Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι γυναίκες που γεννούν με χειροπέδες μέσα στη φυλακή δεν είναι αόρατες

Οι γυναίκες που γεννούν με χειροπέδες μέσα στη φυλακή δεν είναι αόρατες

Οι φωτογραφίες της Jane Evelyn Atwood κατάφεραν να ξεκινήσουν παγκόσμιες εκστρατείες ώστε να μην καταπατούνται βιαίως οι ζωές των φυλακισμένων γυναικών.

Το άρθρο περιέχει σκληρές εικόνες

Το 1989, η Jane Evelyn Atwood άριχσε να φωτογραφίζει σε γυναικείες φυλακές. Για τα επόμενα δέκα χρόνια, επισκέφτηκε 40 ιδρύματα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, στο Ισραήλ και την πρώην Σοβιετική Ένωση, συλλέγοντας εικόνες και ιστορίες από κρατούμενες.

Το βιβλίο της, με τις φωτογραφίες της φυλακής ονομαζόταν «Too Much Time», ένας τίτλος που θα μπορούσε εξίσου να αναφερόταν στη δική της εμμονική βύθιση στο θέμα και στις ζωές των ανθρώπων που φωτογράφιζε.

Η φωτογραφία πυροδότησε μια διεθνή εκστρατεία για την απαγόρευση αυτής της βάρβαρης πρακτικής.

Photo: Women in Prison. Providence City Hospital, Anchorage, Alaska, U.S.A., 1993 © Jane Evelyn Atwood

Η εικόνα μιας γυναίκας να γεννά με χειροπέδες σε μια φυλακή της Αλάσκα

Στην εισαγωγή της έγραψε: «Οι άνθρωποι ρωτούν συχνά πώς είναι δυνατόν να μπορώ να ασχολούμαι με ένα τόσο «επίπονο» θέμα για δέκα χρόνια. Η περιέργεια ήταν το αρχικό κίνητρο. Η έκπληξη, το σοκ και η αμηχανία κυριάρχησαν σταδιακά. Μετέπειτα, η οργή με καθοδήγησε».

Πολλές από τις εικόνες της Atwood, που παρουσιάστηκαν σε μια νέα έκθεση, είναι οδυνηρές, μερικές βέβαια βοήθησαν να αλλάξει ο κόσμος. Μια από τις πιο βάναυσες στιγμές των γυναικείων φυλακών που αποτυπώθηκαν στο φακό της Atwood,  είναι η εικόνα μιας γυναίκας να γεννά με χειροπέδες σε μια φυλακή της Αλάσκα.

Η φωτογραφία πυροδότησε μια διεθνή εκστρατεία για την απαγόρευση αυτής της βάρβαρης πρακτικής. Το Ηνωμένο Βασίλειο τερμάτισε την πρακτική το 1997· τελικά ακολούθησε ομοσπονδιακός νόμος στις ΗΠΑ, αν και η απάνθρωπη «πρακτική του δεσίματος» παραμένει ευρέως διαδεδομένη. Συνολικά, το φωτογραφικό έργο της Atwood’s  αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της να αναδείξει τη σκληρότητα και την αλήθεια των γυναικείων φυλακών.

Photo: ©Jane Evelyn Atwood

Η γυναικεία φυλακή στο Μετς της Γαλλίας διέθετε μια ειδική εγκατάσταση που επέτρεπε σε ζευγάρια που ήταν φυλακισμένα σε διάφορα μέρη της φυλακής να σμίξουν μέσα από «ειδικά» επισκεπτήρια.

Τα ζευγάρια της φωτογραφίας

Photo: Jane Evelyn Atwood / Agence VU

Η παρουσία ανδρών κρατουμένων είναι ασυνήθιστη στις εικόνες. Η γυναικεία φυλακή στο Μετς της Γαλλίας διέθετε μια ειδική εγκατάσταση που επέτρεπε σε ζευγάρια που ήταν φυλακισμένα σε διαφορετικά μέρη της φυλακής να σμίξουν μέσα από «ειδικά» επισκεπτήρια. Το ζευγάρι στα αριστερά εκτελεί ποινή λόγω «μικροαπατεωνιάς» καθώς πουλούσε ανύπαρκτες κουζίνες.

Το ζευγάρι στα δεξιά ενεπλάκη σε απάτη με συνάλλαγμα. Όταν τράβηξε αυτή τη φωτογραφία, το 1990, η Antwood ήταν η ειδικός στο να αναδεικνύει τις «λεπτομέρειες» την μοναχικής και ανελεύθερης καθημερινότητας των κρατουμένων: το φόρεμα με την πλάτη,  οι αμήχανες αγκαλιές του κέντρου νυχτερινών επισκέψεων, στοιχεία που ανταποκρίνονται σε μια άλλη ζωή.

*Η έκθεση Jane Evelyn Atwood — Women in Prison, παρουσιάζεται από τις 23 Σεπτεμβρίου του 2023 έως τις 28 Ιανουαρίου του 2024 στον πολιτιστικό χώρο Le Delta, στο Βέλγιο.  

Δείτε το βίντεο με εικόνες της Jane Evelyn Atwood

*Με πληροφορίες από guardian | Kεντρική φωτογραφία θέματος: © Photo: Jane Evelyn Atwood / Agence VU

Sports in

Μπαρτσελονέτα – Ολυμπιακός 13-13 (5-6 πεν.): Στο Final-4 του Champions League o Θρύλος!

Ο Ολυμπιακός επικράτησε της Μπαρτσελονέτα στα πέναλτι (13-13 κ.δ., 6-5 πεν.) και προκρίθηκε στο Final-4 του LEN Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024