Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Ο πληθωρισμός «κόβει» χρόνια

Βρετανία: Ο πληθωρισμός «κόβει» χρόνια

Έρευνα δείχνει ότι λόγω αυξημένου κόστους ζωής οι θάνατοι σε ηλικία μικρότερη των 75 ετών θα αυξηθούν κατά 6,5% – Το 23% των φτωχών απειλείται με πρόωρο θάνατο

Ο αριθμός των πρόωρων θανάτων θα μπορούσε να αυξηθεί κατά σχεδόν 6,5% λόγω της κρίσης του κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο, που πλήττεται πιο επίμονα από τον πληθωρισμό συγκριτικά με τις χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης. Μελέτη που δημοσίευσε τη Δευτέρα το βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ προειδοποιεί ότι η προϊούσα κρίση «κινδυνεύει να συντομεύσει τις ζωές και να διευρύνει σημαντικά τη διαφορά πλούτου και υγείας που χωρίζει τους φτωχούς από τους ευκατάστατους πολίτες στη χώρα».

Συγκεκριμένα οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου κατά 6,5% αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσον όρο το ποσοστό των Βρετανών πολιτών που πεθαίνουν σε ηλικία μικρότερη των 75 ετών. Και προειδοποιούν ότι τα πιο μειονεκτούντα από άποψη εισοδήματος νοικοκυριά θα πληγούν τέσσερις φορές περισσότερο από τα πιο ευκατάστατα.

Αρωγή ή θάνατος

Ως αιτία της «βρετανικής εξαίρεσης» οι ερευνητές επισημαίνουν τον πληθωρισμό, ο οποίος «βρίσκεται σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970». Τον Αύγουστο ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στη Βρετανία στο 6,7% σε ετήσια βάση. Ήταν ελαφρώς μειωμένος σε σύγκριση με τον Ιούλιο και μάλιστα είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο του 2022. Αλλά παραμένει υψηλότερο από όλες τις χώρες του G7 – και την πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ, όπου ο μέσος όρος τον Αύγουστο ήταν 5,3%.

«Τα φτωχότερα νοικοκυριά έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος, καθώς ξοδεύουν μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματός τους σε ενέργεια, το κόστος της οποίας έχει εκτοξευθεί στα ύψη», αναφέρει η μελέτη του περιοδικού. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στα ποσοστά θνησιμότητας στη Σκωτία την περίοδο 2022-2023 με βάση διαφορετικά σενάρια, με ή χωρίς τη λήψη κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης κόστους ζωής. Μέτρων που συμπεριλαμβάνουν και την παροχή οικονομικής βοήθειας σε νοικοκυριά που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν κυρίως στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας.

«Οι οικονομικές συνθήκες στο Ηνωμένο Βασίλειο οδήγησαν σε μείωση του προσδόκιμου ζωής και διεύρυναν τις ανισότητες στην υγεία»

Το πόρισμα της έρευνας είναι σοκαριστικό: Δίχως κρατική αρωγή ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξήσει τους πρόωρους θανάτους κατά 5% στις λιγότερο υποβαθμισμένες περιοχές και κατά 23% στις περισσότερο υποβαθμισμένες! Με την κυβερνητική αρωγή ο πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση των πρόωρων θανάτων κατά 2% και 8% αντίστοιχα.

Από το 2012 η κατρακύλα

Οι στατιστικολόγοι του περιοδικού BMJ διενήργησαν την έρευνα στη Σκωτία, αλλά διαβεβαιώνουν ότι οι επιπτώσεις του πληθωρισμού στην υγεία και την επιβίωση των πολιτών ισχύουν σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Κι αυτό επειδή η βρετανική κυβέρνηση εφάρμοσε οριζόντια και με κοινά κριτήρια σε ολόκληρη την επικράτεια ένα μοντέλο μέτρων στήριξης των ευάλωτων πολιτών.

«Η ανάλυσή μας συμβάλλει αποδεικτικά στη διαπίστωση ότι η οικονομία έχει αντίκτυπο στην υγεία του πληθυσμού», καταλήγουν οι ερευνητές. Και διευκρινίζουν ότι «από το 2012 οι οικονομικές συνθήκες στο Ηνωμένο Βασίλειο οδήγησαν σε μείωση του προσδόκιμου ζωής και διεύρυναν τις ανισότητες στην υγεία».

Νέες κανονικότητες

«Οι μελέτες που δείχνουν την έκταση των συνεπειών αυτής της κρίσης πολλαπλασιάζονται», σημειώνει ο «Figaro». Η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται σε μελέτη της δεξαμενής σκέψης Resolution Foundation που δημοσιεύθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τη μελέτη οι Βρετανοί πολίτες κινδυνεύουν να βιώσουν μέσα σε λίγα χρόνια τη χειρότερη πτώση του βιοτικού επιπέδου από «τουλάχιστον τη δεκαετία του 1950».

Αναφέρεται επίσης ο «Figaro» στη μελέτη του Πανεπιστημίου του Σάσεξ που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο και έδειξε ότι η πείνα έχει γίνει πλέον «η νέα κανονικότητα» για εκατομμύρια Βρετανούς.

Πηγή: Ot.gr

Sports in

Live η «μάχη» της Άστον Βίλα με την Μπράιτον λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό

Παρακολουθήστε live στις 16:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπράιτον – Άστον Βίλα για την 36η αγωνιστική της Premier League, λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς της Βίλα με τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024