Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η μερική απασχόληση αυξάνεται στους Βρετανούς άνω των 50 - Επιλογή ή ανάγκη;

Η μερική απασχόληση αυξάνεται στους Βρετανούς άνω των 50 – Επιλογή ή ανάγκη;

Κατά 26% έχουν αυξηθεί οι ημιαπασχολούμενοι άνω των 50 ετών στη Βρετανία μέσα στην τελευταία δεκαετία

Όλο και περισσότερο Βρετανοί 50 ετών και άνω επιλέγουν τη μερική απασχόληση μέχρι να βγουν στη σύνταξη. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα της βρετανικής στατιστικής αρχής, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των ατόμων αυτών των ηλικιών που απασχολούνται σε part time δουλειές έχει φτάσει σε ρεκόρ.

Αυτό που κάποτε χαιρετίστηκε ως αλλαγή τρόπου αντίληψης για την εργασία και τη συνταξιοδότηση, εξελίχθηκε με τρόπο ώστε 3,6 εκατομμύρια μεσήλικες έως ηλικιωμένοι να εργάζονται με μερική απασχόληση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεκριμένα, έχουν αυξηθεί κατά 12% από το 2021 και κατά 26% μέσα στην τελευταία δεκαετία, ενώ μέσα στα τελευταία 20 χρόνια η αύξηση φτάνει το 56%.

Από την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων που πραγματοποίησε η ψηφιακή κοινότητα Rest Less προκύπτει ότι το 42% των εργαζομένων μερικής απασχόλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ηλικίας άνω των 50.

Τουλάχιστον 4 στους 10 εργαζομένους ηλικίας 60 έως 64 ετών είναι μερικής απασχόλησης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 66% στους άνω των 65, με την ηλικία συνταξιοδότησης στη Βρετανία να είναι τα 66 έτη.

Ένδειξη ευημερίας….

Οι μέρες της αδιάκοπης σταδιοδρομίας σε μια ή δύο δουλειές πλήρους απασχόλησης με οχτάωρο για πέντε δεκαετίες που φτάνουν μέχρι τη σύνταξη, έχουν παρέλθει προ πολλού, επισημαίνει στον Guardian ο Stuart Lewis, διευθύνων σύμβουλος της Rest Less.

Οι περισσότεροι μεσήλικες σήμερα μιλούν για μετάβαση, αντί για διακοπή, με πολλούς να επιλέγουν περισσότερο το να μεταβούν πιο ομαλά στη σύνταξη, παρά να περάσουν από το ένα άκρο στο άλλο και η έρευνα συνεχίζει να δείχνει ότι αυτή η φάση είναι ευεργετική για την υγεία, τις κοινωνικές σχέσεις και τη γενική ευημερία, υποστηρίζει.

…ή ανάγκη;

Υπάρχει, όμως, και η άλλη όψη του νομίσματος. Η δρ Έμιλυ Άντριους, από το Κέντρο Καλύτερης Γήρανσης σημειώνει ότι: «δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή, η μερική απασχόληση πολύ συχνά σημαίνει εργασία κακής ποιότητας. Η αύξηση του αριθμού των αξιοπρεπών θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης που διατίθενται στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση θα είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της παραγωγικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου».

Σύμφωνα με την ίδια, «οι εργοδότες θα εκπλαγούν από τους υποψήφιους που θα εμφανιστούν αν διαφημίσουν τις θέσεις εργασίας τους με ελάχιστο αριθμό ωρών», πρόσθεσε. «Και το να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να μειώσουν τις ώρες τους μπορεί να βοηθήσει να παραμείνει καλό, έμπειρο προσωπικό στην επιχείρηση όταν προκύπτουν δυσκολίες στη ζωή τους».

Ο Chris Walsh, Διευθύνων Σύμβουλος της Wise Age, της φιλανθρωπικής οργάνωσης για την υποστήριξη της απασχόλησης άνω των 50, συμφώνησε: Μεγάλο ποσοστό αυτών των ανθρώπων δεν μπορεί να βρει θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης λόγω ηλικίας. Θέλουν εργασία πλήρους απασχόλησης και τη χρειάζονται λόγω της επακόλουθης φτώχειας που επιφέρει η μακροχρόνια μερική απασχόληση.

Επιπλέον, ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχουν περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι που βρίσκονται εκτός συστήματος. Δεν έχουν καν μερική απασχόληση, αλλά θέλουν να εργαστούν και αναζητούν ενεργά δουλειά.

Η Caroline Abrahams, διευθύντρια φιλανθρωπίας στο Age UK, πρόσθεσε: «Η ευέλικτη εργασία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας μερικής απασχόλησης όταν χρειάζεται, είναι πραγματικά σημαντική για πολλούς εργαζομένους άνω των 50. Αλλά η μερική απασχόληση δεν είναι πάντα ένδειξη ευελιξίας: πολλοί ηλικιωμένοι εργαζόμενοι θέλουν να εργάζονται με πλήρη απασχόληση, αλλά δεν μπορούν να βρουν την κατάλληλη δουλειά, επομένως η αντιμετώπιση του ηλικιακού ρατσισμού ώστε να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στις κατάλληλες ευκαιρίες θα πρέπει να συμβαδίζουν με την ενθάρρυνση της ευελιξίας».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024