Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έφτασε η ώρα της κρίσης για την Ευρωζώνη – Το κακό προηγούμενο

Έφτασε η ώρα της κρίσης για την Ευρωζώνη – Το κακό προηγούμενο

Αυτή τη στιγμή σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες οι αγορές ομολόγων αρχίζουν να δείχνουν σημάδια νευρικότητας.

Η Βρετανία μπορεί να έφυγε από την ΕΕ, ωστόσο κάποιοι «δεσμοί» είναι δύσκολο να σπάσουν. Ο λόγος για την οικονομική κρίση, που όλα δείχνουν ότι βαδίζει με βήμα ταχύ προς μια ύφεση, που δεν θα αφήσει κανέναν… ασυγκίνητο από όποια πλευρά της Μάγχης κι αν βρίσκεται.

Όπως γράφει το Spectator, αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο οι αποδόσεις των ομολόγων είναι στα ύψη και το κόστος του χρέους αυξάνεται. Αυτό προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό στη βρετανική κυβέρνηση, που παρότι έχει έναν πρωθυπουργό που ξέρει από αριθμούς, δεν βλέπει πως μπορούν να τις βγουν οι πράξεις και να δανειστεί τα επόμενα δέκα ή είκοσι δισεκατομμύρια.

Η εύκολη λύση είναι να αποδοθούν και πάλι ευθύνες σε εκείνον τον καταστροφικό μίνι προϋπολογισμό της Λιζ Τρας που της στοίχισε και την πρωθυπουργία, ωστόσο η κακή εικόνα σε όλη την Ευρώπη αποδεικνύει ότι η ευρωζώνη βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο δύσκολο σημείο καμπής και όπως φαίνεται και στα κράτη μέλη της οι συνέπειες θα είναι εξίσου καταστροφικές.

Ναυάγησε το ευρωπαϊκό σχέδιο για επανεκκίνηση της ιταλικής οκονομίας

Αυτή τη στιγμή σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες οι αγορές ομολόγων αρχίζουν να δείχνουν σημάδια νευρικότητας. Τις τελευταίες ημέρες, η απόδοση των δεκαετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκε στο 4,89%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2013, ενώ το spread έναντι του ασφαλέστερου γερμανικού χρέους ξεπέρασε το «ταβάνι» που είχε πιάσει κατά την τραπεζική κρίση του περασμένου Μαρτίου.

Η αγορά αντέδρασε στις προβλέψεις της κυβέρνησης ότι θα δανειστεί άλλο ένα 5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, ενώ η ανάπτυξη θα υποχωρήσει κάτω από το 1%. Το μεγάλο σχέδιο της ΕΕ για την επανεκκίνηση της ιταλικής οικονομίας, με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ δανεικά χρήματα στο λογαριασμό της, βρίσκεται στα τάρταρα. Τα περισσότερα από αυτά δαπανήθηκαν σε ακριβές πράσινες επιδοτήσεις, που δεν έκαναν τίποτα για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά της γειτονικής χώρας και την άφησαν με μεγαλύτερο χρέος από ποτέ.

Ακόμα πιο ανησυχητικές είναι οι υφέρπουσες αμφιβολίες για το γαλλικό χρέος. Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων της Γαλλίας αυξήθηκε στο 3,5%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2011, αφού η χώρα επικρίθηκε από τον δικό της δημοσιονομικό μηχανισμό παρατήρησης για απελπιστικά ανεπαρκή σχέδια μείωσης των δαπανών της το επόμενο έτος.

Δυσεπίλυτος ο γαλλικός γρίφος

Υπό τον Εμανουέλ Μακρόν, το χρέος της Γαλλίας έχει διογκωθεί στο τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο σε απόλυτους όρους, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, ενώ το κράτος μεγαλώνει ακατάπαυστα.

Οι αγορές έχουν συνηθίσει στην ιδέα ότι η Ιταλία είναι μια χαμένη περίπτωση, δεν θα μπορέσει δηλαδή ποτέ να ξεπληρώσει το χρέος της,  γι’ αυτό και την αποσιωπούν με κάθε δυνατό τρόπο. Αν οι επενδυτές αρχίσουν να έχουν αμφιβολίες και για τη Γαλλία, αυτό θα είναι πολύ πιο σοβαρό. Χρωστάει πιο πολλά χρήματα και το χρέος της αφορά περισσότερα κράτη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει ανεβάσει τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 και έχει αρχίσει να τερματίζει την ποσοτική χαλάρωση, που κάλυπτε τις ρωγμές στη ζώνη την τελευταία δεκαετία.

Ήρθε η ώρα του λογαριασμού για την ευρωζώνη

Η εξέγερση της αγοράς ομολόγων για τις άγριες δαπάνες του Ηνωμένου Βασιλείου πέρυσι μπορεί να φαινόταν ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Στην πραγματικότητα, η Βρετανία μπορεί απλώς να έπρεπε να πληρώσει τον λογαριασμό λίγο νωρίτερα. Τι κι αν η ευρωζώνη απέφυγε την ύφεση τον περασμένο χρόνο, όλα δείχνουν ότι τώρα έφτασε και η δική της ώρα.

Εάν τα παραπάνω επιβεβαιωθούν και υπάρξουν σοβαροί οικονομικοί τριγμοί, σίγουρο στοίχημα είναι ότι η ΕΚΤ θα αποτελέσει το μήλον της έριδος στην πολιτική σκηνή, ιδίως ενόψει των Ευρωεκλογών το 2024.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024