Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιάπωνες επιστήμονες ανίχνευσαν μικροπλαστικά στα σύννεφα

Ιάπωνες επιστήμονες ανίχνευσαν μικροπλαστικά στα σύννεφα

Πιθανώς τα μικροπλαστικά που εντοπίστηκαν επηρεάζουν το κλίμα με τρόπους που δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί.

Μελέτη που πραγματοποίησαν Ιάπωνες ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι τα μικροπλαστικά είναι παρόντα και στα σύννεφα, όπου πιθανώς επηρεάζουν το κλίμα με τρόπους που δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί. Όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Environmental Chemistry Letters», οι επιστήμονες ανέβηκαν στη όρη Φούτζι και Ογιάμα προκειμένου να συλλέξουν νερό από την ομίχλη που σκεπάζει τις κορυφές, και στη συνέχεια εφάρμοσαν προηγμένες τεχνικές απεικόνισης στα δείγματα για να προσδιορίσουν τις φυσικές και χημικές ιδιότητές τους.

Η ομάδα εντόπισε εννέα διαφορετικούς τύπους πολυμερών και έναν τύπο καουτσούκ στα αερομεταφερόμενα μικροπλαστικά, το μέγεθος των οποίων κυμαινόταν από 7,1 έως 94,6 μικρομέτρα. «Εάν δεν αντιμετωπιστεί προληπτικά το ζήτημα της πλαστικής ρύπανσης, η κλιματική αλλαγή και οι οικολογικοί κίνδυνοι μπορεί να γίνουν πραγματικότητα, προκαλώντας μη αναστρέψιμες και σοβαρές περιβαλλοντικές ζημιές στο μέλλον», προειδοποίησε σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη (27/09) ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Χιρόσι Οκότσι του Πανεπιστημίου Waseda.

Κάθε λίτρο νέφους νερού που εξετάστηκε περιείχε από 6,7 έως 13,9 κομμάτια πλαστικού.

Όταν τα μικροπλαστικά φτάνουν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλιακού φωτός, αποσυντίθενται, συμβάλλοντας στα αέρια του θερμοκηπίου, εξήγησε ο Οκότσι. Τα μικροπλαστικά – τα οποία ορίζονται ως πλαστικά σωματίδια κάτω των 5 χιλιοστών που προέρχονται από βιομηχανικά λύματα, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, συνθετικά ελαστικά αυτοκινήτων, προϊόντα προσωπικής φροντίδας και άλλες πηγές – έχουν ανιχνευθεί μέσα σε ψάρια, στους πάγους της Αρκτικής και στα χιόνια των Πυρηναίων μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας. Ωστόσο, το πώς μεταφέρονται παραμένει ασαφές, καθώς δεν έχει ερευνηθεί εκτενώς.

Είναι επιβλαβή για τους ανθρώπους και τα ζώα;

Η έρευνα δείχνει πως «οι άνθρωποι και τα ζώα καταπίνουν ή εισπνέουν μικροπλαστικά τα οποία έχουν ανιχνευθεί σε πολλά όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, το αίμα, ο πλακούντας και τα κόπρανα». «Δέκα εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στον ωκεανό και στη συνέχεια στην ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει ότι τα μικροπλαστικά μπορεί να είναι πλέον βασικό συστατικό των νεφών, μολύνοντας σχεδόν όλα όσα τρώμε και πίνουμε μέσω της ‘πλαστικής βροχής’», ανέφερε το πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του.

Οι νέες μελέτες συνδέουν τα μικροπλαστικά με μια σειρά από επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων, καθώς και με καρκίνους, εκτός από την εκτεταμένη περιβαλλοντική βλάβη.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024