τους ασθενείς να περνούν χρόνια κάνοντας μόνο ασκήσεις κινητοποίησης και λαμβάνοντας φάρμακα χωρίς καμία ανακούφιση από τον πόνο και τη δυσκαμψία. Ο Ορθοπεδικός-Χειρουργός Δρ. Ιωάννης Πολυζώης (https://www.iatriko.gr/el/content/polyzois-ioannis-0?cl=609) εξηγεί τι είναι η αρθρίτιδα στον ώμο και πώς αντιμετωπίζεται ιδανικά:

  • Τι είναι η αρθρίτιδα ώμου και με ποιον τρόπο εκδηλώνεται;

Η αρθρίτιδα του ώμου είναι η φθορά ή και φλεγμονή των δυο αρθρώσεων του ώμου, όπου το άνω οστό του βραχιονίου συναντά την γλήνη της ωμοπλάτη (γληνοβραχιόνιος) και το οστό  της κλείδας το ακρώμιο (ταβάνι) της ωμοπλάτης (ακρωμιοκλειδική), προκαλώντας πόνο που ξεκινά σταδιακά και επιδεινώνεται με την κίνηση, αν και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εμφανιστεί τη νύχτα και να επηρεάσει τον ύπνο. Ο πόνος εντοπίζεται συνήθως στο μπροστινό μέρος του ώμου, αλλά μπορεί να βρίσκεται στο πίσω μέρος του ώμου ή σε όλο τον ώμο, ανάλογα με τον τύπο της αρθρίτιδας. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν δυσκαμψία του ώμου ή περιορισμό στο εύρος κίνησής τους, καθώς επίσης αυξημένη θερμοκρασία ώμου, ερυθρότητα ή οίδημα (πιο συχνά στη ρευματοειδή αρθρίτιδα παρά στην οστεοαρθρίτιδα).

  • Τι προκαλεί αρθρίτιδα ώμου;

Η άρθρωση του ώμου σταθεροποιείται από ένα σύνολο μυών και τενόντων που ονομάζεται στροφικό πέταλο. Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας του ώμου μπορεί να γίνουν αισθητά σε όλη την άρθρωση ή να προέρχονται από προβλήματα σε αυτές τις περιοχές. Συγκεκριμένες αιτίες περιλαμβάνουν την οστεοαρθρίτιδα, τα κατάγματα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

  • Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα;

Η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας που προσβάλλει τον ώμο είναι η οστεοαρθρίτιδα, η οποία προκύπτει από τη φυσιολογική «φθορά» της άρθρωσης του ώμου. Τα οστά του ώμου συνήθως καλύπτονται με χόνδρο, μια ουσία που λειτουργεί ως μαξιλάρι και επιτρέπει στα οστά να γλιστρούν ομαλά το ένα δίπλα στο άλλο. Με την πάροδο του χρόνου, ο χόνδρος που καλύπτει τα άκρα των οστών εκφυλίζεται, επιτρέποντας στα οστά να τρίβονται μεταξύ τους και να προκαλούν βλάβη στις αρθρώσεις. Η οστεοαρθρίτιδα του ώμου προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Τα κατάγματα και τα εξαρθρήματα είναι τραυματισμοί μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας επειδή οι αρθρώσεις που έχουν υποστεί βλάβη τείνουν να δημιουργούν περισσότερη τριβή και είναι πιο επιρρεπείς σε περαιτέρω βλάβες. Ο τραυματισμός μπορεί να έχει συμβεί χρόνια πριν αναπτυχθεί η αρθρίτιδα του ώμου. Οι τραυματισμοί στους τένοντες του ώμου, όπως μια μεγάλη ρήξη, μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του ώμου.

  • Τι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα;

Μια μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας είναι γνωστή ως ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οποία είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σε πολλαπλές αρθρώσεις σε όλο το σώμα. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα περιλαμβάνει φλεγμονή ενός υγρού μέσα στις αρθρώσεις που κανονικά λιπαίνει και τροφοδοτεί την άρθρωση. Η φλεγμονή αυτού του υγρού τελικά βλάπτει τον περιβάλλοντα χόνδρο και οστό. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει συνήθως τις μικρές αρθρώσεις των χεριών και των καρπών, αλλά μπορεί μερικές φορές να επηρεάσει μεγάλες αρθρώσεις όπως ο ώμος.

  • Πώς αντιμετωπίζεται η αρθρίτιδα του ώμου;

Η προχωρημένη αρθρίτιδα του ώμου είναι μια χρόνια κατάσταση που συνήθως δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως χωρίς χειρουργική επέμβαση. Ως εκ τούτου, οι θεραπείες επικεντρώνονται στον έλεγχο των συμπτωμάτων και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου. Συγκεκριμένες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν παυσίπονα, ζέστη ή κρύο, ξεκούραση, ορισμένες διατάσεις και ασκήσεις, ενέσεις στεροειδών, βιολογικές θεραπείες και εφόσον αποτύχουν όλες οι άλλες προσεγγίσεις, χειρουργική επέμβαση.

Υπάρχουν μια σειρά από χειρουργικές επιλογές για τη θεραπεία της αρθρίτιδας του ώμου. Οι ηπιότερες μορφές μπορούν να αντιμετωπιστούν με αρθροσκόπηση ώμου, στην οποία ο ορθοπεδικός-χειρουργός χρησιμοποιεί μικρά εργαλεία για να καθαρίσει το εσωτερικό της άρθρωσης. Πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν με αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης ώμου με τεχνητή, μια διαδικασία γνωστή ως αρθροπλαστική. Στην αρθροπλαστική αφαιρείται μέρος ή το σύνολο των οστών της άρθρωσης του ώμου και αντικαθίσταται με προσθετικά εμφυτεύματα. Μετά την επέμβαση, ακολουθεί μια περίοδος φυσικοθεραπείας για να βοηθήσει στην πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας

  • Πότε απαιτείται συμβουλή από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό ώμου για την αρθρίτιδα;

Αν ο ασθενής αισθανθεί πόνο στον ώμο, έχει περιορισμένο εύρος κίνησης ή οίδημα, τότε πρέπει να αναζητήσει συμβουλή από ιατρό που είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας του ώμου, αλλά παράλληλα υποστηρίζεται κι από ένα ιατρικό κέντρο που διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές. Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών διαθέτουμε κορυφαίο εξοπλισμό, υπερσύγχρονές υποδομές και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, προκειμένου να προσφέρουμε εξατομικευμένη και ολιστική θεραπεία για την αρθρίτιδα του ώμου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγείας σας, εδώ: https://www.iatriko.gr/el/iatrikos-kosmos?cl=609

Sports in

Η ΚΕΔ όρισε Πορτογάλο διαιτητή Β’ κατηγορίας στη Λεωφόρο – Elite στον «τελικό» του Κλεάνθης Βικελίδης

Με ξένους διαιτητές όλα τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής των playoffs της Superleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024