Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία Elias: Η Θεσσαλία μετρά τις νέες πληγές της - Δραματική η κατάσταση και στην Εύβοια

Κακοκαιρία Elias: Η Θεσσαλία μετρά τις νέες πληγές της – Δραματική η κατάσταση και στην Εύβοια

Έληξε η απαγόρευση κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στην πόλη του Βόλου. Όλες οι εξελίξεις στο in.

Τεράστια προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία Elias σε Θεσσαλία και βόρεια Εύβοια, ωστόσο φαίνεται ότι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν τις επόμενες ώρες.

Εφιαλτική νύχτα έζησαν οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της βόρειας Εύβοιας, που χτυπήθηκαν με σφοδρότητα από την κακοκαιρία, με τα μηνύματα για εκκενώσεις από το 112 να ηχούν συνεχώς.

Στη Θεσσαλία, που ακόμα μετρά της πληγές της από τον «Daniel», οι κάτοικοι έζησαν ξανά ώρες αγωνίας. Χωριά εκκενώθηκαν ενώ ο Βόλος, μετατράπηκε σε μια απέραντη λίμνη λάσπης. Πολίτες όλο το βράδυ βρίσκονταν παγιδευμένοι από την επέλαση της κακοκαιρίας, ενώ μεγάλο μέρος της πόλης παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Στη Στερεά, σε οριακό επίπεδο βρίσκεται ο Σπερχειός ποταμός, ενώ στην Εύβοια ήχησε ξανά σήμερα το 112. Στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή, οι διασώσεις και οι απεγκλωβισμοί ανθρώπων είναι συνεχείς, ενώ συναγερμός σήμανε μετά την πτώση ελικοπτέρου στη βόρεια Εύβοια, λίγο πριν τις 11 το πρωί.

Στη Θεσσαλία, που ακόμα μετρά της πληγές της από τον «Daniel», οι κάτοικοι ζουν ξανά ώρες αγωνίας

Σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ, το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών. Ειδικότερα σήμερα Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονταν μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα και τη Βοιωτία (κυρίως τη δυτική και βόρεια). Σταδιακά τα φαινόμενα θα χάσουν την ισχύ τους.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Πώς κάλυψε το in τις εξελίξεις αναφορικά με την κακοκαιρία

19:00 Ολοκληρώνεται το live του in

Εδώ ολοκληρώνεται το live του in. Μείνετε μαζί μας για νεότερα ρεπορτάζ για τις επιπτώσεις της καταστροφικής κακοκαιρίας και για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας.

Καλό απόγευμα!

18:45 Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ώρες

Εξασθένηση των φαινομένων στις πληγείσες περιοχές θα υπάρχουν τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τη Χριστίνα Ρήγου.

18:31 Πώς έχει η κατάσταση στον Βόλο

Ο φακός της Ευρωκίνησης έχει αποτυπώσει το καταστροφικό πέρασμα του Elias από τον Βόλο.

Στρώμα λάσπης υπάρχει έξω από τα σπίτια.

Πολίτες στον Βόλο περπατούν σε κατεστραμμένο δρόμο.

Αυτοκίνητα της Πολιτικής Προστασίας στον Βόλο.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν διάβρωση του εδάφους.

18:17 Πώς μπορούν να πλύνουν τα ρούχα τους οι κάτοικοι στον Παλαμά

Σύμφωνα με ανακοίνωση, σε συνεργασία με τον Δήμο Παλαμά, η Κινητή Μονάδα της Ithaca από το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 έως και την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, θα παραλαμβάνει στις 8:00 π.μ σακούλες ρούχων για πλύσιμο, στο χώρο έξω από το πρώην κατάστημα της Συνεταιριστικής Τράπεζας –κεντρική πλατεία Παλαμά, κάτω από το Δημαρχείο.

Την ίδια ημέρα στις 4:00 μ.μ. η Κινητή Μονάδα θα επιστρέφει στο ίδιο σημείο του Παλαμά για να παραδώσει τους σάκους με τα φρεσκοπλυμένα ρούχα.

Η εγκατάσταση πλυντηρίων / στεγνωτηρίων θα είναι στην Αγία Τριάδα (Δήμου Παλαμά).

Η ανακοίνωση του Δήμου Παλαμά

18:08 Βιβλική η καταστροφή στην Αγριά Βόλου

Αδιανόητες είναι εικόνες από την Αγριά στον Βόλο, με πολλά οχήματα θα είναι θαμμένα – στην κυριολεξία – κάτω από τη λάσπη.

17:54 Δραματική η κατάσταση στον Βόλο – Απεγνωσμένοι οι πολίτες

Απεγνωσμένοι είναι οι πολίτες στον Βόλο. Τα βίντεο που αναρτούν στα social media είναι ενδεικτικά της δραματικής κατάστασης που επικρατεί με τους δρόμους να έχουν ανοίξει στη μέση.

Δείτε βίντεο από την Αγία Παρασκευή στον Βόλο.

17:35 Ευρεία σύσκεψη για την κατάσταση στον Βόλο

Ευρεία σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου με τη συμμετοχή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού παρά τον πρωθυπουργό Γιάννη Μπρατάκου, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη και του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο αλλά και με την παρουσία ανωτάτων αξιωματικών των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού που συμμετέχουν στις προσπάθειες της παροχής βοήθειας στους κατοίκους του Βόλου.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του δημάρχου Βόλου, τον γενικό συντονισμό για την αποκατάσταση των ζημιών από τη δεύτερη αλλεπάλληλη θεομηνία (πλην των παρεμβάσεων σε χειμάρρους και ποτάμια που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας) και την επαναφορά της πόλης στην κανονικότητα ανέλαβε ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το πρόβλημα της έλλειψης νερού σε όλη την πόλη του Βόλου λόγω των καταστροφών που προκλήθηκαν και η ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου ανακοίνωσε ότι τηλέφωνο εκτάκτου ανάγκης είναι το 6977420835, σε θέματα που αφορούν την ύδρευση. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Πολίτης στον Βόλο επιχειρεί να καθαρίσει κατάστημα από λασπόνερα.

17:20 Εικόνες αποκάλυψης – Καταστράφηκαν η παραλία στο Κυμάσι και το λιμάνι Μαντουδίου

Τεράστιες καταστροφές σημειώθηκαν σε Ροβιές, Μαντούδι και Κυμάσι, αλλά και σε άλλα χωριά στη βόρεια Εύβοια.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:01 Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μαγνησία

Με απόφαση του Διευθυντή Αστυνομίας Μαγνησίας, αίρεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Αγριάς – Μηλεών από την περιοχή
Παλαιόκαστρο και μέχρι το χωριό Αγ. Βλάσιο. Η κίνηση των οχημάτων στο ύψος του Παλαιοκάστρου διεξάγεται από ένα ρεύμα κυκλοφορίας εναλλάξ.

Επίσης, αίρεται η διακοπή κυκλοφορίας στην επαρχιακή οδό Μηλίνας – Τρικερίου.

16:45 Η πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ

Μειώνεται τις επόμενες ώρες η ισχύς της κακοκαιρίας Elias, σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου δεν θα υπάρχουν βροχές και καταιγίδες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

16:25 Πνίγηκαν και πάλι στα Πετρίλια 

Σε απόγνωση είναι οι κάτοικοι στα Πετρίλια στον Δήμο Δομοκού.

Όπως αναφέρει το tvstar.gr, το ρέμα της Κακάρας έχει γίνει εφιάλτης για τους κατοίκους αφού έσπασε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες.

Πλημμυρισμένα είναι τα Πετρίλια στον Δομοκό.

Οι κάτοικοι περιγράφουν τι έχουν βιώσει τις τελευταίες ώρες και μέρες.

16:10 Συνεχίζονται οι έρευνες μετά την πτώση του ελικοπτέρου στην Εύβοια

Σε εξέλιξη είναι έρευνες του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή Αχλάδι Ευβοίας για τον εντοπισμό του ιδιωτικού ελικοπτέρου που έπεσε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το ελικοπτέρο Α-109 απογειώθηκε σήμερα στις 8 το πρωί από το ελικοδρόμιο των Αφιδνών, στις 08:45 ο χειριστής ενημέρωσε ότι θα προσγειωθεί στο Μαντούδι Ευβοίας, στις 09:00 προσγειώθηκε και στις 10:13 απογειώθηκε. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χάθηκε η επικοινωνία του χειριστή και σήμανε συναγερμός στις υπηρεσίες της ΥΠΑ.

Στο σχέδιο πτήσης ήταν δηλωμένος ένας επιβαίνων, ο χειριστής του ελικοπτέρου, ωστόσο, πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι γίνονται αναζητήσεις για δύο άτομα.

15:45 Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στον Βόλο

Έληξε η απαγόρευση κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στην πόλη του Βόλου που είχε επιβληθεί από την Ελληνική Αστυνομία μέσω του 112, την Τετάρτη στις 19:30.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σε συνέχεια χθεσινής (27-09-2023) μας ανακοίνωσης, ανακοινώνεται ότι αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου.

15:35 Έδεσε το αυτοκίνητό του για να μην το παρασύρουν τα νερά

Κάτοικος Βόλου, κοντά στον χείμαρρο Κραυσίδωνα βλέποντας το αυτοκίνητό του να παρασέρνεται από τα ορμητικά νερά της κακοκαιρίας, πήρε την απόφαση να το δέσει με κάβο σε παράθυρο σπιτιού.

Όπως εξηγεί ο ίδιος η ιδέα του απέδωσε καθώς το Ι.Χ υπέστη λιγότερες ζημιές απ΄των υπολοίπων που παρασύρθηκαν εντελώς.

15:15 Βούλιαξε σπίτι στην Εύβοια

Ο δήμος Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας βιώνει πρωτοφανείς καταστάσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ολόκληρα σπίτια τα παρέσυραν τα ορμητικά νερά με τους κατοίκους, ανήμποροι, να βλέπουν την καταστροφή. Στο βίντεο από την Κρύα Βρύση ένα σπίτι οδηγείται στη θάλασσα από τα ορμητικά νερά που κατεβαίνουν.

Όπως δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Στάμου στο evima.gr το σπίτι δεν κατοικείται, είναι εξοχικό και σε κλάσματα δευτερολέπτου παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το νερό άρχισε να «τρώει» σταδιακά το ανάχωμα που υπήρχε δίπλα στο ποτάμι. Όταν αυτό υποχώρησε πλήρως, το νερό με μεγάλη ορμή παρέσυρε όλο το σπίτι με την κοίτη του ποταμού να ανοίγει ακόμα περισσότερο.

Δείτε το βίντεο:

14:50 Δηλώσεις Κικίλια από Βόλο

Στον Βόλο που βρίσκεται στο στόχαστρο της κακοκαιρίας Elias από εχθές Τετάρτη μετέβη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Δεύτερη φορά, δυστυχώς μέσα σε λίγες μέρες που έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία, κυρίως στον Βόλο αλλά και στη Βόρεια Εύβοια αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, είπε σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης.

«Εδώ και κάποιες μέρες, όταν υπήρχαν οι προγνώσεις, βρέθηκαν όλα τα Σώματα Ασφαλείας, το Πυροσβεστικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, ο μηχανισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε κόκκινο συναγερμό. Και πρέπει να πω ότι επιχείρησαν όλοι και ρίχτηκαν στη μάχη με αυταπάρνηση. Μόνο χθες το βράδυ στην πόλη του Βόλου είχαμε 257 διασώσεις συμπολιτών μας, 99 πυροσβεστικά, 280 πυροσβέστες, οι μισές ΕΜΑΚ της χώρας ήταν και είναι ακόμη εδώ» επισήμανε ο υπουργός.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

14:20 Έφτασαν στην Αιδηψό τα στρατιωτικά οχήματα

Έφτασαν πριν από λίγη ώρα στο λιμάνι της Αιδηψού τα οχήματα του στρατού που ξεκίνησαν νωρίτερα από Αρκίτσα, προκειμένου να συνδράμουν στις καταστροφές που έχουν δημιουργηθεί στη Β. Εύβοια,σύμφωνα με το eviaonline.gr.

Δείτε βίντεο:

14:10 Καταστράφηκε γέφυρα στην Ανάληψη Βόλου από τα νερά του Αναύρου

Τα ορμητικά νερά μετά την υπερχείλιση του χειμάρρου Αναύρου προκάλεσαν την καταστροφή γέφυρας στην περιοχή της Ανάληψης. Συγκεκριμένα όπως φαίνεται στις αποκαλυπτικές φωτογραφίες τα κάγκελα της γέφυρας παρασύρθηκαν από το πέρασμα του μεγάλου όγκου νερού. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Εικόνα από την καταστροφή στη γέφυρα

Οι ζημιές προκλήθηκαν από τα ορμητικά νερά

Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Η γέφυρα στην περιοχή Ανάληψης Βόλου

13:50 Συγκλονίζουν εικόνες από τον Βόλο και τη Λάρισα που αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής

Καταστροφές από τις πλημμύρες στον Βόλο

Τεράστιες καταστροφές στον Βόλο

Αυτοκίνητο βυθισμένο στις λάσπες

Μετρούν πληγές

Μάχη με τις λάσπες στον Βόλο

Εικόνα από Βόλο

Σε απόγνωση οι κάτοικοι στον Βόλο

Στιγμιότυπο από την παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου

Πλημμύρες στη Λάρισα

Εικόνα από Λάρισα

13:20 Κινδύνεψε νεαρή οδηγός στον Βόλο

Οι πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία στον Βόλο έθεσαν σε κίνδυνο ζωές. Ενδεικτικό είναι το βίντεο που τράβηξε κάτοικος στην Ανάληψη από το μπαλκόνι του σπιτιού του όπου βλέπουμε έναν κεντρικό δρόμο πλημμυρισμένο, σε σημείο που δεν μπορούν να κινηθούν τα αυτοκίνητα. Μάλιστα, ένα όχημα εν κινήσει φαίνεται να παρασύρεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, η οδηγός διασώθηκε από γυναίκα η οποία πήδηξε στην οροφή του Ι.Χ.

13:00 Μητσοτάκης: Η σκέψη μας σήμερα είναι σε Βόλο και Βόρεια Εύβοια

«Η σκέψη μας σήμερα είναι στο Βόλο και στη Βόρεια Εύβοια. Το κράτος είναι παρών μαζί με τους κατοίκους και θα σταθούμε και πάλι δίπλα σε όσους επλήγησαν», είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας  στην ΚΟ της ΝΔ.

12:45 Λεωφορείο της πυροσβεστικής τράκαρε με ΙΧ στον Βόλο

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 11:30 και στη συμβολή των οδών Κασσαβέτη και Κωνσταντά, στον Βόλο, όταν ένα λεωφορείο που μετέφερε πυροσβέστες τράκαρε με σταθμευμένο ΙΧ.

Στιγμιότυπο από το τρακάρισμα

12:20 Αποκομμένο το Νότιο Πήλιο – Βουλιάζει στα προβλήματα ο Βόλος

Βουλιάζει στα προβλήματα ο Βόλος όπου υπερχείλισε ο Κραυσίδωνας με περιοχές να αντιμετωπίζουν ακόμη πλημμυρικά φαινόμενα. Μεγάλα προβλήματα προκλήθηκαν και από έναν άλλο χείμαρρο στα ανατολικά του Βόλου, τον Άναυρο, που υπερχείλισε σε σημείο κοντά στην οδό Αγίου Δημητρίου και τα νερά κατέκλυσαν τις χαμηλότερες περιοχές της Νέας Δημητριάδας.

Αποκομμένη οδικά παραμένει όλη η περιοχή προς Αγριά, Άνω και Κατω Λεχώνια και όλο το Νότιο Πήλιο λόγω ολικής καταστροφής του δρόμου από το ρέμα Ματσάγγου στην Αγριά. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

12:00  Συναγερμός για πτώση ελικοπτέρου στη βόρεια Εύβοια

Σε εξέλιξη είναι αεροναυαγοσωστική επιχείρηση μετά την πτώση ελικοπτέρου στη θάλασσα στη Βόρεια Εύβοια, το πρωί της Πέμπτης (28/9).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ελικόπτερο κατέπεσε στο Αχλάδι Εύβοιας με επιβαίνοντες 2 άτομα. Το ελικόπτερο χάθηκε από τα ραντάρ της ΥΠΑ ενώ πετούσε πάνω από τη Βόρεια Εύβοια.

Στον κύκλο το ελικόπτερο που έπεσε στη θάλασσα

Πρόκειται για Agusta Α109, πολιτικού τύπου και εκτελούσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ιδιωτική πτήση, Αφίδναι- Μαντούδι – Βιομηχανική Περιοχή Βόλου . Απογειώθηκε στις 10:13´ το πρωί και ξαφνικά χάθηκε το στίγμα του από τα ραντάρ της ΥΠΑ.Σε εξέλιξη είναι αεροναυαγοσωστική επιχείρηση με Super Puma.

Μιλώντας στο in.gr ο πρόεδρος του Αχλαδίου, Αλέξανδρος Ευσταθίου, ανέφερε ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου είναι σε εξέλιξη, ωστόσο το έργο των αρχών δυσχεραίνουν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, καθώς σε εξέλιξη είναι η κακοκαιρία Elias. «Το ελικόπτερο κατέπεσε στη θάλασσα και προσπαθούμε να το εντοπίσουμε. Βοηθούν και επαγγελματίες ψαράδες. Δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των επιβαινόντων. Είναι δύσκολη η κατάσταση γιατί βρέχει ασταμάτητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ευσταθίου. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Δείτε βίντεο

11:35 Μήνυμα του 112 στον Παλαμά

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους του Παλαμά Καρδίτσας προκειμένου να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω υπερχείλισης του ποταμού Σοφαδίτη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή του Παλαμά παραμείνετε σε ετοιμότητα λόγω υπερχείλισης του ποταμού Σοφαδίτη. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

11:25 Με βάρκες απεγκλώβισαν κόσμο στην Εύβοια

Ολόκληρα χωριά, από τις πρωτοφανείς καταιγίδες μακράς διάρκειας με τις οποίες χτυπάει από χθες η κακοκαιρία Elias την Εύβοια, με τους κατοίκους της Ιστιαίας να ανεβαίνουν πάνω σε βάρκες για να σωθούν από τα ορμητικά νερά.

Τις πρώτες πρωινές ώρες οι άνδρες των εποχιακών Πυροσβεστών βγήκαν με βάρκες και απεγκλώβισαν κόσμο από τον Νέο Πύργο, αναφέρει το evima.

Aπεγκλώβισαν με βάρκες κόσμο από τον Νέο Πύργο.

Απεγκλωβισμός κατοίκων Νέου Πύργου.

Στιγμιότυπο από τον απεγκλωβισμό με βάρκες

11:00 Αντιμέτωποι με την καταστροφή για δεύτερη φορά οι κάτοικοι της Καρδίτσας

Για δεύτερη φορά τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι περιοχών των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων, αν και δεν έχουν προλάβει να επουλώσουν ακόμα τις πληγές που άφησε πίσω η κακοκαιρία Daniel, ήρθαν αντιμέτωποι αυτή τη φορά με τις καταστροφικές συνέπειες της νέας κακοκαιρίας «Elias».

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, είχαν ως αποτέλεσμα χωριά του Δήμου Παλαμά να βρεθούν σε κίνδυνο νέων πλημμυρών. Διαβάστε εδώ περισσότερα.

10:46 Εικόνες σοκ από τα Φάρσαλα – «Πνίγηκε» η Υπέρεια

Ατελείωτα είναι τα χτυπήματα των πρωτοφανών καιρικών φαινομένων στα παραποτάμια χωριά των Φαρσάλων. Η Υπέρεια, δίπλα στον ποταμό Ενιπέα, για μία ακόμη φορά βρέθηκε κάτω από το νερό και τη λάσπη, μετά από μία ακόμη εφιαλτική χθεσινή νύχτα.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

Βυθισμένα στα νερά τα σπίτια στην Υπέρεια Φαρσάλων (εικόνα onlarissa)

Εικόνες σοκ από την Υπέρεια Φαρσάλων (εικόνα onlarissa)

Μέχρι τις στέγες των σπιτιών τα λασπόνερα στην Υπέρεια Φαρσάλων (εικόνα onlarissa)

 10:35 Ανησυχία για Πηνειό και λίμνη Κάρλα

Καταστροφικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias και στη Λάρισα. Πλημμύρες σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές και κυρίως στους Δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων.

Το τελευταίο χωριό που εκκενώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν το Αχίλλειο Φαρσάλων στη Λάρισα, ενώ αρκετά ήταν τα χωριά της Λάρισας που χρειάστηκε χθες βράδυ μέχρι σήμερα τα ξημερώματα να εκκενωθούν εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που προκάλεσε η κακοκαιρία Elias.

Από χθες τη νύχτα, συνεχείς ήταν οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα πλημμυρικά φαινόμενα για μια ακόμη φορά.

Χθες εστάλη και νέο μήνυμα από το 112 ώστε να εκκενωθούν αρκετά χωριά. Η ενεργοποίηση του 112 αφορούσε τις περιοχές Ανωχώρι, Κατωχώρι, Βασιλή, Υπέρεια, Μικρό Ευύδριο, Μεγάλο Ευύδριο, Πυργάκια, Πολυνέρι και Σταυρός για εκκένωση προς Φάρσαλα, λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Η στάθμη του νερού του Πηνειού έχει ανέβει επικίνδυνα περίπου στα 4 μέτρα, ενώ ξεπέρασε τα 6 μέτρα στην λίμνη Κάρλα, προκαλώντας ανησυχία.

10:25 Κανονικά η κυκλοφορία στην  Πατρών – Αθηνών

Κανονικά και από τα δύο ρεύματα κίνησης διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Αθηνών, στο ύψος της Αιγιάλειας, αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την αποκατάσταση των προβλημάτων που είχαν προκαλέσει την περασμένη Δευτέρα οι λασπορροές και τα φερτά υλικά από καμμένες περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την αποκατάσταση των προβλημάτων η κίνηση των οχημάτων με κατεύθυνση προς Αθήνα, από το σταθμό διοδίων του Ελαιώνα στο 163,5ο χιλιόμετρο, έως το 160,6ο χιλιόμετρο, γινόταν μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα.

10:20 Απελπισμένοι οι πλημμυροπαθείς στη Λάρισα

Συντετριμμένος από την κατάσταση που βιώνει για δεύτερη φορά ο Πλατύκαμπος Λάρισας, ένας κάτοικος από την περιοχή του Κιλελέρ. Κοιτώντας τις εικόνες αποκάλυψης μετά το σπάσιμο τμήματος του φράγματος στον ποταμό Γκουσμπασανιώτη, ο κάτοικος του χωριού δήλωσε στην ΕΡΤ, «θα πεθάνουμε» και αναφέρθηκε στις τεράστιες ζημιές σε υποδομές και περιουσίες.

Όπως δήλωσε, τόσο ο ίδιος όσο και δεκάδες άλλοι κάτοικοι, έχουν καταστραφεί ενώ ο Πλατύκαμπος «πνίγηκε κάτω από τα νερά».

«Η Ελλάδα έχει καταστραφεί. Η Θεσσαλία διαλύθηκε. Τα χωράφια μας έχουν δύο μέτρα νερό. Χρωστάμε, έχουμε γραμμάτια. Έχουμε οικογένειες, παιδιά και εγγόνια. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα να φάει», δήλωσε με απόγνωση.

Και αποκάλυψε ότι «οι δημοτικές αρχές δεν πρόλαβαν να ενισχύσουν τα αναχώματα στον ποταμό με αποτέλεσμα να σπάσουν και να πλημμυρίσει το χωριό».

10:14 Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία για την κακοκαιρία από το meteo

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/EAA, κατά τη διάρκειας της Πέμπτης 28/09 η κακοκαιρία θα συνεχιστεί (με φθίνουσα ένταση) κυρίως στην ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα, καθώς και σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα, αλλά μέχρι αργά το βράδυ θα σταματήσουν στις περισσότερες περιοχές.

Στις περιοχές όπου θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Στον προγνωστικό χάρτη απεικονίζεται η εκτιμώμενη αθροιστική βροχόπτωση (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Πέμπτης 28/09 (24ωρο). Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

10:00 «Όλος ο Βόλος έγινε λίμνη»

Για απέραντη θλίψη έκανε λόγο, ο Αχιλλέας Μπέος περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στον Βόλο και την Μαγνησία μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Elias.  Όσον αφορά την ηλεκτροδότηση είπε ότι «το 70%-80% του Βόλου δεν έχει ρεύμα ενώ πάλι δημιουργήθηκε πρόβλημα με το νερό». Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09:40 Τα κύματα στο κέντρο του Βόλου – Απίστευτη φωτογραφία

Ο Βόλος ζει για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα τον εφιάλτη της πλημμύρας εξαιτίας της καταστροφικής κακοκαιρίας Elias. Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι μια φωτογραφία από δρόμο στο κέντρο της πρωτεύουσας της Μαγνησίας.

Μια θάλασσα με κύματα στο κέντρο του Βόλου/Forecast Weather Greece

«Δεν είναι κάποια παραλία ή από τυφώνα στο Μαϊάμι είναι κεντρικός δρόμος του Βόλου», αναφέρεται στη λεζάντα της φωτογραφίας που ανάρτησε το Forecast Weather Greece.

09:20 «Ξαναζήσαμε ένα νέο Daniel» – Σε απόγνωση οι κάτοικοι του Βόλου

Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους στον Βόλο. «Είναι όλος πλημμυρισμένος», λένε στο MEGA.

«Το Σάββατο το μεσημέρι ήρθε ένα μήνυμα που μας προειδοποιούσε για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Την Κυριακή ήταν χαρά Θεού, Δευτέρα και Τρίτη επίσης. Πέρασαν τρεις ημέρες και λέγαμε δεν θα γίνει τίποτα», είπε ο Μάκης Θεοδώρου.

«Από (χθες) το απόγευμα και μετά ξαναζήσαμε ένα νέο Daniel. Δεν μας προειδοποίησε κανείς, οι μετεωρολόγοι έπεσαν έξω και η προετοιμασία της πολιτείας είναι ανύπαρκτη. Ο Βόλος είναι όλος πλημμυρισμένος».

Οι κάτοικοι της περιοχής φώναζαν ώστε να καθαριστούν τα ρέματα για να αποφύγουν τις ίδιες εικόνες με την κακοκαιρία Daniel, με τον κ. Θεοδώρου να καταγγέλλει πως «στον Κραυσίδωνα είχαν ένα φορτηγό και μία τσάπα μόνο», με αποτέλεσμα ο ποταμός να γεμίσει ξανά με μπάζα και να υπερχειλίσει.

08:59 Εικόνες καταστροφής στον Βόλο – Παγιδευμένοι πολίτες, τους απεγκλωβίζουν πεζοναύτες

Εικόνες μεγάλης καταστροφής αντικρίζουν τα συνεργεία των δήμων της Μαγνησίας και της περιφέρειας με το πρώτο φως της ημέρας, στη δοκιμαζόμενη περιοχή του Βόλου, αλλά και σε ολόκληρο τον νομό (όλο το ρεπορτάζ εδώ).

Αυτή την ώρα γίνονται προσπάθειες να επιστρέψει το ηλεκτρικό ρεύμα και η υδροδότηση στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Πολίτες όλο το βράδυ βρίσκονταν παγιδευμένοι από την επέλαση της κακοκαιρίας Elias, και δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ πραγματοποιούσαν ολονύκτιους απεγκλωβισμούς. Πολλά σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τους ορμητικούς χειμάρρους, ενώ μεγάλες είναι οι ποσότητες λάσπης.

Στους απεγκλωβισμούς συνδράμει η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών και την Ζ’ ΜΑΚ στην περιοχή του Βόλου.

Πεζοναύτες απεγκλωβίζουν πολίτες στον Βόλο

Πεζοναύτες απεγκλωβίζουν πολίτες στον Βόλο

Πεζοναύτες απεγκλωβίζουν πολίτες στον Βόλο

08:25 Δύσκολες ώρες στην Εύβοια

Δύσκολες είναι οι τελευταίες ώρες στη Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, καθώς το κύμα της κακοκαιρίας έχει παραμείνει πάνω από την περιοχή για περισσότερο από 6 ώρες, «αδειάζοντας» χιλιάδες τόνους νερού από το Μαντούδι μέχρι την Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο στην Ιστιαία έχουν πέσει 400 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα, ενώ τις τελευταίες 6 ώρες που βρέχει ακατάπαυστα έχουν πέσει στην περιοχή πάνω από 150 κυβικά μέτρα νερό ανά στρέμμα.

Στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή, οι διασώσεις και οι απεγκλωβισμοί ανθρώπων είναι συνεχείς. Ανάμεσά τους οι πυροσβέστες χρειάστηκαν να παρέμβουν για να απεγκλωβίσουν μία μητέρα και ένα μικρό παιδί στο Ασμήνιο που τους είχαν κυκλώσει τα νερά. Επίσης επιχειρούν με βάρκες και στο Πευκί, τις Γούβες, το Προκόπι και άλλα χωριά της κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας, ενώ οι εκκλήσεις είναι συνεχείς από παραλιακά χωριά της Ιστιαίας.

08:10 Αγωνία για τον Σπερχειό

Από τις 4:00 το πρωί βρέχει καταρρακτωδώς τόσο στη Λαμία όσο και στη Δυτική Φθιώτιδα και η αγωνία έχει ξεκινήσει και πάλι για το Σπερχειό.

Οι κάτοικοι του χωριού Κόμμα που αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο βρίσκονται από χθες το βράδυ σε μία διαρκή ετοιμότητα, έτσι ώστε όταν δοθεί το σύνθημα της εκκένωσης να φύγουν γρήγορα, για να μην εγκλωβιστούν από τα νερά. Προληπτικά 15 περίπου οικογένειες, με ευάλωτα μέλη, έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία αλλά και συγγενικά τους πρόσωπα. Χωματουργικά μηχανήματα παλεύουν όλη νύχτα στα αναχώματα και πολλοί από τους κατοίκους παραμένουν συγκεντρωμένοι μαζί με τις αρχές στο κοινοτικό γραφείο. Λεωφορεία περιμένουν κοντά στο χωριό για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ανθρώπων, ενώ οικόσιτα ζώα έχουν ήδη μεταφερθεί από χθες σε ασφαλή σημεία.

7:50 Σε ποιες περιοχές είναι σήμερα κλειστά τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Πέμπτη τα σχολεία  σε περιοχές που έχουν πληγεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα, που προκάλεσε η κακοκαιρία Elias. Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

07:45 Βρέχει πάλι στην Αγριά

Στην Αγριά, δεν υπάρχουν δρόμοι, η βροχόπτωση έχει καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμά της ενώ οι τόνοι λάσπης έχουν σκεπάσει εκατοντάδες αυτοκίνητα.

Και οι τρεις δρόμοι της περιοχής είναι θαμμένοι κάτω από τόνους φερτών υλικών και λάσπης και η περιοχή είναι αγνώριστη.

Οι κάτοικοι, σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να φύγουν από το σημείο. Λίγο μετά τις 06:00 άρχισε πάλι να βρέχει, κάτι που δυσκολεύει την κατάσταση αφού υπήρχε η ελπίδα πως θα ξεκινήσει η άντληση των υδάτων με ο πρώτο φως της ημέρας.

Στιγμιότυπο από την Αγριά/ Εικόνα από ΕΡΤ

07:30 Κλειστά τα σχολεία στον Βόλο

Στον Βόλο, όπως ανακοινώθηκε σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα μείνουν κλειστά σε όλη την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Μαγνησίας λόγω των σοβαρών προβλημάτων προβλημάτων από τη νέα κακοκαιρία.

07:15 Βόλος: Πάνω από 400 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλη Βαθρακογιάννη, «Τα φαινόμενα στον Βόλο παρουσιάζουν μια εξασθένηση από τις πρώτες πρωινές ώρες. Όμως χθες από το απόγευμα ως αργά το βράδυ εκδηλωθήκαν έντονες βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία και κυρίως στην Μαγνησία, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην πόλη του Βόλου. Υπερχείλισαν ρέματα που περνούν μέσα από την πόλη όπως ο Κραυσίδωνας και ο Ξηριάς και το νερό στην πόλη ξεπέρασε σε αρκετές περιοχές τα 30 και 40 εκατοστά πλημμυρίζοντας όχι μόνο την πόλη του Βόλου αλλά και πλησιέστερες παράκτιες περιοχές».

«Στην πόλη του Βόλου, όγκο νερού δέχθηκε και το 2ο νοσοκομείο Βόλου και πλημμύρισε το 2ο υπόγειό του, συνεχίζονται οι αντλήσεις σε σπίτια και επιχειρήσεις και μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική έχει δεχθεί πάνω από 400 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων», συμπλήρωσε ο κ. Βαθρακογιάννης.

07:00 Ήχησε το 112 στην Εύβοια

Λίγα λεπτά πριν τις 7 το πρωί, ήχησε το 112 στην Εύβοια, για απαγόρευση κυκλοφορίας, με εντολή του δημάρχου, στις περιοχές Ασμήνι, Πευκί και Αρτεμίσιο.

06:30 Η κατάσταση ανά περιοχή

Επέστρεψε ο εφιάλτης στη Θεσσαλία – Πνίγηκε ο Βόλος

Οι κάτοικοι του Βόλου, έζησαν μια δραματική νύχτα. Ο χείμαρρος Κραυσίδωνας υπερχείλισε («έσπασε» στο ύψος της γέφυρας του ΟΣΕ και στο ύψος της οδού Ζάχου με Λόρδου Βύρωνος), πλημμυρίζοντας σπίτια και παρασύροντας αυτοκίνητα, ενώ αρκετές γειτονιές είναι χωρίς ρεύμα.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ πραγματοποιούσαν ολονύκτιους απεγκλωβισμούς, σε μια πόλη, μεγάλο τμήμα της οποίας, έμεινε χωρίς ρεύμα. Το «σκοτάδι» σε συνδυασμό με την προβληματική υδροδότηση (λόγω Daniel), συνθέτουν σκηνικό τρόμου για τους κατοίκους.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στον Βόλο

Τα μεγάλα ύψη νερού που έχει δεχτεί η πόλη τις τελευταίες ώρες, έφεραν την αναγκαστική γενική απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ υπάρχουν αναφορές για αρκετούς εγκλωβισμούς. Ήδη έχουν πλημμυρίσει οι Λεωφόροι Αθηνών, Λαμπράκη και Λαρίσης με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η κίνηση των αυτοκινήτων όπως και στους οδικούς κόμβους της περιοχής.

⚠️ Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

🆘 Με εντολή της @hellenicpolice απαγορεύεται η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του #Βόλου λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων@pyrosvestiki

— 112 Greece (@112Greece) September 27, 2023
Στην Αγριά του Βόλου έχει διακοπεί η κίνηση στην παραλιακή λεωφόρο και το νερό έχει ξεπεράσει τα 30 εκατοστά παρά το γεγονός ότι εργάζονταν συνεχώς συνεργεία εκσκαφής για να κρατήσουν χωρίς προβλήματα το ρέμα στην περιοχή.

Πλημμύρισε το νοσοκομείο

Ανησυχητική είναι η εικόνα που καταγράφηκε και στο Νοσοκομείο του Βόλου όπου η στάθμη του νερού ξεπερνούσε το ύψος του υπογείου, ενώ φέρεται να πλημμύρισε και η τραπεζαρία, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννη, «Τα φαινόμενα στον Βόλο παρουσιάζουν μια εξασθένηση από τις πρώτες πρωινές ώρες. Όμως χθες από το απόγευμα ως αργά το βράδυ εκδηλωθήκαν έντονες βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία και κυρίως στην Μαγνησία, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην πόλη του Βόλου. Υπερχείλισαν ρέματα που περνούν μέσα από την πόλη όπως ο Κραυσίδωνας και ο Ξηριάς και το νερό στην πόλη ξεπέρασε σε αρκετές περιοχές τα 30 και 40 εκατοστά πλημμυρίζοντας όχι μόνο την πόλη του Βόλου αλλά και πλησιέστερες παράκτιες περιοχές».

«Στην πόλη του Βόλου, όγκο νερού δέχθηκε και το  νοσοκομείο Βόλου και πλημμύρισε το 2ο υπόγειό του, συνεχίζονται οι αντλήσεις σε σπίτια και επιχειρήσεις και μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική έχει δεχθεί πάνω από 400 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων», συμπλήρωσε ο κ. Βαθρακογιάννης.

06:15 «Πνίγηκε» ξανά το Πήλιο

Σαρωτικό είναι το πέρασμα και της κακοκαιρίας Elias και στο Πήλιο. Οι εικόνες από την περιοχή είναι κυριολεκτικά χαοτικές, καθώς το χωριό Μηλίνα έχει «πνιγεί» στα λασπόνερα, όπως φαίνεται και σε βίντεο από την περιοχή.

Πλημμυρικά φαινόμενα στη Λάρισα

Μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα σημειώνονται λόγω της κακοκαιρίας και στη Λάρισα. Συγκεκριμένα, αργά το βράδυ της Τετάρτης, εστάλη νέο μήνυμα από το 112 ώστε να εκκενωθούν 9 χωριά. Η ενεργοποίηση του 112 αφορούσε τις περιοχές Ανωχώρι, Κατωχώρι, Βασιλή, Υπέρεια, Μικρό Ευύδριο, Μεγάλο Ευύδριο, Πυργάκια, Πολυνέρι και Σταυρός για εκκένωση προς Φάρσαλα λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Νωρίτερα, σοβαρά προβλήματα υπήρξαν στον δρόμο από Χάλκη προς Πλατύκαμπο Λάρισας, ενώ κίνδυνος υπήρξε και για το χωριό Σωτήριο το οποίο έχει για μια ακόμη φορά εκκενωθεί και από τους 200 περίπου κατοίκους.

Στον δήμο Κιλελέρ, σύμφωνα με πληροφορίες έσπασε το φράγμα του Γκουσμπασανιώτη και απειλεί τα χωριά Χάλκη και Πλατύκαμπος ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον δρόμο Πλατυκάμπου-Χάλκης.

Από το απόγευμα της Τετάρτης υπάρχουν νέες διακοπές ηλεκτροδότησης σε χωριά κοντά στην πόλη . Χωρίς ρεύμα είναι το χωριό Νέο Περιβόλι του δήμου Κιλελέρ, ο οικισμός Αναγέννηση της τοπικής κοινότητας Μελίας στον δήμο Κιλελέρ και η Δήμητρα του δήμου Αγιάς.

Αρκετοί δρόμοι είναι αποκλεισμένοι σε όλη το νομό Λάρισας, αλλά και της Μαγνησίας.

Απελπιστική κατάσταση και στην Εύβοια

Το ίδιο δύσκολη με τη Μαγνησία είναι η κατάσταση και στη Β. Εύβοια όπου λόγω της κακοκαιρίας ενεργοποιήθηκε το 112 ενώ με εντολή Δημάρχου απαγορεύεται η κυκλοφορία στις ευρύτερες περιοχές των Ασμήνι, Πεύκι, Αρτεμίσιο και Γούβες.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

📌 #Εύβοια

🆘 Με εντολή του Δημάρχου απαγορεύεται η κυκλοφορία στις ευρύτερες περιοχές των #Ασμήνι#Πευκί#Αρτεμίσιο & #Γούβες λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

ℹ️ https://t.co/G6mF2c28qW@pyrosvestiki

— 112 Greece (@112Greece) September 28, 2023

Ο Elias, «αδειασε» χιλιάδες τόνους νερού από το Μαντούδι μέχρι την Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο στην Ιστιαία έχουν πέσει 400 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα, ενώ τις τελευταίες 6 ώρες που βρέχει ακατάπαυστα έχουν πέσει στην περιοχή πάνω από 150 κυβικά μέτρα νερό ανά στρέμμα.

Από τα μεσάνυχτα και μετά σε δεκάδες περιστατικά έχει κληθεί η πυροσβεστική για να βοηθήσει, σε απεγκλωβισμούς ανθρώπων. Η συγκοινωνία είναι προβληματική, καθώς δρόμοι έχουν κλείσει από καταπτώσεις ή καταστροφές στο οδικό δίκτυο, κορμοί δέντρων και καλώδια είναι πεσμένα στο έδαφος. Το νερό σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει και το 60 εκ., καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων.

Ο δρόμος από το Μαντούδι προς Πευκί είναι αδιάβατος, μετά από καταπτώσεις που έχουν σημειωθεί. Το ίδιο από την Κήρινθο προς την Λίμνη. Σε πολλές περιπτώσεις, τα σωστικά συνεργεία που καλούνται για απεγκλωβισμούς αδυνατούν να φτάσουν στα χωριά.

Δεκάδες περιστατικά

Από τα μεσάνυχτα και μετά κλήθηκαν σε δεκάδες περιστατικά τόσο στην Κεράμεια όσο και ενδιάμεσα από το Μαντούδι μέχρι Κεράμεια για να βοηθήσουν οικογένειες, ακόμη και για να ανέβουν σε ανώτερο όροφο για ασφάλεια αφού τα νερά είχαν ξεπεράσει και τα 60 cm.

Πολύ δύσκολες είναι οι τελευταίες ώρες στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή, αφού οι διασώσεις και οι απεγκλωβισμοί ανθρώπων είναι συνεχείς. Ανάμεσά τους οι πυροσβέστες χρειάστηκαν να παρέμβουν για να απεγκλωβίσουν μία μητέρα και ένα μικρό παιδί στο Ασμήνιο που τους είχαν κυκλώσει τα νερά. Επίσης επιχειρούν με βάρκες και στο Πευκί, τις Γούβες, το Προκόπι και άλλα χωριά της κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας, ενώ οι εκκλήσεις είναι συνεχείς από παραλιακά χωριά της Ιστιαίας.

Ακόμη και η μετακίνηση πυροσβεστικών δυνάμεων από το κέντρο της Χαλκίδας στη Βόρεια Εύβοια είναι αδύνατη, καθώς οι δρόμοι δεν το επιτρέπουν, ενώ χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται όλη τη νύχτα για να μπορέσουν να ανοίξουν δίοδο να περάσουν τα σωστικά συνεργεία.

Στο όριο ο Σπερχειός

Στη Λαμία όλη τη νύχτα προσπαθούσαν να ενισχύσουν τα αναχώματα στο Σπερχειό για να αποφύγουν την πλημμύρα σε μία ευρύτερη περιοχή.

Δεκάδες φορτηγά ξεφορτώνουν υλικό και ενισχύουν τα αναχώματα σε κρίσιμα σημεία με συνέπεια μέχρι στιγμής να έχουν συγκρατήσει την ορμή του ποταμού.

Σε αυτό βοήθησε μία ύφεση για 6 ώρες περίπου στην ένταση της βροχόπτωσης με συνέπεια να μην υπάρξει υπέρμετρα μεγάλος όγκος νερού. Όμως, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ,  από τις 4:00 το πρωί βρέχει καταρρακτωδώς τόσο στη Λαμία όσο και στη Δυτική Φθιώτιδα και η αγωνία έχει ξεκινήσει και πάλι για το Σπερχειό.

Οι κάτοικοι του χωριού Κόμμα που αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο βρίσκονται από χθες το βράδυ σε μία διαρκή ετοιμότητα, έτσι ώστε όταν δοθεί το σύνθημα της εκκένωσης να φύγουν γρήγορα, για να μην εγκλωβιστούν από τα νερά. Προληπτικά 15 περίπου οικογένειες, με ευάλωτα μέλη, έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία αλλά και συγγενικά τους πρόσωπα. Χωματουργικά μηχανήματα παλεύουν όλη νύχτα στα αναχώματα και πολλοί από τους κατοίκους παραμένουν συγκεντρωμένοι μαζί με τις αρχές στο κοινοτικό γραφείο. Λεωφορεία περιμένουν κοντά στο χωριό για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ανθρώπων, ενώ οικόσιτα ζώα έχουν ήδη μεταφερθεί από χθες σε ασφαλή σημεία.

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024