Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΟΑΚΑ: Σε δεύτερη μελέτη προχωρά το Τεχνικό Επιμελητήριο - Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες για ελλιπή συντήρηση

ΟΑΚΑ: Σε δεύτερη μελέτη προχωρά το Τεχνικό Επιμελητήριο – Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες για ελλιπή συντήρηση

Το ζήτημα της συντήρησης του ΟΑΚΑ και των στεγάστρων Καλατράβα πιο συγκεκριμένα συνεχίζει να βρίσκεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας.

Σε νέα τεχνική μελέτη για τη στατικότητα των στεγάστρων Καλατράβα του ΟΑΚΑ και του Ποδηλατοδρομίου θα προχωρήσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

Η πρώτη μελέτη έχει ήδη διαβιβαστεί στο ΤΕΕ, το οποίο θα προχωρήσει σε επαναξιολόγηση έτσι ώστε να υπάρξει διεξοδικότερη έρευνα έτσι ώστε να επιβεβαιωθούν ή όχι τα πρώτα στοιχεία που έχουν προκύψει.

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για τις παραλείψεις σχετικά με τη συντήρηση του ΟΑΚΑ

Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σημερινή του ανάρτηση, παραδέχθηκε ότι το ΟΑΚΑ είχε αφεθεί στην τύχη του εδώ και δύο δεκαετίες, ενώ ο αναπληρωτής υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης υποσχέθηκε ότι το στάδιο θα επαναλειτουργήσει με απόλυτη ασφάλεια.

Πώς είναι τώρα το ΟΑΚΑ από ψηλά

Πληθαίνουν οι επώνυμες καταγγελίες

Οι καταγγελίες για πολυετή έλλειψη συντήρησης είναι πολλές και επώνυμες.

Ενδεικτικά, ο Ολυμπιονίκης και πρώην πρόεδρος του ΟΑΚΑ Πέτρος Γαλακτόπουλος περιέγραψε την παντελή έλλειψη συντήρησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων του 2004, ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι «από τύχη δεν είχαμε τραυματισμούς ή τίποτα χειρότερο».

Μιλώντας στον ANT1, ο ίδιος ανέλαβε πρόεδρος του ΟΑΚΑ το 2011/2012 θέση στην οποία παρέμεινε για 4,5 χρόνια, ενώ από την πρώτη στιγμή ήρθαν οι τεχνικοί και του είπαν ότι έχει λήξει η σύμβαση ελέγχου του στεγάστρου Καλατράβα.

Ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, υποστήριξε ότι «πρέπει να γίνουν ενδελεχείς έλεγχοι και στα άλλα έργα Καλατράβα διότι θα έχουν παρόμοια προβλήματα τα όποια προβλήματα έχει εμφανίσει τούτο εδώ το κτίριο».

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας, Χρήστος Βολικάκης έκανε λόγο για ολική παραμέληση τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ο ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, Γιώργος Γκαζέττας, δήλωσε ότι δεν υπήρχε μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή του έργου το οποίο είναι μέχρι σήμερα μοναδικό στο είδος του.

Η ανάρτηση του πρώην προέδρου του ΔΣ του ΟΑΚΑ

Σε ανάρτησή του ο Νεκτάριος Βιδάκης, πρώην πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΚΑ, αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, ότι: «Σε στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων με τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού και νυν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη το 2021, και δική του εισήγηση, η Κυβέρνηση αποφάσισε την ένταξη τριών κομβικών παρεμβάσεων αναβάθμισης του ΟΑΚΑ στο ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF), με προϋπολογισμό 57 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι παρεμβάσεις αυτές είναι:

1. Η ενεργειακή αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων
2. Η συντήρηση των μεταλλικών κατασκευών και στεγάστρων (μελέτες Καλατράβα)
3. Η συντήρηση και αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου

Τις παρεμβάσεις αυτές, καθώς και το λοιπό επενδυτικό πρόγραμμα του οργανισμού, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ, παρουσίασε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από το ΟΑΚΑ τον Ιούλιο του 2021».

Για τις παρεμβάσεις

Ο ίδιος επισημαίνει ότι: «Αποφασίσθηκε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης, το οποίο το υπουργείο, η διοίκησή μας και η υπηρεσία είχαμε την πρόνοια να ωριμάσουμε έγκαιρα σε οριστικό επίπεδο μελέτης και τευχών διακήρυξης, να υλοποιηθεί από τον ίδιο τον Οργανισμό. Το έργο προκηρύχτηκε το 2022, η σύμβαση με τον ανάδοχο εγκρίθηκε από το ελεγκτικό συνέδριο και υπογράφηκε το 2023 και οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης.

Για τις άλλες δυο σύνθετες παρεμβάσεις (στέγαστρα και περιβάλλοντας χώρος) αποφασίστηκε να υλοποιηθούν μέσω του εξαιρετικά έμπειρου δημόσιου οργανισμού ΤΑΙΠΕΔ. Για το λόγο αυτό ο Λευτέρης Αυγενάκης (Υπουργείο), ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης (ΤΑΙΠΕΔ) και εγώ (ΟΑΚΑ), έπειτα από έγκριση του ΔΣ, συνυπογράψαμε τις σχετικές συμβάσεις το Νοέμβριο του 2021. Το Μάρτιο του 2022 αναρτήθηκε ο διαγωνισμός για την επιθεώρηση – αποτίμηση των μεταλλικών κατασκευών και στεγάστρων από το ΤΑΙΠΕΔ και το Νοέμβριο το 2022 ανακηρύχθηκε ανάδοχος.

Ουσιαστικά, με τις παραπάνω διαδικασίες, η Πολιτεία και το ΟΑΚΑ παρήγγειλαν στο ΤΑΙΠΕΔ τις σχετικές σύνθετες και απαιτητικές μελέτες και την υλοποίηση των έργων σχετικών έργων συντήρησης. Το ΤΑΙΠΕΔ με τη σειρά του ακολούθησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ανέθεσε σε εξειδικευμένο μελετητικό σχήμα, για πρώτη φορά μετά το 2004, την επιτόπια επιθεώρηση και αποτίμηση όλων των μεταλλικών κατασκευών και στεγάστρων».

 Σωστό ότι έκλεισε το ΟΑΚΑ

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι: «Το ΟΑΚΑ παρέλαβε τη μελέτη (η τελευταία μου πράξη ως Πρόεδρος, υπό παραίτηση, του ΔΣ στα τέλη Σεπτεμβρίου) και τα πορίσματά της, καθώς και τον οδικό χάρτη για την υλοποίησή των προβλεπόμενων σε αυτή, και μάλιστα με δεσμευμένους πόρους στο RRF. Με βάση τα παραπάνω η Πολιτεία δια του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Ιωάννη Βρούτση έκρινε, επαναλαμβάνω ορθώς, ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που η ίδια παρήγγειλε, χρηματοδότησε και παρέλαβε, οι δύο εγκαταστάσεις πρέπει να τεθούν σε αναστολή λειτουργίας, αφού τέθηκε θέμα ασφάλειας, μέχρι να ολοκληρωθεί η συντήρησή τους.

Αναστάτωση? Ναι και μάλιστα πολύ μεγάλη για το αθλητικό οικοσύστημα. Αλλά όταν έχεις πλέον γνωστό το πρόβλημα ασφάλειας, τεκμηριωμένο από έμπειρους συμβούλους μηχανικούς μετά από εργώδη επιθεώρηση, η ακαριαία αναστολή αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων αποτελεί μονόδρομο. Έστω και ο ελάχιστος κίνδυνος ασφάλειας προσώπων δεν αντισταθμίζεται από καμία προσωρινή αναστάτωση ή ταλαιπωρία».

Η ανάρτηση στο Facebook

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024