Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Η κυβέρνηση δεν διεκδικεί το αλάθητο»

«Η κυβέρνηση δεν διεκδικεί το αλάθητο»

Ο υφυπουργός και διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού μιλάει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» για τον Στέφανο Κασσελάκη, το «επιτελικό κράτος» αλλά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές

«Η κυβέρνηση δεν διεκδικεί το αλάθητο» λέει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Γιάννης Μπρατάκος και με την αποστροφή «ό,τι είπαμε γίνεται, ό,τι λέμε θα γίνει» στέλνει μήνυμα κυβερνητικής συνέπειας. Περιγράφει την κυβερνητική ατζέντα και επισημαίνει: «Η ισότητα στον γάμο θα επιλυθεί σε αυτήν την τετραετία».

Πώς σχολιάζετε την αλλαγή σελίδας στον ΣΥΡΙΖΑ και τι σηματοδοτούν οι εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στρατηγική της κυβέρνησης;

Δεν ξέρουμε ακόμη τις ιδέες, τις θέσεις, τις προτάσεις του κ. Κασσελάκη για την οικονομία, το κράτος, την παιδεία, την υγεία, τα εθνικά μας θέματα. Δεν είπε κουβέντα για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και την πατρίδα μας. Κάτι πήγε να ψελλίσει για την Κύπρο και τον Στρατό, αλλά έσπευσε να τα μαζέψει, καθώς ενόχλησαν ακόμη και τους συντρόφους του. Σε κάθε περίπτωση εκείνο που χρειάζεται η χώρα, το πολιτικό σύστημα, η Δημοκρατία, είναι μια υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς τοξικότητα και διχαστικό λόγο, χωρίς ακρότητες και ύβρεις. Χρειάζεται γόνιμη, πολιτική αντιπαράθεση και αυτό θα επιδιώξουμε.

Για ποια «ατζέντα»;  

Θέλουμε μια γόνιμη αντιπαράθεση για όλα τα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Η συμπόρευση του κ. Κασσελάκη με ό,τι πιο τοξικό είχε στις τάξεις του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπει να αισιοδοξούμε, δεν παραπέμπει στο αύριο, αλλά στο χθες. Θα περιμένουμε λοιπόν.

«Σε κάθε περίπτωση εκείνο που χρειάζεται η χώρα, το πολιτικό σύστημα, η Δημοκρατία, είναι μια υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς τοξικότητα και διχαστικό λόγο, χωρίς ακρότητες και ύβρεις»

Εξαρχής «πολιτικοποιήσατε» ως κυβέρνηση τις περιφερειακές εκλογές. Σας ανησυχεί μήπως ότι μερίδα πολιτών αναζητά ευκαιρία για να σας εκφράσει απογοήτευση ύστερα από διαδοχικούς «δύσκολους» μήνες;

Η κυβέρνηση δεν διεκδίκησε και δεν διεκδικεί το αλάθητο. Κανένας, ωστόσο, δεν μπορεί να της αποδώσει ευθύνες για πρωτόγνωρα φαινόμενα κλιματικής κρίσης. Έχοντας βιώσει από κοντά και από την πρώτη στιγμή τα καταστροφικά αποτελέσματα των ακραίων φαινομένων που έπληξαν αλλεπάλληλα και με επαυξημένες συνέπειες τη Θεσσαλία, διαπίστωσα ότι η διαδοχικότητα των κακοκαιριών έφερε πολλαπλάσια προβλήματα στους πολίτες της περιοχής. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα μεγάλα βήματα που έγιναν στην Πολιτική Προστασία κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Από τις ουσιαστικά ανύπαρκτες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας προχωρήσαμε στη συγκρότηση υπουργείου με σύγχρονες υποδομές, μέσα, και έμπειρο προσωπικό. Θεσπίσαμε Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων, βάλαμε τις βάσεις ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να αντιμετωπίζουν συντονισμένα μεγάλες κρίσεις, ενισχύσαμε το Πυροσβεστικό Σώμα με προσωπικό και περισσότερα πτητικά μέσα και λειτουργήσαμε το «112» που σώζει χιλιάδες ζωές. Κανένας, επίσης, δεν μπορεί να αμφισβητήσει την άμεση συνδρομή της κυβέρνησης στους πληγέντες από την πρόσφατη θεομηνία και την ανάπτυξη δράσεων για την αποκατάσταση βασικών υποδομών. Εκτιμώ επομένως, πως, αν κάτι θα επηρεάσει τις επιλογές των πολιτών στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι η συνειδητοποίηση ότι η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται πρόσωπα με εμπειρία, γνώση, αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα. Με αυτά τα κριτήρια κάναμε τις επιλογές μας και πιστεύω ότι θα δικαιωθούν.

Μέχρι να κλείσει ο εκλογικός κύκλος στις ευρωεκλογές του 2024 θα υπάρξει παραγωγή πολιτικής ή αναγκάζεστε απλώς σε διαχείριση;

Το γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας εκλογικές αναμετρήσεις σε καμία περίπτωση δεν αναστέλλει την παραγωγή του κυβερνητικού έργου. Αντιθέτως μάλιστα. Είναι γεγονός ότι στον σχεδιασμό μας μπαίνει σε προτεραιότητα η στήριξη των συμπολιτών μας στη Θεσσαλία που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται και η αποκατάσταση κρίσιμων υποδομών. Δεν πρόκειται να τους ξεχάσουμε, εκεί θα είμαστε, δίπλα τους. Ταυτόχρονα, όμως, επιμένουμε αταλάντευτα στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε. Δεν εγκαταλείπουμε και δεν αναστέλλουμε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα που χαράξαμε. Εχουμε νομοθετήσει σχεδόν το μισό του οικονομικού προγράμματός μας – ιδίως όσα αφορούν την αύξηση εισοδημάτων και τη σύγκλιση με την ΕΕ – και προωθούμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, την επίσπευση στην απονομή της Δικαιοσύνης, την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών, τη βελτίωση των λειτουργιών του κράτους, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Οι μεταρρυθμίσεις και ο στόχος για νομιμότητα παντού είναι – όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ – βασικά στοιχεία στη νέα «Συμφωνία Αλήθειας» με τους πολίτες. Στο μεταξύ, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δικαιώνει την πολιτική μας και δημιουργεί νέες προοπτικές. Ο,τι είπαμε γίνεται, ό,τι λέμε θα γίνει.

«Είναι γεγονός ότι στον σχεδιασμό μας μπαίνει σε προτεραιότητα η στήριξη των συμπολιτών μας στη Θεσσαλία που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται και η αποκατάσταση κρίσιμων υποδομών. Δεν πρόκειται να τους ξεχάσουμε, εκεί θα είμαστε, δίπλα τους».

Βρίσκεστε στον πυρήνα του «επιτελικού κράτους», που η αντιπολίτευση έχει διαρκώς στο στόχαστρο. Έχετε δει αστοχίες;

Το «επιτελικό κράτος» αφορά τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. Αποβλέπει σε έναν κεντρικό προγραμματισμό και συντονισμό του έργου με στόχο την παραγωγή απτού αποτελέσματος. Δεν υποκαθιστά – όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός – την αρμοδιότητα του κάθε υπουργού να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιό του. Είναι κάτι απολύτως αναγκαίο και επιβεβλημένο. Είναι άλλωστε αδιανόητο να μην υπάρχει προγραμματισμός και συντονισμός, να κινείται μόνος του κάθε υπουργός χωρίς κεντρική στοχοθεσία, χωρίς συντονισμό με τα συναρμόδια υπουργεία.

Τελικά θα φέρετε και πότε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια;

Tην προηγούμενη τετραετία έγιναν πολλά βήματα για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής που εκπονήθηκε με τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Σισιλιάνο. Μάλιστα, οι προτάσεις που απορρέουν από την Εθνική Στρατηγική έχουν ήδη συμπεριληφθεί στον ετήσιο προγραμματισμό των υπουργείων με 20 συγκεκριμένες δράσεις. Αναφορικά τώρα με το νομοσχέδιο, όπως είπε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός, η ισότητα στον γάμο είναι στα σχέδια της κυβέρνησης και θα επιλυθεί μέσα σε αυτήν την τετραετία.

Είστε άνθρωπος της αγοράς… Η Ηρώδου Αττικού είναι ένας μικρός σταθμός ή βάζετε «ανοιχτή» διάρκεια στην παρουσία σας στην πολιτική;

Ως άνθρωπος της αγοράς γνωρίζω ότι η χρονική διάρκεια του κάθε σταθμού είναι αδύνατο να προβλεφθεί. Η αφοσίωση στα καθήκοντα του παρόντος είναι επομένως χρησιμότερη από οποιονδήποτε μελλοντικό προγραμματισμό. Η παρουσία μου στο ΕΒΕΑ, που ξεκίνησε πριν από δεκαοκτώ χρόνια, ήταν ένα πρώτο βήμα εμπλοκής στα κοινά – ιδίως στα ζητήματα που αφορούν τον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο, αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας. Και, φυσικά, η εμπειρία που απέκτησα ως πρόεδρος του μεγαλύτερου επιχειρηματικού οργανισμού της χώρας αποδείχθηκε πολύ χρήσιμη στην πολιτική. Με την εμπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη πέρασα στην κεντρική πολιτική σκηνή και αναπτύσσω κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να συμβάλω στην επιτυχία του κυβερνητικού έργου, για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες των πολιτών και να κάνουμε την πατρίδα μας πιο ισχυρή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024