Πέμπτη 23 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιος είναι ο Demis Hassabis με τον οποίον συνομίλησε ο Κ. Μητσοτάκης

Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιος είναι ο Demis Hassabis με τον οποίον συνομίλησε ο Κ. Μητσοτάκης

Ποιος είναι ο άνθρωπος που το περιοδικό TIME συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους της τεχνητής νοημοσύνης για το 2023

Το περιοδικό TIME τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους της τεχνητής νοημοσύνης για το 2023. Ο ίδιος, όταν ήταν νέος, βοήθησε στον σχεδιασμό ενός δημοφιλούς ηλεκτρονικού παιχνιδιού, ονόματι Theme Park.

Ο λόγος για τον Demis Hassabis, έναν 46χρονο «μάγο» της τεχνητής νοημοσύνης που γεννήθηκε στο Λονδίνο από πατέρα με ελληνοκυπριακές ρίζες και μητέρα από τη Σιγκαπούρη. Είναι ιδρυτής και CEO της εταιρείας DeepMind.

«Φέρω μέσα μου τον ελληνικό τρόπο σκέψης και θεωρώ τη συνεισφορά της Ελλάδας στον δυτικό πολιτισμό, από τους αρχαίους χρόνους, ως ένα βαθύτατο κομμάτι της προσωπικότητάς μου»

Με τον Hassabis συνομίλησε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με κυβερνητικες πηγές, μεταξύ  άλλων συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, η ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου δεοντολογίας και ασφάλειας ως προς τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, που θα προστατεύει τους χρήστες, θα μειώνει τον αντίκτυπο των πιθανών κινδύνων και δεν θα περιορίζει την ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Η Ελλάδα σύμφωνα με τον Hassabis μπορεί να επωφεληθεί σε πολλούς τομείς από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της στην οικονομία, την παιδεία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας.

Ποιος είναι ο Demis Hassabis

Ο Demis Hassabis δεν μιλά την ελληνική γλώσσα – αν και όπως δηλώνει ο ίδιος κατανοεί λίγα ελληνικά λόγω του παππού του. Εμφανίζεται ωστόσο περήφανος για τις ελληνικές του ρίζες:

«Φέρω μέσα μου τον ελληνικό τρόπο σκέψης και θεωρώ τη συνεισφορά της Ελλάδας στον δυτικό πολιτισμό, από τους αρχαίους χρόνους, ως ένα βαθύτατο κομμάτι της προσωπικότητάς μου», έχει δηλώσει στο παρελθόν.

Ο ίδιος από μικρός είχε κλίση προς τα μαθηματικά και την επιστήμη, ενώ από παιδί διακρινόταν στο σκάκι. Από τις επιτυχίες του στο εν λόγω «άθλημα», μάλιστα, ο Hassabis αγόρασε τον πρώτο του υπολογιστή και άρχισε να γράφει τα δικά του computer games.

Στα 16 του έγινε δεκτός στο Κέιμπριτζ, όμως για να εγγραφεί έπρεπε να περιμένει να ενηλικιωθεί. Ώσπου να γίνει αυτό, ο ίδιος έπιασε δουλειά στην εταιρεία Bullfrog, όπου υπήρξε ένας από τους δημιουργούς του παιχνιδιού «Theme Park».

«Βαριέμαι εύκολα και ο κόσμος είναι ενδιαφέρων»

Όταν ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Computer Science Tripos του Κέιμπριτζ, ο Hassabis έκανε PhD στη νευροεπιστήμη στο University College London (UCL). «Βαριέμαι εύκολα και ο κόσμος είναι τόσο ενδιαφέρων, επομένως υπάρχουν πολλά cool πράγματα να κάνω», είχε πει κάποτε μιλώντας στον Observer.

Όταν αποφοίτησε, δημιούργησε την Deepmind, μια εταιρεία που αρχικά ασχολήθηκε με τη δημιουργία προγραμμάτων λογισμικού που παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια και παιχνίδια υπολογιστών. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2010 και εξαγοράστηκε από την Google το 2014 έναντι 500 εκατ. δολαρίων.

Τον Απρίλιο του 2023, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Google Sundar Pichai ξεκίνησε την αναδιοργάνωση της ομάδας AI της εταιρείας, η θέση του Hassabis ισχυροποιήθηκε καθώς βρέθηκε επικεφαλής στο σύνολο του τμήματος AI της εταιρείας.

Πηγή: Ot.gr

Sports in

Στο Βερολίνο ο Ολυμπιακός, μετράει αντίστροφα για το Final Four (vids)

O Oλυμπιακός έφτασε στο Βερολίνο για το Final Four και ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε για τον κόσμο των Ερυθρόλευκων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 23 Μαϊου 2024