Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στέφανος Κασσελάκης: Πυρ ομαδόν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - Οι επιλογές του έφεραν νέους τριγμούς

Στέφανος Κασσελάκης: Πυρ ομαδόν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Οι επιλογές του έφεραν νέους τριγμούς

Αντιμέτωπος με αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται ο Στέφανος Κασσελάκης που καλείται να αποδείξει ότι θέλει και μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος

Τα δύσκολα έχουν αρχίσει για τον Στέφανο Κασσελάκη ήδη από την πρώτη μέρα της θητείας του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως φαίνεται η περίοδος χάριτος για τον νέο ηγέτη του κόμματος της αντιπολίτευσης κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι.

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει την αγωνία μελών και στελεχών για τη διατήρηση της ενότητας του κόμματος που καθόρισε την προεκλογική εκστρατεία της τελευταίας εβδομάδας και όχι άδικα.

Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης στη νικητήρια ομιλία του την ημέρα των εκλογών έστειλε μήνυμα ενότητας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μεταξύ συντρόφων και ο δεύτερος είναι πρώτος», αλλά το κατά πόσο θέλει ή και μπορεί να εγγυηθεί τον κοινό βηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα είναι το πρώτο crash test για τον νέο πρόεδρο.

Οι επιλογές προσώπων που θα στελεχώσουν τις ηγετικές θέσεις σε κόμμα και ΚΟ είναι ένα δείγμα γραφής για το κατά πόσο ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να αξιοποιήσει στελέχη πέρα από το περιβάλλον του στην επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ και κατά πόσο είναι διατεθειμένος να διατηρήσεις ισορροπίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα είχε συνάντηση με την Έφη Αχτσιόγλου, η οποία ωστόσο δεν δέχθηκε να αναλάβει κάποια θέση στο κόμμα της επόμενης μέρας καθώς όπως είπε δεν έχει την απαιτούμενη ενέργεια για κάτι τέτοιο.

Ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ

Σημαντικό ρόλο θα παίξει επίσης και το κατά πόσο θα προσπαθήσει να βρει κοινό βηματισμό με τα όργανα του κόμματος ή θα προσπαθήσει να τα προσπεράσει, γεγονός που ήδη φαίνεται πως θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.

«Από ένα κόμμα μιας ευρύχωρης Αριστεράς όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ πάμε σε μια δημοκρατική παράταξη χωρίς όρια, αυτή είναι κακή πορεία για το κόμμα»

Πάντως ήδη οι επιλογές του κ. Κασσελάκη στην τοποθέτηση προσώπων του περιβάλλοντός του σε θέσεις κλειδιά δέχονται κριτική όχι για αυτές καθαυτές τις επιλογές αλλά επί της διαδικασίας καθώς σήμερα υπήρξε νέος αναβρασμός με στελέχη να κατηγορούν τον νέο πρόεδρο ότι δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει ο ίδιος αυτούς που αντικαθιστά και το έμαθαν από τα ΜΜΕ.

Ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου, Στέργιος Καλπάκης, στην «αποχαιρετιστήρια ανάρτησή του» αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ενημερώθηκα από ιστοσελίδες για την απόφαση του νέου Προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, να ορίσει εκπρόσωπο Τύπου την αγαπημένη και αξία συντρόφισσα Δώρα Αυγέρη», ενώ το ίδιο φαίνεται να συνέβη και στον κ. Θεοχαρόπουλο.

Ζήτημα ηθικής της πολιτικής

Ο Γιάννης Ραγκούσης έθεσε ζήτημα «ηθικής της πολιτικής και διεύρυνσης» αναφέροντας ότι η εκπαραθύρωση του Θεοχαρόπουλου από τα καθήκοντα διευθυντή της ΚΟ δεν έγινε σύμφωνα με τις διαδικασίες που προϋποθέτουν συνεδρίαση της ΚΟ και επίσης ο ενδιαφερόμενος έμαθε τα νέα από τα ΜΜΕ.

«Δεν προσπερνώ το γεγονός ότι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έμαθε από τα ΜΜΕ την εκπαραθύρωσή του από τα καθήκοντα του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ότι κανείς δεν επικοινώνησε μαζί του, ούτε για λόγους στοιχειώδους εσωκομματικής ευγένειας» ανέφερε στην ανάρτησή του και πρόσθεσε ότι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος που προερχόταν από το ΚΙΝΑΛ είναι ένας εξαιρετικός σύντροφος και η επιλογή του από τον Αλέξη Τσίπρα στη συγκεκριμένη θέση σηματοδοτούσε την πολιτική για διεύρυνση του κόμματος.

Νίκος Φίλης: Ο Κασσελάκης και η επώδυνη ήττα

Εντονότερη ήταν η αντίδραση του Νίκου Φίλη που ξεκαθάρισε με τα όσα είπε ότι δεν θα δώσει περίοδο χάριτος στον νέο πρόεδρο, την εκλογή του οποίου χαρακτήρισε ως την τρίτη και πιο επώδυνη ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άφησε αιχμές και για τον Αλέξη Τσίπρα και για την πορεία «χωρίς ταυτότητα» που επέλεξε για το κόμμα.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ύφος Τραμπ» τόνισε και πρόσθεσε: «Από ένα κόμμα μιας ευρύχωρης Αριστεράς όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ πάμε σε μια δημοκρατική παράταξη χωρίς όρια, αυτή είναι κακή πορεία για το κόμμα».

Ο ίδιος αμφισβήτησε ακόμα αυτό που πολλά στελέχη έχουν υποστηρίξει, ότι δηλαδή ο αριθμός αυτών που πήγαν να ψηφίσουν-  μεγαλύτερος από τις προσδοκίες της Κουμουνδούρου – είναι καθοριστικός για μια νικηφόρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι και ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ψηφιστεί από 1 εκατ. και έχασε αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας ψηφίστηκε από μεγάλο αριθμό μελών αλλά έχασε δύο φορές.

Όσο για τις προθέσεις του από εδώ και πέρα, από τα λεγόμενά του φάνηκε ότι η επιλογή θα είναι να δοθεί η μάχη στο συνέδριο. «Είμαι ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, με βρήκε ο κ. Κασσελάκης που ήρθε πριν από έναν μήνα, σκοπεύω να δώσω την μάχη στο Συνέδριο του κόμματος. Πρέπει να γίνει το Νοέμβριο, όπως το έχουμε πει», τόνισε φανερώνοντας τον βηματισμό τον δικό του του και πιθανόν της Ομπρέλας να μην αφήσουν το κόμμα χωρίς μάχη, γεγονός που σημαίνει ότι τουλάχιστον από αυτήν την πλευρά οι τόνοι θα συνεχίσουν να είναι υψηλοί.

Ο ισχυρός πόλος Αχτσιόγλου

Ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη που μίλησε για «κλίμα ελπίδας αλλά και ανησυχίας στον ΣΥΡΙΖΑ» επισημαίνοντας μάλιστα το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωση η Έφη Αχτσιόγλου στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για έναν ισχυρό πόλο.

Ο ίδιος ευχήθηκε στον κ. Κασσελάκη καλή επιτυχία ωστόσο και αυτός επέμεινε στη σημασία της συλλογικότητας και των αποφάσεων που δεν μπορούν να είναι ενός μόνο ανθρώπου.

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, η φυσιογνωμία του, είναι αποφάσεις που τις έχουμε πάρει συλλογικά και εκεί όποιες αλλαγές ο νέος πρόεδρος πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν θα πρέπει να τις προτείνει, να τις συζητήσουμε και να τις εγκρίνουμε συλλογικά», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Ισχυρό κόμμα, όχι μελών μιας χρήσης, αλλά με γερές οργανώσεις και γερή παρουσία στην κοινωνία. Αυτά είναι στοιχήματα συλλογικά και ο Στέφανος Κασσελάκης έχει τον πρώτο λόγο και την πρώτη ευθύνη».

Έντονη αντίδραση Αυγέρη

Η Δώρα Αυγέρη, νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε τις αντιδράσεις ενώ επιτέθηκε στον Νίκο Φίλη ότι κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Τσίπρα της οποίας ήταν μέλος, και στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Καλή η θεωρία αλλά πάμε να δούμε και το αποτέλεσμα, αυτό θέλει ο κόσμος. Το αποτέλεσμα το αποτυπώνουν οι αριθμοί» είπε η κ. Αυγέρη συμπληρώνοντας ότι «προφανέστατα οι νέες συνθήκες αλλάζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων. Γι’ αυτό όμως γίνονται οι αλλαγές. Εάν δεν γίνονταν, δεν θα ήμασταν ένα κόμμα της Αριστεράς και της προόδου, αλλά θα ήμασταν ένα κόμμα της συντήρησης».

Ακόμα η ίδια άφησε αιχμές για όσους μιλούν για «μεταπολιτική» ότι ο κ. Κασσελάκης τους αναζήτησε για να συνομιλήσει μαζί τους αλλά δεν τους βρήκε. «Ο κ. Κασσελάκης δεν πρόλαβε να μιλήσει. Την πολιτική την αφαίρεσαν, προσπαθώντας να βάλουν άλλα πράγματα, όσοι καμώνονται και μιλούν για την μεταπολιτική», είπε ακόμα.

Δηλητηριώδη βέλη

«Ούτε θέλω να σκεφτώ ότι ο Νίκος Φίλης εργαλειοποιεί αυτή την τόσο πολύτιμη λέξη (σ.σ. Αριστερά) για να συνεχιστεί μία αντιπαράθεση η οποία αποτυπώθηκε και στην εκλογή που πέρασε», ήταν το σχόλιο του Νίκου Παππά, ενώ φάνηκε να κάνει έκκληση για να πέσουν οι τόνοι.

«Δεν χρειάζεται ούτε να εκτοξεύουμε δηλητηριώδη βέλη απέναντι στη νεοεκλεγείσα ηγεσία, ούτε να απαντά η άλλη πλευρά, όποιος θέλει ας πάει σπίτι του. Μπορούμε να διαφυλάξουμε την ενότητα και τη σαφή μας κατεύθυνση.

Δεν την καταλαβαίνω την ένταση δύο εικοσιτετράωρα μετά την τόσο σημαντική εκλογή. Ποιος την χρειάζεται πραγματικά; Αποφασιστικά, ενωτικά, συγκροτημένα θα υπηρετήσουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις. Δεν είναι τώρα η ώρα να εκτοξεύουμε απειλές ο ένας προς τον άλλον», είπε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024