Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εύβοια: Θρίλερ με τον εντοπισμό του ελικοπτέρου - Άκαρπες οι έρευνες για τον πιλότο

Εύβοια: Θρίλερ με τον εντοπισμό του ελικοπτέρου – Άκαρπες οι έρευνες για τον πιλότο

Οι έρευνες φαίνεται να επικεντρώνονται σε συγκεκριμένο σημείο ωστόσο η λάσπη, τα φερτά υλικά και το βάθος της θάλασσας στο σημείο καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την όλη επιχείρηση

Ως εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζεται από τα στελέχη του Λιμενικού που συμμετέχουν στις έρευνες η επιχείρηση εντοπισμού του ελικοπτέρου που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Αχλάδι της Εύβοιας.

Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης οι όποιες έρευνες ήταν άκαρπες και πλέον αναμένεται να συνεχιστούν εντατικά και πάλι με το πρώτο φως της ημέρας και ευελπιστώντας ότι θα βοηθήσει και ο καιρός.

Λάσπη και φερτά υλικά δυσχεραίνουν τις έρευνες

Ωστόσο οι τόνοι λάσπης και τα φερτά υλικά που έχουν πέσει στη θάλασσα στην περιοχή που κατέπεσε και βυθίστηκε το ελικόπτερο δυσχερένουν στο μέγιστο βαθμό τις έρευνες σε συνδυασμό με αρκετά μεγάλο βάθος της θάλασσας σε εκείνο το σημείο.

Η θάλασσα στην περιοχή έχει γίνει καφέ και είναι θολή ενώ υπάρχουν θαλάσσια ρεύματα που παρασύρουν κλαδιά ακόμα και κορμούς δένδρων που έχουν πέσει από τους χειμάρρους.

Είναι χαρακτηριστική η εικόνα που αντίκρυσε ο ιδιώτης δύτης που έπεσε στην περιοχή λέγοντας ότι δεν μπόρεσε να δει τίποτα άλλο από φερτά υλικά μέσα στη θάλασσα.

Τι έδειξε το σόναρ

Το μόνο θετικό που έχει προκύψει μέχρι τώρα είναι ότι έχει περιοριστεί σημαντικά η περιοχή των έρευνών και επικεντρώνεται σε συγκεκριμένο σημείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σόναρ του Λιμενικού, το ειδικό μηχάνημα ηχοεντοπισμού αντικειμένων σε μεγάλα βάθη της θάλασσας φαίνεται να έχει εντοπίσει κάτι χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι πρόκειται για το βυθισμένο ελικόπτερο.

Αυτός όπως λένε πηγές από το Λιμενικό θα εξακριβωθεί αύριο με τη βοήθεια και των βατραχανθρώπων.

Χάνονται οι ελπίδες για τον πιλότο

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο περνάνε οι ώρες χάνονται και οι ελπίδες για τον πιλότο που εικάζεται ότι έχει εγκλωβιστεί στο ελικόπτερο.

Για ώρες και μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας πάνω από τη θαλάσσια περιοχή που έπεσε το ελικόπτερο πετούσαν εναέρια μέσα για τον εντοπισμό του άτυχο πιλότου χωρίς αποτέλεσμα

Στις έρευνες εκτός από τέσσερα πλωτά σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη συμμετείχε από αέρος και ένα Super Puma από την 111 Πτέρυγα Μάχης της ΠΑ.

Αργά το απόγευμα έφτασε στην περιοχή και ομάδα βατραχανθρώπων της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού για την παροχή συνδρομής ωστόσο δεν έγινε γνωστό αν κατάφερε να επιχειρήσει κάτι που σίγουρα θα κάνει αύριο το πρωί.

Η στιγμή της πτώσης

Η μοιραία πτήση

Ο πιλότος είχε ξεκινήσει από τις Αφίδνες για τον Βόλο με στάση στο Μαντούδι, με ελικόπτερο Augusta A-109, πολιτικού τύπου, όταν μετά τις 10:00, χάθηκε η επαφή με τα ραντάρ.

  • Το Agusta Bell απογειώθηκε από ελικοδρόμιο στις Αφίδνες στις 08:00 το πρωί.
  • Η ενημέρωση προς τις αρχές εναέριας κυκλοφορίας ήταν ότι κατευθύνεται στο Μαντούδι.
  • Στις 09:00 προσγειώθηκε όντως στο χωριό της Β. Εύβοιας.
  • Στις 10:13 ο χειριστής ενημέρωσε ότι απογειώνεται με προορισμό τη Βιομηχανική περιοχή του Βόλου κι από εκεί θα επέστρεφε τη βάση του στην Αττική.

Στο σχέδιο πτήσης που είχε υποβληθεί αναφερόταν ότι κατά την επιστροφή θα ήταν ακόμη ένα άτομο ως επιβάτης.

Αυτόπτες ανέφεραν ότι το ελικόπτερο είχε πέσει 300 μέτρα από την ακτή και, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα βυθίστηκε μέσα σε 1,5 λεπτό. Άλλες μαρτυρίες μιλούν για πτήση σε πολύ χαμηλό ύψος και έναν ήχο που ακούστηκε πριν από την πρόσκρουση στη θάλασσα.

Ο πιλότος είχε μεγάλη εμπειρία πτήσεων στην Πολεμική Αεροπορία, όπου πετούσε με Huey, αλλά και την πολιτική αεροπορία.

Τι οδήγησε στην πτώση

Σύμφωνα με υπευθύνους διαχείρισης ιδιωτικών ελικοπτέρων, οι οποίοι γνώριζαν και τον πιλότο, σημειώνουν πως το βίντεο από την πτώση είναι ενδεικτικό, αφού δε φαίνεται να υπάρχει καμία βλάβη στον έλικα.

Τα σχετικά πλάνα δείχνουν το ελικόπτερα ο να κινείται κανονικά αλλά να χάνει ύψος σταδιακά.

Η πτώση στη θάλασσα είναι ήπια και είναι προφανές, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι πιθανόν ο πιλότος να έχει χάσει τον προσανατολισμό του.

Οι ειδικοί σημειώνουν πάντως ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και αυτό της βλάβης, ωστόσο όπως υποστηρίζουν αυτού του τύπου τα ελικόπτερα είναι ανθεκτικά απέναντι στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.


Όπως ανέφερε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, ο πιλότος φαίνεται να αποφάσισε να κινηθεί πάνω από τη θάλασσα θεωρώντας ότι ήταν ποιο ασφαλές.

Λόγω της καταιγίδας και της χαμηλής νέφωσης θεώρησε ότι ήταν θα ήταν πιο επικίνδυνο να πετάξει από τους ορεινούς όγκους της Εύβοιας και αποφάσισε να ακολουθήσει μια κυκλική πορεία πάνω από τη θάλασσα.

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024