Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο Ισραήλ βρέθηκαν λείψανα Αρχαίας Ελληνίδας (μάλλον) σεξεργάτριας

Στο Ισραήλ βρέθηκαν λείψανα Αρχαίας Ελληνίδας (μάλλον) σεξεργάτριας

Τάφος 2.300 ετών βρέθηκε στο Ισραήλ και ενδέχεται να περιέχει λείψανα Ελληνίδας σεξεργάτριας, σύμφωνα με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.

Τα αποτεφρωμένα λείψανα μιας νεαρής γυναίκας βρέθηκαν σε μια σπηλιά δίπλα σε μια βραχώδη πλαγιά κοντά στο Kibbutz Ramat Rachel, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Ιερουσαλήμ.

Ο τάφος σύμφωνα με μια κοινή μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA), χρονολογείται από τα τέλη του 4ου αιώνα έως τις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.

Ο Guy Stiebel, από το τμήμα Αρχαιολογίας και Αρχαίας Εγγύς Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, είπε στο CNN σε τηλεφωνική συνέντευξη ότι το εύρημα είναι «πολύ σημαντικό».

«…Οι σεξεργάτριες στην Αρχαία Ελλάδα, ήταν γυναίκες που συνόδευαν έναν από τους «Έλληνες υψηλόβαθμους στρατηγούς», είπε.

«Νιώσαμε λες και επαναφέραμε στη ζωή μια γυναίκα που πέθανε πριν από 2.300 χρόνια», είπε για την έρευνα, την οποία συνέκρινε με «παζλ ή αίνιγμα».
Αυτός και η ομάδα του πιστεύουν ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η πρώτη ανακάλυψη σώματος σεξεργάτριας, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της μορφής τους στην Αρχαία Ελλάδα.

«…Οι σεξεργάτριες στην Αρχαία Ελλάδα, ήταν γυναίκες που συνόδευαν έναν από τους «Έλληνες υψηλόβαθμους στρατηγούς»», είπε.

Photo: Emil Aladjem/Israel Antiquities Authority

Στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο, η «εποχή της Αρχαίας Ελλάδας» έχει ως ορόσημο την περίοδο μεταξύ του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 π.Χ. και της κατάκτησης της Αιγύπτου από τη Ρώμη το 30 π.Χ. Ο Στίμπελ είπε στο CNN ότι αυτός και η ομάδα του πιστεύουν ότι η γυναίκα θα ήταν από τις πρώτες Ελληνίδες που έφτασαν στην περιοχή.

Ο Liat Oz, ο διευθυντής της ανασκαφής της IAA, περιέγραψε τον καθρέφτη που βρέθηκε στον τάφο δίπλα στα λείψανα.

«Αυτός είναι μόνο ο δεύτερος καθρέφτης αυτού του τύπου που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στο Ισραήλ και συνολικά μόνο 63 καθρέφτες αυτού του τύπου είναι γνωστοί σε όλο τον αρχαίο ελληνικό κόσμο», είπε σε δελτίο τύπου αναφορικά με την ιστορικής σημασίας ανακάλυψη.

Παρομοιάζοντας τους σεξεργάτριες της Αρχαίας Ελλάδας με τις ιαπωνικές γκέισες, ο Στίμπελ εξήγησε ότι οι γυναίκες θεωρούνταν «μούσες».

«Η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του καθρέφτη είναι τόσο υψηλή που διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση και φαινόταν σαν να κατασκευάστηκε χθες».

Πτυσσόμενοι καθρέφτες κουτιού όπως αυτός έχουν εντοπιστεί σε τάφους και ναούς στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, εξήγησαν οι ερευνητές. Συνήθως ήταν χαραγμένα ή ήταν διακοσμημένα με ανάγλυφες γυναικείες μορφές ή θεών.

Πως βρέθηκε ο καθρέφτης στο Ισραήλ; Ο  Στίμπελ απαντά

Ο Στίμπελ είπε ότι μια γυναίκα υψηλού επιπέδου μπορεί να είχε λάβει έναν τέτοιο καθρέφτη ως μέρος της προίκας, αλλά αυτό ήταν απίθανο να συνέβαινε σε αυτήν την περίπτωση, καθώς οι παντρεμένες γυναίκες σπάνια έφευγαν από τα σπίτια τους στην Ελλάδα.

Εναλλακτικά, είπε, μπορεί να ήταν εταίρα, καθώς συχνά έπαιρναν δώρα από άνδρες. Παρομοιάζοντας τις σεξεργάτριες της Αρχαίας Ελλάδας με τις ιαπωνικές γκέισες, ο Στίμπελ εξήγησε ότι οι γυναίκες θεωρούνταν «μούσες».

Photo: Emil Aladjem/Israel Antiquities Authority

«Πιστεύουμε ότι συνόδευε έναν από τους στρατηγούς»

Είπε: «Οι γυναίκες στην κοινωνία κατέρριπταν τα στερεότυπα σε μια ανδροκρατούμενη ελληνική κοινωνία και ξέρουμε ότι δεν ήταν μόνο σεξουαλικές συνοδοί, αλλά έμοιαζαν με γκέισες καθώς αποτελούσαν στοιχείο ενός ολόκληρου πολιτισμού. Για αυτό το λόγους τις αντάμειβαν με δώρα, όπως καθρέπτες.»

Το γεγονός ότι τα λείψανα αποτεφρώθηκαν μπορεί να αποτελέσει κομμάτι αναγνώρισης της καταγωγή της γυναίκας, είπε ο Στίμπελ.

«Τα καρφιά χρησιμοποιούνταν για την προστασία του νεκρού αλλά και για την προστασία των ζωντανών από τους νεκρούς. Τα σώματα καρφώνονταν κυριολεκτικά μέσα στους τάφους, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα επιστρέψουν στον κόσμο των ζωντανών», είπε.

«Η καύση είναι παράδοξο γεγονός σε αυτή τη χώρα και τη θρησκεία», είπε, εξηγώντας ότι η καύση δεν απαγορεύεται μόνο στον Ιουδαϊσμό, αλλά δεν θα ασκούνταν ούτε από την περσική αυτοκρατορία, η οποία κατείχε την περιοχή εκείνη την εποχή.

«Ο τάφος βρέθηκε στη μέση του πουθενά, όχι κοντά σε κανένα χωριό ή αγρόκτημα ή οικισμό, κάτι που υποδηλώνει ότι θα είχε συνδεθεί με μια από τις στρατιωτικές εκστρατείες και χρονολογείτε στην εποχή της Μεγάλης Αλεξάνδρας ή λίγο αργότερα.

«Πιστεύουμε ότι συνόδευε έναν από τους στρατηγούς».

Ο Stiebel συνέχισε εξηγώντας τη σημασία τεσσάρων σιδερένιων καρφιών που βρέθηκαν στον καθρέφτη.

«Τα καρφιά χρησιμοποιούνταν για την προστασία του νεκρού αλλά και για την προστασία των ζωντανών από τους νεκρούς. Τα σώματα καρφώνονταν κυριολεκτικά μέσα στους τάφους, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα επιστρέψουν στον κόσμο των ζωντανών», είπε.

Ο Stiebel είπε στο CNN ότι η ομάδα συνεχίζει την έρευνα προκειμένου να «εισχωρήσει» στις πιο εσωτερικές λεπτομέρειες του καθρέφτη.

*Με πληροφορίες από ΒΒC

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024