Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εργασία: Στους μετανάστες δίχως άδεια παραμονής αναζητούν τη λύση για την έλλειψη εργατικών χεριών

Εργασία: Στους μετανάστες δίχως άδεια παραμονής αναζητούν τη λύση για την έλλειψη εργατικών χεριών

Αιτήματα για 750.000 μετακλήσεις ξένων εργατών στο υπουργείο Εργασίας

Στους μετανάστες  που βρίσκονται στην Ελλάδα αλλά χωρίς άδεια παραμονής αναζητά η κυβέρνηση την «λύση» στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών.

Τα συναρμόδια υπουργεία ετοιμάζουν νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα σε περίπου 300.000 μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά ή των οποίων οι άδειες παραμονής έχουν λήξει, να εργαστούν και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των οξυμένων ελλείψεων εργατών στη γεωργία, στις κατασκευές και στον τουρισμό.

Αιτήματα

«Έχω καθημερινά αιτήματα για μετάκληση εργατών από ξένες χώρες» τονίζει ο υπουργός Εργασίας κ. Αδ. Γεωργιάδης. Η έλλειψη σε εργατικά χέρια σε τουρισμό, κατασκευές, εστίαση και εργάτες γης ξεπερνούν τα 500.000 άτομα. Τα μέχρι τώρα αιτήματα προς το υπουργείο Εργασίας φθάνουν τις 750.000 μετακλήσεις.

Ωστόσο το υπουργείο Εργασίας είναι αδύνατον να εγκρίνει τόσο υψηλούς αριθμούς αδειών. Σημειώνεται ότι η τελευταία υπουργική απόφαση για την περίοδο 2023 – 2024 προέβλεπε 147.925 μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες, με την συντριπτική πλειονότητα να αφορά θέσεις εργασίας στο πρωτογενή τομέα. Επιπλέον 20.000 θέσεις καλύπτονταν με διμερείς συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές.

Το θέμα της «λύσης» μέσω των παράνομων μεταναστών επεξεργάζεται το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το υπουργείο Εργασίας.

«Ανεπαρκής» η εισαγωγή εργαζομένων από τρίτες χώρες στον τουρισμό

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά για τον τουρισμό η «λύση» της εισαγωγής εργαζομένων από τρίτες χώρες αποδείχθηκε «ανεπαρκής», καθώς με την τελευταία υπουργική απόφαση εγκρίθηκε η δυνατότητα μετάκλησης 9.261 εργαζομένων για τους κλάδους εστίασης και καταλυμάτων για την περίοδο 2023 – 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αιτήματα ήταν για 80.316 εργαζομένους, δηλαδή μόλις και μετά βίας καλύφθηκε το 11,5% των αιτημάτων.

Βεβαίως ο αριθμός των τελικών εγκρίσεων είναι πολλαπλάσιος από αυτόν της προηγούμενης διετίας, όταν είχε δοθεί άδεια εργασίας σε 2.811 εργαζομένους τρίτων χωρών στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης.

Sports in

Η εντυπωσιακή ανάρτηση της UEFA για τα ημιτελικά του Europa Conference League (pic)

Τα αστέρια των τεσσάρων ομάδων των ημιτελικών του Conference League με φόντο την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024