Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή νοημοσύνη και νευρολογία δημιουργούν ένα νέο κόσμο αρωμάτων

Τεχνητή νοημοσύνη και νευρολογία δημιουργούν ένα νέο κόσμο αρωμάτων

Οι αρωματοποιοί στρέφονται στη σύμπραξη της τεχνητής νοημοσύνης με στόχο να δημιουργήσουν μια νέα γενιά αρωμάτων.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ανατρέψει τα πάντα στη ζωή μας. Αυτή την φορά «εισβάλλει» στην παρασκευή αρωμάτων και προκαλεί συγκεκριμένα συναισθήματα σε όσους τα φορούν ή τα μυρίζουν. Δημιουργήθηκαν αρώματα (τα οποία είναι σε δοκιμαστικό στάδιο) με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και της νευρολογίας, όπου ετοιμάζονται να βγουν στο άμεσο μέλλον στα ράφια των καταστημάτων.

Σύμφωνα με το Guardian πολλές εταιρείες καλλυντικών έχουν επενδύσει σε νευρολογικές έρευνες, ενώ οι σύγχρονοι αρωματοποιοί έχουν στραφεί και στην τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν αρώματα που προκαλούν συγκεκριμένα συναισθήματα στους ανθρώπους. Τα αρώματα θα έχουν συγκεκριμένα συστατικά που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν στοχευμένες συναισθηματικές αντιδράσεις όπως ηρεμία, ευφορία, ακόμα και υπνηλία.

Πολλές εταιρείες καλλυντικών έχουν ήδη επενδύσει τεράστια ποσά σε νευρολογικές έρευνες.

Ο Χιούγκο Φερέιρα, ερευνητής στο Ινστιτούτο Βιοφυσικής και Βιοϊατρικής Μηχανικής στη Λισαβόνα, χαρτογραφεί την εγκεφαλική δραστηριότητα και την απόκριση στα αρώματα για να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με ουσίες και συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή αυτών των νέων αρωμάτων. «Με την όραση και την ακοή, μπορείτε να φανταστείτε το πρόσωπο ενός αγαπημένου προσώπου ή την αγαπημένη σας μελωδία. Είναι δύσκολο να φανταστείς μια μυρωδιά, παρόλο που αυτή μπορεί να προκαλέσει έναν χείμαρρο συναισθημάτων και αναμνήσεων», εξηγεί ο ερευνητής.

Πώς ένα άρωμα θα προκαλεί συναισθήματα

Το μυστικό για το πως ένα άρωμα μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα βρίσκεται στη δομή του οσφρητικού συστήματος. Τα μηνύματα από τους υποδοχείς οσμών αποστέλλονται μέσω του οσφρητικού βολβού σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τα πάντα, από τη μνήμη και τη δίψα μέχρι το στρες. «Η όσφρηση είναι η πιο ποικιλόμορφη αίσθηση με πολλούς διαφορετικούς υποδοχείς. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 400 διαφορετικές οικογένειες γονιδίων οσφρητικών υποδοχέων. Μεταξύ άλλων, αυτές οι διάφορες συνδέσεις μπορεί να εξηγήσουν γιατί μπορούμε να μυρίσουμε τον φόβο ή τη μυρωδιά της νίκης».

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024