Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υποκλοπές: «Κυβερνητική μεθόδευση» για αλλαγή μελών της ΑΔΑΕ στο «πάρα ένα», καταγγέλλουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Υποκλοπές: «Κυβερνητική μεθόδευση» για αλλαγή μελών της ΑΔΑΕ στο «πάρα ένα», καταγγέλλουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Άλλο ένα κεφάλαιο στο σκανδαλώδες «σίριαλ» των υποκλοπών - Η κυβέρνηση απαντά στις επιθέσεις με... ερώτηση

Σφοδρές επιθέσεις δέχεται η κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την οποία κατηγορούν για νέα απόπειρα «συγκάλυψης» του σκανδάλου των υποκλοπών.

Αφορμή στάθηκε η «αιφνιδιαστική» αντικατάσταση μελών της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), μία ενέργεια, την οποία τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης – θύμα παρακολούθησης και ο ίδιος και, μάλιστα, και από την ΕΥΠ και από το Predator – όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν πως έχει ως στόχο την «προστασία» της ΕΥΠ και, για την ακρίβεια, να μην της επιβληθεί πρόστιμο 100.000 ευρώ για απόκρυψη στοιχείων.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική πλευρά ενημέρωσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι θα συζητηθεί στην αυριανή (28/9) Διάσκεψη των Προέδρων και η αντικατάσταση των μελών της ανεξάρτητης Αρχής, των οποίων η θητεία έχει λήξει.

Όλα αυτά, όμως, πριν η ΑΔΑΕ συνεδριάσει μία ημέρα αργότερα, την Παρασκευή 29 του μηνός, έτσι ώστε να αποφανθεί για την άρνηση της ΕΥΠ να συνεργαστεί για τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών.

Να σημειωθεί ότι η έκθεση ελέγχου για την ΕΥΠ επρόκειτο να συζητηθεί τον Απρίλιο, αλλά τελικά το θέμα είχε εξαιρεθεί από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, προκειμένου να μην υπάρχουν υπόνοιες περί εμπλοκής της Ανεξάρτητης Αρχής στην προεκλογική περίοδο.

Με δεδομένο ότι η θητεία του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου δεν έχει λήξει, αλλά πληροφορίες τον φέρουν να τελεί υπό παραίτηση, η πλειοψηφία θέλει να αντικαταστήσει τα παλαιά μέλη της Αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΑΕ εγκαλούσε την ΕΥΠ, μετά την έκθεση ελέγχου που κατέθεσε η ομάδα της Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία έκανε επιτόπια έρευνα στις εγκαταστάσεις της μυστικής υπηρεσίας.

Ανδρουλάκης: «Μεθόδευση» της κυβέρνησης η αλλαγή μελών της ΑΔΑΕ

Για μία σειρά «συμπώσεων» στην υπόθεση των υποκλοπών έκανε λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή την υπόθεση της αλλαγής μελών της ΑΔΑΕ.

Υπενθύμισε ότι «την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, της ανεξάρτητης αυτής αρχής, για το θέμα, που αφορά στην ΕΥΠ», σημειώνοντας πως «η εισήγηση του προέδρου της Αρχής είναι ένα πρόστιμο 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ, γιατί δεν δέχθηκε να συνεργαστεί με την ανεξάρτητη αρχή, δίνοντας τον αιτιολογικό φάκελο που δικαιολογούσε – κατά την εισαγγελέα κ. Βλάχου – και την υποκλοπή και την παρακολούθηση του κινητού μου τηλεφώνου».

«Ενώ, λοιπόν, η  επίμαχη αυτή συνεδρίαση είναι την Παρασκευή, μαθαίνουμε πριν από λίγο ότι αύριο στη Διάσκεψη των Προέδρων έρχεται αιφνιδιαστικά η αντικατάσταση μελών της ανεξάρτητης αρχής», προσέθεσε ο κ. Ανδρουλάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι μια ακόμη ‘σύμπτωση’, που αθροίζεται σε συνέχεια των προηγούμενων ‘συμπτώσεων’».

Μετά από αυτές τις «τυχαίες ‘συμπτώσεις’, αποδεικνύεται ότι η δημοκρατία μας, οι θεσμοί μας, το κράτος δικαίου δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να περιφρουρηθούν από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για μια «επικίνδυνη κυβέρνηση» για τους θεσμούς και τη δημοκρατία.

«Για εμάς τα πράγματα είναι αποκαλυπτικά», σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, υπογραμμίζοντας πως «σε αυτή τη δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών, δυστυχώς – απ’ ό,τι φαίνεται – η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να συγκαλύψει όχι μόνο τους ανιψιούς, όχι μόνο τους επιχειρηματίες, αλλά και την ίδια την ΕΥΠ».

Αυγέρη: Κεφάλαια στη Μαύρη Βίβλο της υποβάθμισης του Κράτους Δικαίου

«Ξεπέρασε ακόμα και τον πιο κακό εαυτό της» η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην περίπτωση της ΑΔΑΕ, σχολίασε, από την πλευρά της, η νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη.

Η κυρία Αυγέρη, πίσω από τις κινήσεις της κυβέρνησης για την ανεξάρτητη αρχή, βλέπει «πραξικόπημα για να συνεχιστεί η ομερτά γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών», δεδομένου ότι η αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ έγινε μια μέρα πριν την επιβολή προστίμου στην ΕΥΠ λόγω μη συνεργασίας στη σχετική έρευνα.

«Μάταια ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η δράση του παρακράτους που έστησε θα μείνει στο σκοτάδι και ότι δεν θα λογοδοτήσει για την προσβολή στους Θεσμούς και την Δημοκρατία», προειδοποίησε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβέρνηση: Πού το ξέρουν;

Και ενώ ο… «κόσμος το ‘χει τούμπανο», η κυβέρνηση, πρώτα δια του Μάκη Βορίδη εντός Βουλής και, στη συνέχεια, δια του Παύλου Μαρινάκη, αναρωτιέται πώς γνωρίζουν Ανδρουλάκης και ΣΥΡΙΖΑ τι αποφάσεις θα λάβει η ΑΔΑΕ…

Το ερώτημα γιατί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «μειώνει» το δικαίωμα του Κοινοβουλίου να ασκήσει τα νόμιμα καθήκοντά του, σε σχέση με την επιλογή μελών της ΑΔΑΕ, απηύθυνε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, στη Βουλή, μετά την οργισμένη παρέμβαση Ανδρουλάκη.

Ο κ. Βορίδης ζήτησε μάλιστα, να μάθει, «πού τις ξέρει (ο κ. Ανδρουλάκης) τις αποφάσεις της Αρχής; Πώς τις γνωρίζει; Πού ξέρει τι θα αποφασίσει η Ολομέλεια; Εγώ δεν το ξέρω. Εγώ δέχομαι ότι η Αρχή με ακεραιότητα, και τα μέλη της θα διαβουλευθούν και σύμφωνα με την πεποίθηση τους θα πάρουν μία απόφαση. Εσείς από πού γνωρίζετε εκ των προτέρων την απόφαση αυτή, και λέτε ότι το κίνητρό μας είναι να αποφύγουμε αυτή την απόφαση»;

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απάντησε στην Δώρα Αυγέρη, ότι «ακολουθώντας το παράδειγμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εγκαλεί την κυβέρνηση, διότι ακολούθησε τη νόμιμη διαδικασία για την αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ, των οποίων η θητεία έχει λήξει εδώ και έναν χρόνο».

«Αναφέρθηκε, μάλιστα, όπως και ο κ. Ανδρουλάκης στη Βουλή, και σε ένα επικείμενο πρόστιμο από την Ανεξάρτητη Αρχή», προσέθεσε ο κ. Μαρινάκης, σημειώνοντας: «Ρωτάμε ευθέως τον κ. Ανδρουλάκη και την κα Αυγέρη: Από πού και με ποιον τρόπο γνωρίζουν ότι μια Ανεξάρτητη Αρχή πρόκειται να επιβάλει συγκεκριμένο πρόστιμο;

»Και, σε κάθε περίπτωση, ποια είναι η πρότασή τους; Να διατηρηθούν ως μέλη μιας Ανεξάρτητης Αρχής πρόσωπα των οποίων η θητεία έχει λήξει; Να μην αντικατασταθούν ποτέ; Τα πρώτα δείγματα μαρτυρούν ότι η ευχή μας να αποκτήσει επιτέλους η χώρα σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τα νέα πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ.

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024