Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία: Χιλιάδες τόνοι ρωσικού χαλκού εισήχθησαν μέσω Τουρκίας

Ιταλία: Χιλιάδες τόνοι ρωσικού χαλκού εισήχθησαν μέσω Τουρκίας

Οι αποστολές μέσω τρίτων χωρών κρύβουν την πραγματική εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά εμπορεύματα

Χιλιάδες τόνοι ρωσικού χαλκού διοχετεύθηκαν από την Glencore, μέσω Τουρκίας στην Ιταλία τον περασμένο Ιούλιο, υπογραμμίζοντας ότι η πραγματική εξάρτηση της  Ευρώπης από τα ρωσικά εμπορεύματα, είναι πολύ μεγαλύτερη από την εκτιμώμενη.

Σύμφωνα με τελωνειακά έγγραφα και φωτογραφίες που αποκαλύπτουν οι Financial Times, ο κολοσσός εμπορευμάτων Glencore, που είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο του Λονδίνου αγόρασε τουλάχιστον 5.000 τόνους φύλλων χαλκού από τη ρωσική Ural Mining and Metallurgical Company, οι οποίοι εξήχθησαν από την Τουρκία στο λιμάνι του Λιβόρνο της Ιταλίας τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν γενικές κυρώσεις για το εμπόριο ρωσικών μετάλλων, ωστόσο έχουν επιβληθεί περιορισμοί σε ορισμένους ολιγάρχες και παραγωγούς από την έναρξη του πολέμου.

Για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έχουν επιβάλλει κυρώσεις σε στελέχη της UMMC αλλά όχι στην ίδια την εταιρεία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολούθησαν με ευρύτερους περιορισμούς κατά της UMMC τον Ιούλιο.

Τουρκία και Ντουμπάι

Οι FT επισημαίνουν πάντως, ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Glencore έχει παραβιάσει τις κυρώσεις. Ωστόσο, οι συναλλαγές υπογραμμίζουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία για κρίσιμα εμπορεύματα καθώς και τον αυξανόμενο ρόλο της Τουρκίας ως κόμβου μεταφόρτωσης. Αποκαλύπτουν επίσης το πώς το Ντουμπάι έχει μετατραπεί σε «πατρίδα» για μεσάζοντες για την εισαγωγή ρωσικών προϊόντων στην Ευρώπη.

Το φορτίου το χαλκού πωλήθηκε στη Glencore από τη Haldivor Energy, μια οντότητα με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που ιδρύθηκε το 2019, και προοριζόταν για το εργοστάσιο καλωδίων Carlo Colombo στη Λομβαρδία, στη βόρεια Ιταλία.

Χιλιάδες τόνοι ρωσικού χαλκού διοχετεύονται μέσω Τουρκίας στην Ιταλία

«Έχουμε την Τουρκία ως σημείο στάσης για τον ρωσικό ψευδάργυρο και τον χαλκό και σε μικρότερο βαθμό το αλουμίνιο», είπε στους FT ένας ανώτερος trader εμπορευμάτων. «Δημιουργεί το σημείο entrepot».

Η Glencore σχολίασε ότι η συναλλαγή ήταν το «τελικό μέρος» μιας σύμβασης που ίσχυε προτού η Ρωσία ξεκινήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και «δεν έχει αναλάβει καμία νέα συνεργασία με την UMMC από το ξέσπασμα του πολέμου». Και επανέλαβε ότι από τον Μάρτιο του 2022 τηρεί την προσωπική της δέσμευση να μην εμπλέκεται σε νέες ρωσικές επιχειρήσεις.

Αποτελεσματικότητα των κυρώσεων

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι το εμπόριο με τη Ρωσία μέσω τρίτων χωρών όπως η Τουρκία, η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρεμποδίζει την αποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων.«Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές μέσω τρίτων χωρών είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ με την εφαρμογή των κυρώσεων», δήλωσε ένας ιταλικός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι εισαγωγές ρωσικού χαλκού από την Τουρκία έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί σε 159.000 τόνους τους πρώτους επτά μήνες του 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με το Trade Data Monitor. Αυτό αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο των εισαγωγών του κόκκινου μετάλλου της χώρας. Η CRU Group, μια ερευνητική εταιρεία, εκτιμά ότι οι συνολικές τουρκικές εισαγωγές χαλκού στους 330.000 τόνους ήταν 125.000 τόνοι υψηλότερες από έτος σε έτος το πρώτο εξάμηνο του 2023, κάτι που σύμφωνα με την ίδια είναι «πολύ πέρα από τις εγχώριες απαιτήσεις».

Η Ιταλία έχει γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός της Τουρκίας για χαλκό, σημειώνοντας αύξηση 3% φέτος, σε σύγκριση με τις απότομες πτώσεις για τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό δείχνει ότι η Ιταλία γίνεται αναπόσπαστο μέρος της εμπορικής οδού για τον ρωσικό χαλκό, είπαν οι ειδικοί. Η Glencore συνεχίζει να εμπορεύεται ρωσικό αλουμίνιο στο πλαίσιο μιας πολυετούς συμφωνίας προμήθειας με την παραγωγό Rusal, μια σύμβαση που ο διευθύνων σύμβουλος Gary Nagle αναμένει να λήξει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, ανάλογα με τους όγκους που διαπραγματεύονται.

Sports in

Live η «μάχη» της Άστον Βίλα με την Μπράιτον λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό

Παρακολουθήστε live στις 16:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπράιτον – Άστον Βίλα για την 36η αγωνιστική της Premier League, λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς της Βίλα με τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024