Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωζώνη: Κοντοζυγώνει η ύφεση – Συρρίκνωση επιχειρηματικής δραστηριότητας και γαλλογερμανικές έριδες  

Ευρωζώνη: Κοντοζυγώνει η ύφεση – Συρρίκνωση επιχειρηματικής δραστηριότητας και γαλλογερμανικές έριδες  

«Ο HCOB Σύνθετος PMI για την ευρωζώνη ανέκαμψε λίγο. Ωστόσο, δεν μπορούμε να έχουμε ακόμη ελπίδες. Οι νέες επιχειρήσεις πέφτουν κατακόρυφα, ειδικά στη Γερμανία και τη Γαλλία».

Η κατάρα της ΕΕ είναι οι ατέρμονες διαφωνίες στους κόλπους της από το μεταναστευτικό μέχρι την οικονομία.

Ανήμερα της συμφωνίας των 27 για τον τρόπο διαχείρισης των μαζικών αφίξεων των προσφύγων στα εδάφη της, η ευρωζώνη ήρθε ένα βήμα πιο κοντά στην ύφεση λόγω της επιπλέον συρρίκνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στους κόλπους της με το αγκάθι της μόνιμης ασυμφωνίας χαρακτήρων της Γερμανίας και της Γαλλίας σε μια σειρά ζητήματα που την αφορούν να μην της επιτρέπουν να σηκώσει κεφάλι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα που διενεργεί η S&P Global, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συνέχισε να συρρικνώνεται στο τέλος του γ’ τριμήνου, με τον κλάδο της μεταποίησης να παραμένει ο αδύναμος κρίκος, έγραψε το Reuters.

Κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων ο σύνθετος δείκτης PMI

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει μεταποίηση και υπηρεσίες παρέμεινε και τον Σεπτέμβριο κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας, συμπληρώνοντας τέσσερις διαδοχικούς μήνες σε καθοδική τροχιά.

Για την ακρίβεια ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 47,2 μονάδες, βελτιωμένος ελαφρώς από τις 46,7 μονάδες τον Αύγουστο, ενώ ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες για δεύτερο διαδοχικό μήνα, στις 48,7 μονάδες από 47,9 μονάδες τον Αύγουστο.

«Ο HCOB Σύνθετος PMI για την ευρωζώνη ανέκαμψε λίγο. Ωστόσο, δεν μπορούμε να έχουμε ακόμη ελπίδες. Οι νέες επιχειρήσεις πέφτουν κατακόρυφα, ειδικά στη Γερμανία και τη Γαλλία», δήλωσε σχετικά ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου.

Γερμανία vs Γαλλία

Για του λόγου το ασφαλές, στη Γερμανία ο δείκτης ανέκαμψε ελαφρώς σε σχέση με τον Αύγουστο, οπότε είχε αγγίξει χαμηλό 39 μηνών, μερικώς χάρη στην αύξηση της παραγωγής στον τομέα των υπηρεσιών. Κατά τα άλλα, η περαιτέρω διολίσθηση της παραγωγής στη μεταποίηση συντήρησε τις πτωτικές πιέσεις, με αποτέλεσμα εν τέλει ο σύνθετος δείκτης να διαμορφωθεί εκ νέου υπό των 50 μονάδων, στις 46,4.

Στη δε Γαλλία, οι συνθήκες στο ιδιωτικό τομέα επιδεινώθηκαν ραγδαία, με τον σύνθετο δείκτη να διαμορφώνεται στις 44,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο έναντι 46 μονάδων τον Αύγουστο. Πρόκειται για την ταχύτερη διολίσθηση που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2020 και αποδίδεται σε χαμηλότερη παραγωγή αφενός στον τομέα της μεταποίησης, αφετέρου στον κλάδο των υπηρεσιών εξαιτίας της περιορισμένης ζήτησης.

Ο προαναφερόμενος οικονομολόγος από την Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου χαρακτήρισε φωτεινό σημείο ότι οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών αύξησαν τον αριθμό των απασχολούμενων με ταχύτερο ρυθμό τον περασμένο μήνα από ό,τι τον Αύγουστο, καθώς ο δείκτης απασχόλησης ανήλθε στο 51,5 από 50,4.

Χωρίς χημεία

«Υπάρχει ακόμη φρενίτιδα για τους εργαζόμενους στον τομέα των υπηρεσιών. Πράγματι, οι εταιρείες της ευρωζώνης ενίσχυσαν τις ομάδες τους με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι τον Αύγουστο. Αυτή είναι μια κατάκτηση, δεδομένου ότι οι νέες επιχειρήσεις βρίσκονται σε ύφεση», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο Σολτς και ο Μακρόν αντιμετωπίζουν αμφότεροι σημαντικές εσωτερικές προκλήσεις, η χημεία τους δεν είναι καλή και οι διμερείς θεσμικοί και ανώτεροι επίσημοι δεσμοί είναι επίσης αρκετά τεταμένοι», δήλωσε από την πλευρά του ο Μουτζτάμπα Ράχμαν, διευθύνων σύμβουλος Ευρώπης της εταιρείας συμβούλων κινδύνου Eurasia Group. «Αυτό έχει επιδεινώσει την ικανότητά τους να παίξουν όμορφα στην ΕΕ», πρόσθεσε ο ίδιος στους Financial Times.

Να σημειωθεί ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν αρκετές φορές μέσα στο μήνα, μεταξύ άλλων σε μια σύνοδο κορυφής στην Ισπανία αργότερα αυτή την εβδομάδα και σε μια ετήσια διμερή διάσκεψη που συγκεντρώνει όλους τους υπουργούς τους στη Γερμανία την επόμενη εβδομάδα, αλλά οι ελπίδες των συμμετεχόντων και των παρατηρητών τους δεν εμπνέει μεγάλη αισιοδοξία για άμεση αντιστροφή της κατάστασης.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024