Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πληθωρισμός: Στο 2,4% στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο – Στο 4,3% στην ευρωζώνη

Πληθωρισμός: Στο 2,4% στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο – Στο 4,3% στην ευρωζώνη

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία των τιμών - Αναλυτικοί πίνακες

Στο 4,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, ενώ στο 2,4% για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη Eurostat, τον Αύγουστο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα μας είχε ενισχυθεί κατά 3,5% ετησίως, ενώ στην ευρωζώνη ήταν στο 5,2%.

Πάντως, όπως προκύπτει και από τον παραπάνω πίνακα, στην Ελλάδα σημειώθηκε η μεγαλύτερη άνοδος σε μηνιαίο επίπεδο της τάξης των 1,9 μονάδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, ο πληθωρισμός στην κατηγορία τροφίμων, ποτών και καπνού εκτιμάται στο 8,8% για τον Σεπτέμβριο (από 9,7% τον Αύγουστο). Στις υπηρεσίες, ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 4,7% από 5,5% τον Αύγουστο, στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά στο 4,2% από 4,7% και στην ενέργεια στο -4,7%, από -3,3% τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, ο πληθωρισμός στην κατηγορία τροφίμων, ποτών και καπνού εκτιμάται στο 8,8% για τον Σεπτέμβριο (από 9,7% τον Αύγουστο)

Από εκεί και πέρα, ο δομικός πληθωρισμός της ευρωζώνης που εξαιρεί το κόστος ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 4,5% τον Σεπτέμβριο, στο πιο χαμηλό σημείο της τελευταίας χρονιάς. Ήταν χαμηλότερος από το 5,3% του Αυγούστου και πολύ λιγότερο από τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων για 4,8%.

Γερμανία

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών υποχώρησε τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στη Γερμανία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, σε ετήσια βάση, οι τιμές καταναλωτή ανήλθαν στο +4,3% έναντι +6,4% τον Αύγουστο.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία για πολλούς θεωρείται η απαρχή του πληθωριστικού φαινομένου.

Γαλλία

Επιβράδυνε τον Σεπτέμβριο ο γαλλικός πληθωρισμός, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα και η γαλλική στατιστική αρχή για τον εναρμονισμένο δείκτη.

Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,6% τον Σεπτέμβριο από ένα χρόνο νωρίτερα, μετά από άνοδο 5,7% τον Αύγουστο.

Ισπανία

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία επιταχύνθηκε για δεύτερο μήνα, καταδεικνύοντας τις επίμονες πιέσεις στις τιμές που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να εξαλείψει με την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για υψηλότερα επιτόκια.

Το 3,2% του Σεπτεμβρίου οφείλεται στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων, ανακοίνωσε την Πέμπτη η εθνική στατιστική υπηρεσία. Αυτό συγκρίνεται με το 2,4% ένα μήνα νωρίτερα και είναι λίγο πιο κάτω από τη μέση εκτίμηση του 3,3% σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024