Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Habemus πρόεδρο, κόμμα... θα δείξει - Το σήριαλ ΣΥΡΙΖΑ πάει και άλλη σεζόν και το ΠΑΣΟΚ δεν χάνει επεισόδιο

Habemus πρόεδρο, κόμμα… θα δείξει – Το σήριαλ ΣΥΡΙΖΑ πάει και άλλη σεζόν και το ΠΑΣΟΚ δεν χάνει επεισόδιο

«Τι έγινε ρε παιδιά;» η έκφραση του Σπύρου από τους «Απαράδεκτους» στο στόμα πολλών Συριζαίων μετά τη νίκη Κασσελάκη. Το γλέντι στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται ενόψει Συνεδρίου, στο ΠΑΣΟΚ τρώνε τα νύχια τους

Νέος

Η έκπληξη που λέγαμε πριν από ένα μήνα ότι είναι δυνατόν να συμβεί, συνέβη! Ο κ. Στέφανος Κασσελάκης είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Η κυρία Εφη Αχτσιόγλου που μετά από την τελευταία ήττα της 5ης Ιουλίου, όταν έγινε γνωστή η υποψηφιότητα της, θεωρούσε βέβαιη την εκλογή της ηττήθηκε!

Αντικατάσταση

Στις εκλογές της δεύτερης Κυριακής δεν συμμετείχαν περίπου 25.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που συμμετείχαν την πρώτη Κυριακή, από αυτούς οι περίπου 10.000 «αντικαταστάθηκαν» από 10.000 παλιά μέλη, δηλαδή του 2022, κι ως εκ τούτου η διαφορά είναι περίπου 15.000 λιγότεροι ψηφίσαντες. Αναμενόμενο. Εχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις.

Από τους τρεις

Σύμφωνα με ανθρώπους της Κουμουνδούρου που γνωρίζουν, ένας σημαντικός αριθμός της μη συμμετοχής προέρχεται από τους τρεις υποψηφίους που δεν συμμετείχαν στο δεύτερο γύρο – και από μέλη, που ο καθένας για διαφορετικούς λόγους δεν θεώρησε να σκόπιμο να πάει να ψηφίσει.

Στο Συνέδριο

Το ηττημένο μπλοκ που στήριξε την κυρία Αχτσιόγλου, αφού συνέλθει από το σοκ της ήττας, θα ανασυγκροτηθεί για να δώσει την επόμενη μάχη στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος. Προβλέπεται να συγκληθεί ως το τέλος του επόμενου Φεβρουαρίου – για να υπάρχει και ο χρόνος για συζήτηση. Στόχος του θα είναι να αποσπάσουν το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, έτσι ώστε να κάνουν «αισθητή» την παρουσία τους. Να σας θυμίσω ότι στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που έγινε την άνοιξη του 2022, το – τότε – προεδρικό μπλοκ απέσπασε το 70% του σώματος και το 30% η αντιπολίτευση.

Μετακινήσεις

Μου λένε πάντως ότι το ποσοστό του μπλοκ που στήριξε την κυρία Αχτσιόγλου, στο συνέδριο – παρά το γεγονός ότι ο μηχανισμός είναι το προνομιακό του πεδίο – θα είναι σαφώς μικρότερο. Λένε μάλιστα ότι αρχής γενομένης από τη Δευτέρα θα αρχίσουν οι μετακινήσεις. Αναμενόμενο!

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας

Ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στην εσωκομματική προεκλογική περίοδο είναι ποιον στήριζε ο απελθών πρόεδρος του κόμματος κ. Αλέξης Τσίπρας, με σενάρια να διακινούνται και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές κατά το δοκούν. Ο Τσίπρας δεν άνοιξε τα χαρτιά του και τήρησε τον «όρκο σιωπής» που πήρε την ημέρα της παραίτησης, παρά το γεγονός ότι το όνομα του, επίσης το χρησιμοποίησαν κατά κόρον και οι δύο πλευρές ως εγγύηση ποιότητας και επάρκειας. Συστατικές επιστολές… διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν!

Διαθέσεις

Με τις διαθέσεις δε του πρώην προέδρου για αρκετούς από το μπλοκ της κ. Αχτσιόγλου, να είναι οι χείριστες, μπορώ να σας διαβεβαιώσω για αυτό,  ήταν αυταπάτη – αποδείχθηκε τελικώς – αυτό που λεγόταν στις πρώτες εβδομάδες μετά από την ήττα της 5ης Ιουλίου, πως ο κ. Τσίπρας «έδωσε το δαχτυλίδι στην Εφη». Αναφέρομαι σε συγκεκριμένους ανθρώπους, οι οποίοι τον υπονόμευσαν.

Τι συνέβη;

Για τους ιστορικούς του μέλλοντος: αξίζει να μάθουμε – κάποια στιγμή – τι μεσολάβησε από το βράδυ της Κυριακής 5ης Ιουλίου ως και την Πέμπτη 9 Ιουλίου οπότε ο κ. Τσίπρας παραιτήθηκε. Ποια ήταν τα γεγονότα ή οι συζητήσεις που συνέβησαν οι οποίες τον οδήγησαν στην παραίτηση.

Απόγνωση

Από την άλλη πλευρά όμως – όπως λένε στελέχη της Κουμουνδούρου – επιλογή ενός άγνωστου, μέχρι πρόσφατα, προσώπου ως προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν μη τι άλλο, δείχνει και και το μέγεθος της απόγνωσης, αλλά και καταψήφισης ενός ορισμένου ισχυρού τμήματος της ηγεσίας, ίσως γιατί θεωρήθηκε υπεύθυνο και για την αποχώρηση Τσίπρα.

Επαναφορά;

Δεν γνωρίζω αν η ολική επαναφορά του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα οδηγήσει και στην ολική επαναφορά του πολιτικού ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Αυτό θα φανεί με τον πιο σαφή τρόπο στις προσεχείς ευρωεκλογές. Αν τα ποσοστά του κόμματος ανακάμψουν τότε τα πράγματα θα κινηθούν αλλιώς. Σε διαφορετική όμως περίπτωση το τέλος θα αποβεί μοιραίο….

Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ

Από την άλλη πλευρά με ιδιαίτερη αγωνία η ομάδα του προέδρου του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρουλάκη παρακολουθεί τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι γνωστό πως το στρατηγικό αφήγημα του κ. Ανδρουλάκη – μοιάζει με το γνωστό κόμικ «χαλίφης στη θέση του χαλίφη – είναι μετά από τις δύο εκλογικές ήττες η αποδιάρθρωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και η επανάκαμψη σημαντικού μέρους της εκλογικής του βάσης στα «πάτρια χώματα» της Χαριλάου Τρικούπη. Σ΄ αυτά τα πλαίσια, εξάλλου, «τραπεζώθηκε» κι από την πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κυρία Γεωργία Γεννιά και έκλεισε η επιστροφή της στο κόμμα. Πιθανόν να υπάρξουν κι άλλες περιπτώσεις, αν και το βλέπω λίγο χλωμό….

Τριβές;

Προς το παρόν αυτό δεν συνέβη! Η υψηλή συμμετοχή και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, έδειξε πως υπάρχει διάθεση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επανακάμψει. Τώρα από την Χαριλάου Τρικούπη επενδύουν στις εσωτερικές τριβές και ελπίζουν ότι αυτές οι αντιπαραθέσεις – γίνονται συνήθως με κακούς όρους – θα καταστρέψουν την δυναμική του κόμματος στις ευρωεκλογές. Διότι αυτές θα είναι το crash test για όλους. Αν πχ ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανακάμψει με ένα ποσοστό της τάξεως του 25% και αν το Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ δεν κατορθώσει να υπερβεί το 13% – 14%, τότε θα υπάρξει πρόβλημα στη Χαριλάου Τρικούπη. Αν όμως τα πράγματα συμβούν αντίστροφα τότε το τέλος θα είναι αναπότρεπτο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σήριαλ

Το έργο πάντως θα έχει πολλά επεισόδια ως τον Μάιο του 2024. Μπορείτε να προμηθευτείτε ποπ κορν – τις μεγάλες σακούλες – γιατί τα επεισόδια θα είναι μεγάλης διάρκειας….

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024