Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παρίσταναν υπαλλήλους της ΔΕΗ και έκλεβαν ηλικιωμένους - Και αστυνομικός στη συμμορία

Παρίσταναν υπαλλήλους της ΔΕΗ και έκλεβαν ηλικιωμένους – Και αστυνομικός στη συμμορία

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για κλοπές και απάτες σε βάρος ηλικιωμένων - Εξιχνιάστηκαν 44 ληστείες, απάτες και κλοπές με κέρδη 195.000 ευρώ

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αγρινίου εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη κλοπών και απατών με το πρόσχημα υπαλλήλου της ΔΕΗ ή του Δήμου, σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ατόμων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Συνελήφθησαν 8 μέλη της οργάνωσης και σε βάρος τους – καθώς και σε βάρος ακόμη 6 ατόμων, μεταξύ των οποίων και αστυνομικός, σχηματίστηκε δικογραφία για, κατά περίπτωση, εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη κλοπή, απάτη, ληστεία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, παράβαση καθήκοντος, δωροληψία υπαλλήλου, καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για τη νομιμοποίηση εσόδων και τα όπλα.

Ο αστυνομικός γνώρισε τα πάντα και ζητούσε «μίζα»

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της συμμορίας, τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2022, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κλοπών και απατών σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων.

Δρούσαν σε ολιγομελείς ομάδες, κυρίως πρωινές και μεσημβρινές ώρες, εντόπιζαν σπίτια όπου έμεναν ηλικιωμένα άτομα και, υποδυόμενοι τους υπαλλήλους της ΔΕΗ ή του Δήμου, έμπαιναν μέσα.

Ακολούθως, με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα έπειθαν τα θύματά τους και κατάφερναν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά και τιμαλφή, τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούσαν σε κατάστημα που διατηρεί ένα από τα μέλη της οργάνωσης.

Ο αστυνομικός γνώρισε και ζητούσε «μίζα»

Χαρακτηριστικό στοιχείο του «επαγγελματισμού» με τον οποίο δρούσαν ήταν ότι είχαν καθορίσει διακριτούς ρόλους μεταξύ τους, με επιμερισμό αρμοδιοτήτων στην προσέγγιση των θυμάτων και στην «περιφρούρηση» του πεδίου δράσης, ενώ συνεργός τους, που βρισκόταν σε κοντινό σημείο, φρόντιζε για την διαφυγή τους με επιχειρησιακό όχημα.

Μάλιστα, προκειμένου να δυσκολέψουν την ανακάλυψη της παράνομης δράσης τους, άλλαζαν τα μέσα που χρησιμοποιούσαν ώστε να διευκολύνουν τη διαφυγή τους από το σημείο διάπραξης της αξιόποινης πράξης.

Αναφορικά με τον εμπλεκόμενο αστυνομικό, όπως τονίζεται από την ΕΛ.ΑΣ, προέκυψε ότι γνώριζε για την δράση της εγκληματικής οργάνωσης, απαιτούσε χρηματικά ποσά από τα μέλη της ενώ, όπως διαπιστώθηκε, είχε ενημερώσει μέλη της συμμορίας ότι αναζητούνται, ύστερα από αξιόποινη πράξη που διέπραξαν τον περασμένο Ιούνιο.

Σύλληψη και κατάσχεση κλοπιμαίων μεγάλης αξίας

Η αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, με τη συμμετοχή αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας, καθώς και ομάδων Ο.Π.Κ.Ε. Αγρινίου και Βέροιας, ενώ σε έρευνες που ακολούθησαν σε οικίες καθώς και σε κατάστημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• Κυνηγετικό όπλο

• Πέντε οχήματα

• Πλήθος τιμαλφών και ρολογιών, αξίας τουλάχιστον 39.700 ευρώ

• Πλήθος κινητών τηλεφώνων

• Ιδιόχειρες σημειώσεις

• Και 32.500 ευρώ, καθώς και 7 χρυσές λίρες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 44 περιπτώσεις ληστείας, απάτης, κλοπής, καθώς και απόπειρες απάτης και κλοπής σε Αιτωλοακαρνανία, Χαλκιδική, Άρτα, Πρέβεζα, Αχαΐα, Θεσσαλονίκη, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Πέλλα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Έδεσσα και Κιλκίς, με το παράνομο περιουσιακό όφελος να ξεπερνά τα 195.135 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες για την πλήρη εξακρίβωση του εύρους της παράνομης δραστηριότητάς τους συνεχίζονται.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, υπενθυμίζεται απο την Αστυνομία  ότι στην ιστοσελίδα της www.astynomia.gr και συγκεκριμένα στον υπερσύνδεσμο https://tinyurl.com/3nyzsayt, είναι διαθέσιμες ειδικές συμβουλές, με σκοπό την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους, οι οποίοι προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024