Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ταμείο Ανάκαμψης: Πρόσθετα κονδύλια 686 εκατ. ευρώ για την καταστροφή του Daniel και τις πυρκαγιές στον Έβρο

Ταμείο Ανάκαμψης: Πρόσθετα κονδύλια 686 εκατ. ευρώ για την καταστροφή του Daniel και τις πυρκαγιές στον Έβρο

Για ειδικές διαδικασίες προκειμένου να «τρέξουν» γρήγορα τα έργα έκανε λόγο ο αν. υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης

Αγώνα δρόμου για τη γρήγορη απορρόφηση πόρων από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ προκειμένου να «τρέξουν» τα πρώτα έργα για τη στήριξη των περιοχών που επλήγησαν τόσο από τις πλημμύρες όσο και από τις καταστροφές κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Ειδικότερα, έργα θα διατεθούν στη στήριξη των περιοχών, που έχουν υποστεί ζημιές από φυσικές καταστροφές.

Το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε τη διανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης σε έργα αντιμετώπισης των καταστροφών.

Οι πόροι, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, αφορούν στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (επιπλέον 686 εκατ. ευρώ προστέθηκαν) και τα δύο ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 2,25 δισ. ευρώ.

Δείτε εδώ την παρουσίαση

Τα έργα

Σύμφωνα με αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας, από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθούν σε έργα υποδομών, εκ των οποίων 420 εκατ. ευρώ σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, περί τα 180 εκατ. ευρώ για την στήριξη του σιδηρόδρομου και 86 εκατ. ευρώ στις περιφέρειες της Ροδόπης και του Έβρου, κυρίως σε αντιδιαβρωτικά έργα ενόψει του χειμών, ενώ 86 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε Έβρο και Ροδόπη κυρίως για έργα αντιδιαβρωτικά. Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, τα έργα αυτά θα γίνουν με ειδικές διαδικασίες, ώστε να προχωρήσουν άμεσα και για το σκοπό αυτό έχει ψηφιστεί σχετική διάταξη στην Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί πως το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε τη διανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης σε έργα αντιμετώπισης των καταστροφών.

Ειδικότερα, προστέθηκαν έργα 686 εκατ. ευρώ για Θεσσαλία και ένα τμήμα για τον Έβρο

420 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση οδικού δικτύου και σε γέφυρες

180 εκατ. ευρώ για το σιδηροδρομικό δίκτυο

86 εκατ. ευρώ για Έβρο και Ροδόπη κυρίως έργα αντιδιαβρωτικά που πρέπει να γίνουν πριν τον χειμώνα

Οι προκλήσεις του ΕΣΠΑ 2021 – 2027

Ο αναπληρωτής υπουργός παρουσίασε επίσης τις σημαντικές προσκλήσεις που έχουν ήδη εκδοθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και αφορούν:

Πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας

Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ – 700 εκατ. ευρώ

Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ – 300 εκατ. ευρώ

-Περιβάλλον

Κατασκευή και εκσυγχρονισμός δικτύων τηλεθέρμανσης – 105 εκατ. ευρώ

Παρεμβάσεις Υπογείωσης Εναέριων Δικτύων Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Δήμους – 45 εκατ. ευρώ

Μεταφορές

Νέες Γραμμές (Γραμμή 4) – Επεκτάσεις μετρό Αθήνας – 320 εκατ. ευρώ

Συστήματα Ναυσιπλοΐας – 57,9 εκατ. ευρώ

Νέα προγράμματα  για ΜμΕ

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα στηριχθούν με δάνεια από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ προανήγγειλε δύο προσκλήσεις ενίσχυσης ΜμΕ στις περιοχές δίκαιης μετάβασης (Δυτ. Μακεδονία, Μεγαλόπολη κ.λπ.) ύψους 50 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός όγκος προσκλήσεων έργων στο πλαίσιο του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

«Στόχος είναι να αυξήσουμε κατά 60.000 τις υφιστάμενες επιχειρήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης, ο οποίος ανακοίνωσε πως τον Οκτώβριο θα «ανοίξουν» δύο νέα προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αυτές θα μπορούν να ανήκουν σε όλους τους κλάδους, ωστόσο σημειώθηκε πως ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τουριστικό κλάδο και περιοχές που χρίζουν ειδικής προσοχής. Όπως οι περιοχές απολιγνιτοποίησης.

Αναφορικά με το ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση οι απορροφήσεις της περιόδου 2014-2020 έφτασαν στο 88%, ενώ για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, οι απορροφήσεις ανέρχονται στο 7%. Με βάση αυτές τις επιδόσεις, η χώρα βρίσκεται στις τρεις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ αναφορικά με το ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ στις πρώτες θέσεις βρίσκεται και στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Μέχρι σήμερα, έχουν βγει προσκλήσεις, ύψους 2 δισ. ευρώ εκ των οποίων οι πιο σημαντικές είναι ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο πράσινος μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων , η Γραμμή 4 του Μετρό και έργα Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024