Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αποξένωση, κατάθλιψη και αυξημένο στρες προκαλεί η ακράτεια

Αποξένωση, κατάθλιψη και αυξημένο στρες προκαλεί η ακράτεια

Η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία ίδρυσε γραφείο ασθενών για την ενημέρωση ασθενών με ουρολογικές παθήσεις

Σχεδόν 1 στις 8 γυναίκες και 1 στους 20 άνδρες υποφέρουν από κάποιας μορφής ακράτεια ούρων, φυσικά χωρίς τη θέλησή τους.

Πρόκειται για ένα συχνό πρόβλημα που εμφανίζεται σε διάφορες καθημερινές καταστάσεις, όπως κατά τον έντονο βήχα, φτάρνισμα ή γέλιο, το σήκωμα βάρους, το τρέξιμο ή το γρήγορο περπάτημα, αλλά και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, συχνά εμφανίζεται μετά από ξαφνική, επείγουσα ανάγκη για ούρηση.

Η έκταση και η σοβαρότητα της ακράτειας αυξάνεται με την ηλικία.

Οι πάσχοντες, στην πλειονότητά τους μαθαίνουν να ζουν με το πρόβλημα, το οποίο καλύπτουν με τη χρήση σερβιέτας ή πάνας ακράτειας και με περιορισμό στις κοινωνικές και σωματικές τους δραστηριότητες. Τελικά όμως, οι άνθρωποι αυτοί συχνά να καταλήγουν να ζουν σε αποξένωση, με συνοδό κατάθλιψη και αυξημένο στρες.

Η ακράτεια είναι ταμπού με αποτέλεσμα λιγότεροι από τους μισούς πάσχοντες να επισκέπτονται κάποιον γιατρό για το πρόβλημα τους

Σήμερα πλέον, υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για την ακράτεια ούρων

Στην ακράτεια είναι αφιερωμένη η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ουρολογικών Παθήσεων (24-30 Σεπτεμβρίου 2023), και η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε), επιδιώκει να ενημερώσει τους επαγγελματίες υγείας που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αντιμετωπίζουν άτομα με τη συγκεκριμένη διαταραχή, σχετικά με τις παραμέτρους της εν λόγω κατάστασης. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να δώσει στους πάσχοντες και το οικείο περιβάλλον τους, τις απαραίτητες βασικές γνώσεις, ώστε να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις δομές υγείας, η οποία θα τους επιτρέψει να αναζητήσουν βοήθεια και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα και χειρουργικές μέθοδοι, που δίνουν λύση στο πρόβλημα της ακράτειας ούρων. Επιπλέον, έχουν αναπτυχθεί εξειδικευμένα ιατρεία σε διάφορα Νοσοκομεία της χώρας, στα οποία μπορούν οι ασθενείς να απευθυνθούν, να συζητήσουν και να εξεταστούν για το πρόβλημά τους από ειδικούς Ουρολόγους.

Η ΕΟΕ τονίζει ότι δυστυχώς, η ακράτεια παραμένει σε μεγάλο βαθμό θέμα ταμπού ή υποβιβάζεται σε ήσσονος σημασίας πρόβλημα, με συνέπεια λιγότεροι από τους μισούς πάσχοντες να επισκέπτονται κάποιον γιατρό για το πρόβλημα τους, και μάλιστα, συχνά έχουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα επιτυχούς αντιμετώπισής του.

Η ΕΟΕ αναγνωρίζοντας το κενό που υπάρχει στην έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη υποστήριξη των ασθενών που πάσχουν από ουρολογικές παθήσεις, έχει ιδρύσει Ειδικό Γραφείο Ασθενών και Ενημέρωσης Κοινού. Στόχοι του Γραφείου Ασθενών είναι:

  • Η υποστήριξη και ενημέρωση των ασθενών με ουρολογικές παθήσεις.
  • Η ανάπτυξη προγραμμάτων προαγωγής και πρόληψης ουρολογικών παθήσεων που θα απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό.
  • Η συνεργασία με το αντίστοιχο Γραφείο Ασθενών της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας
  • Η δημιουργία διαύλου επικοινωνίας και συνεργασίας με συλλόγους ασθενών που πάσχουν από ουρολογικά νοσήματα.
  • Προαγωγή της επιστημονικά τεκμηριωμένης ιατρικής ενημέρωσης για ουρολογικές παθήσεις και προσπάθεια περιορισμού της ανεξέλεγκτης διάχυσης ανακριβών επιστημονικών πληροφοριών.

Sports in

Μπράιτον – Άστον Βίλα 1-0: Ήττα για τους «Villans» πριν τον Ολυμπιακό, έχασαν και τον Ρότζερς

Λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό, η Άστον Βίλα έχασε με 1-0 από την Μπράιτον στο «AMEX» ενώ είδε τον Ρότζερς να αποχωρεί τραυματίας στο πρώτο ημίχρονο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024