Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ξεχωριστή στιγμή για την Ελευσίνα η αγορά από τον Δήμο ιστορικού κτιρίου της πόλης

Ξεχωριστή στιγμή για την Ελευσίνα η αγορά από τον Δήμο ιστορικού κτιρίου της πόλης

Εγκρίθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Σεπτεμβρίου στην Ελευσίνα, η πρόταση για την αγορά του εμβληματικού Κρόνου.

Ο Δήμος Ελευσίνας αποκτά τον ιστορικό Κρόνο. Πρόκειται για ένα υψηλής αρχιτεκτονικής κτήριο και η αγορά του, καθώς και η επακόλουθη αποκατάστασή του, θα σημάνουν μία νέα εποχή για την πόλη, όπως σημειώνει η Δημοτική Αρχή.

Η πρώην βιομηχανία «ΚΡΟΝΟΣ» βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη με πρόσωπο στην παραλιακή οδό «Κανελλοπούλου». Το εργοστάσιο του Κρόνου στην Ελευσίνα, κατασκευάστηκε την περίοδο 1923-1926 με σκοπό την παραγωγή προϊόντων οινοπνεύματος, κρασιού, μελάσας και εκχυλισμάτων για τη βυρσοδεψία. Η επιχείρηση έκλεισε το 1986 και έκτοτε η έκταση παραμένει περιφραγμένη και ανενεργή. Από το 1991 έως το 2010 ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως χώρος αποθήκευσης από εταιρία. Το διάστημα 2003-2005 λειτούργησε ως χώρος φιλοξενίας του φεστιβάλ «Αισχύλεια» του Δήμου Ελευσίνας.

Χαρακτηρισμός των κτιρίων ως Διατηρητέα

Με το ΦΕΚ 103 Δ 1990 2 κτίρια του βιομηχανικού συγκροτήματος, ο Πύργος του Αποστακτηρίου και το κτήριο διοίκησης, χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα, ενώ με το  ΦΕΚ 598 Δ 2019 εγκρίθηκε η πολεοδομική αναμόρφωση του Ο.Τ.42 όπου περιλαμβάνεται το βιομηχανικό συγκρότημα του Κρόνου.

Η πρώην βιομηχανία «Κρόνος» βρίσκεται σε σημαντική θέση στο πολεοδομικό συγκρότημα του Δήμου Ελευσίνας καθώς αποτελεί μία μεγάλη έκταση περίπου 37 στρεμμάτων σε επαφή με τη θάλασσα.

Σήμερα εντός του οικοπέδου στην Ελευσίνα βρίσκονται:

1. Διατηρητέα κτήρια συνολικής επιφάνειας κάλυψης 1382,00τ.μ.,

2. Κτήρια αποθηκών συνολικής επιφάνειας κάλυψης 1580τ.μ.

Η Δημοτική Αρχή, θέλει να ενισχύσει την μεταμόρφωση της παραλιακής ζώνης μέσω της επανάχρησης πρώην βιομηχανικών χώρων (ΙΡΙΣ, Παλαιό Ελαιουργείο, Παλαιά Ελαιουργική, νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας), της ανάπλασης της παραλιακής οδού Κανελλοπούλου με τη δημιουργία ζωνών περιπάτου και ποδηλάτου και της απόδοσης πρώην λιμενικών ζωνών στη πόλη.

Το βιομηχανικό συγκρότημα του Κρόνου αποτελεί ένα τοπόσημο για την παραλία της Ελευσίνας. Διαθέτει πρόσωπο 400 μέτρων προς τη θάλασσα και έχει αποτελέσει αντικείμενο μελετών αρχιτεκτόνων τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Ο Δήμος Ελευσίνας σκοπεύει να προχωρήσει στην επανάχρηση του βιομηχανικού συγκροτήματος μέσα από 2 άξονες:

1. Επισκευή και επανάχρηση των διατηρητέων κτηρίων ως χώρους πολιτισμού με έμφαση στη βιομηχανική ιστορία της πόλης. Με αυτό τον τρόπο ο Κρόνος θα αποτελέσει διατοπικό κέντρο ενημέρωσης για την ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας καθώς και των επιπτώσεων που έχει στο περιβάλλον, ιδιαίτερα του Κόλπου της Ελευσίνας.

2. Ενίσχυση του πρασίνου με τη δημιουργία πάρκου και σύνδεση του με το παραλιακό μέτωπο νότια και ανατολικά του συγκροτήματος.

Η μεγάλη έκταση του Κρόνου και η διασύνδεση του με το παραλιακό μέτωπο θα αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους κόμβους στην παραλιακή ζώνη της πόλης, αυξάνοντας τον δημόσιο χώρο και δημιουργώντας χώρους συνάντησης και αναψυχής για τους πολίτες.

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024