Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διπλωματία των... πάντα: Λύονται οι συμβάσεις και επιστρέφουν στην Κίνα

Διπλωματία των… πάντα: Λύονται οι συμβάσεις και επιστρέφουν στην Κίνα

Ο ζωολογικός κήπος της Ατλάντα θα στείλει τα τέσσερα πάντα του πίσω στην Κίνα, μέχρι τα τέλη του 2024

Μπορεί το συμπαθές ζώο, το πάντα, να έγινε πολύ αγαπημένο μικρών και μεγάλων μετά τη σειρά animation με τίτλο «Kung Fu Panda» και με τον πανέξυπνο τρόπο των δημιουργών του να διαδόθηκαν στοιχεία της κινεζικής φιλοσοφίας, ωστόσο η Κίνα δεν αστειεύεται καθόλου με το… εθνικό της σύμβολο.

Ούτε «παίζει» με το τι σημαίνει γι’ αυτήν, αλλά και την… εξωτερική της πολιτική η παραμικρή κίνηση που αφορά τα ζώα που συμβολίζουν την αρμονία και την ισορροπία ανάμεσα στις δύο δυνάμεις που ορίζουν το σύμπαν, με βάση την κινεζική κοσμοθεωρία, το γιν και το γιανγκ, ας πούμε σε δυτική ελεύθερη ερμηνεία και απόδοση, η θηλυκή και αρσενική αρχή του κόσμου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του AFP, o ζωολογικός κήπος της Ατλάντα, στη νότια πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ, θα στείλει τα τέσσερα πάντα του πίσω στην Κίνα, μέχρι τα τέλη του 2024.

Παρόλο που η αναχώρηση των πάντα θεωρούνταν αναμενόμενη λόγω συγκεκριμένων συμβάσεων, υπάρχουν πολλοί που ερμηνεύουν αυτή την εξέλιξη ως αποτέλεσμα του ολοένα εντεινόμενου κλίματος ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον.

Με τα χρώματά τους, τα γιγαντιαία πάντα, λευκό και μαύρο, συμβολίζουν το γιν και το γιανγκ

Η ιστορία των πάντα ως «πρεσβευτών»

Τα πρώτα ζώα πάντα που εστάλησαν από την Κίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ήταν το 1972. Τότε έφθασαν ως δώρο μετά την ιστορική επίσκεψη του τότε προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον στο υπό κομμουνιστική ηγεσία κινεζικό κράτος.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει την τάση να δωρίζει τα πάντα σε «χώρες με τις οποίες οι σχέσεις της Κίνας βρίσκονται σε ανοδική πορεία, ως μια μορφή προβολής ήπιας ισχύος», όπως σημείωσε σε δηλώσεις του ο Κουρτ Τονγκ, πρώην υψηλόβαθμος διπλωμάτης των ΗΠΑ και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Asia Group.

«Με αυτό το σκεπτικό και δεδομένης της τρέχουσας έντασης των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι οι κινεζικές αρχές επιτρέπουν τη λήξη των συμβάσεων για τα πάντα με τους ζωολογικούς κήπους των ΗΠΑ», όπως τόνισε ο Τονγκ σε ηλεκτρονικό μήνυμα στο AFP. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι τα δάνεια βοηθούν επίσης την Κίνα να «αυξήσει τον προϋπολογισμό για τη διατήρηση των πάντα».

Η κινεζική κυβέρνηση έχει την τάση να δωρίζει τα πάντα σε «χώρες με τις οποίες οι σχέσεις της Κίνας βρίσκονται σε ανοδική πορεία.

Αγαπημένο τους έδεσμα είναι τα τρυφερά βλαστάρια μπαμπού

Η αλλαγή… πολιτικής γραμμής

Η Κίνα εκμεταλλεύεται την έλξη και γοητεία που ασκούν τα τρυφερά αυτά ζώα, τόσο ευλύγιστα και ικανά –που τα απεικόνισαν στις ταινίες ως τους μεγαλύτερους μαχητές (της καρδιάς βέβαια)- στο κοινό και άρχισαν να τα δανείζουν σε άλλους ζωολογικούς κήπους σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας αυτό που ονομάστηκε ευρύτατα στη συνέχεια «Διπλωματία των Πάντα».

Τα πάντα Μέι Σιάνγκ και Τιαν Τιαν κατέφθασαν στην Ουάσινγκτον το 2000 και από τότε έχουν αποκτήσει τέσσερις απογόνους. Το Xiao Qi Ji («Μικρό θαύμα» στα αγγλικά) γεννήθηκε το 2020 και θα αναχωρήσει επίσης μέχρι τον Δεκέμβριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της κρατικής επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ το 2015, που αποτελεί και την τελευταία από ηγέτη της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η σύζυγός του καθώς και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ πραγματοποίησαν επίσημη τελετή για να αποκαλύψουν το όνομα του μικρού πάντα Μπέι Μπέι.

Οκτώ χρόνια αργότερα, με αυξανόμενες εντάσεις τόσο με την Ταϊβάν, αλλά και με εμπορικό «πόλεμο» μεταξύ των δύο μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων, ολοκληρώνεται και η παραμονή των πάντα.

Με την αποχώρηση των γλυκύτατων πάντα «κλείνει ένα σημαντικό κεφάλαιο μιας διεθνούς ιστορίας επιτυχίας στη φροντίδα και διατήρηση των ζώων», όπως ανέφερε σχετικά ο ζωολογικός κήπος σε ανακοίνωσή του.

Sports in

Αιχμές από τον Λάκοβιτς μετά το Μπαρτσελόνα – Γκραν Κανάρια: «Χάσαμε για λόγους που δεν καταλαβαίνω»

Σπόντες από τον Γιάκα Λάκοβιτς, μετά από την ήττα της Γκραν Κανάρια από τη Μπαρτσελόνα στην παράταση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024