Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το πρώτο μεγάλο πλοίο με σιτηρά αναχώρησε από λιμάνι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα

Το πρώτο μεγάλο πλοίο με σιτηρά αναχώρησε από λιμάνι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα

Το πλοίο αναχώρησε για την Αίγυπτο

Το πρώτο μεγάλο πλοίο που μεταφέρει σιτηρά απέπλευσε από ουκρανικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας αφότου η Μόσχα αποχώρησε από μια συμφωνία τον Ιούλιο για να επιτρέψει τις εξαγωγές, δήλωσε ο Ουκρανός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σήμερα Παρασκευή (22/9).

Η Ρωσία έχει επιτεθεί σε υποδομές εξαγωγής σιτηρών μέσω drones

Το Κίεβο διατήρησε τις εξαγωγές από τα λιμάνια στον Δούναβη κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής

Το Aroyat «έφυγε από το λιμάνι Chornomorsk αφού φόρτωσε 17.600 (μετρικούς τόνους) ουκρανικού σιταριού για την Αίγυπτο», δήλωσε ο Oleksandr Kubrakov στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης X, δημοσιεύοντας και μια φωτογραφία του πλοίου.

Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για το δεύτερο πλοίο που αναχωρεί αυτή την εβδομάδα από το λιμάνι, χρησιμοποιώντας αυτό που το Κίεβο αποκαλεί νέο προσωρινό «ανθρωπιστικό διάδρομο».

Το πρώτο πλοίο, πολύ μικρότερο σε μέγεθος από το Aroyat αναχώρησε την Τρίτη φέροντας φορτίο μόλις 3.000 τόνων.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι, η Μόσχα απέκλεισε τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας από έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σιτηρών στον κόσμο, μια ενέργεια που το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικτές του το χαρακτήρισαν ως εκβιασμό. Η Μόσχα είπε ότι μέσω των λιμανιών θα μπορούσαν να μεταφερθούν όπλα.

Η αποχώρηση και ο «ανθρωπιστικός διάδρομος»

Από τον Ιούλιο του 2022 τα λιμάνια άνοιξαν ξανά στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα σιτηρά που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ, επιτρέποντας στη Ρωσία να επιθεωρεί τα πλοία για όπλα. Όμως η Μόσχα παραιτήθηκε ένα χρόνο αργότερα και επανέφερε τον αποκλεισμό, λέγοντας ότι οι απαιτήσεις της για καλύτερους όρους για τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων αγνοήθηκαν.

Η Ουκρανία τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» στη Μαύρη Θάλασσα, χρησιμοποιώντας τον αρχικά για να απελευθερώσει πλοία που δεν μεταφέρουν σιτηρά και δεν καλύπτονταν από τη συμφωνία για τα σιτηρά, τα οποία είχαν παγιδευτεί στα λιμάνια της για περισσότερο από ένα χρόνο.

Πέντε πλοία έχουν αναχωρήσει μέχρι στιγμής χρησιμοποιώντας τον «διάδρομο», ο οποίος προσεγγίζει τις ρουμανικές και βουλγαρικές ακτές.

Το Κίεβο διατήρησε επίσης τις εξαγωγές από ποτάμια – λιμάνια στον Δούναβη, ενώ τα λιμάνια του στη Μαύρη Θάλασσα ήταν κλειστά. Η Ρωσία έχει εξαπολύσει συχνές επιθέσεις με drone και πυραύλους σε υποδομές εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας, κάτι που η τελευταία και οι σύμμαχοί της αποκαλούν «επιθέσεις χωρίς στρατιωτική αιτιολόγηση».

Η Μόσχα λέει ότι χτυπά στρατιωτικούς στόχους.

Σημειώνεται πως τα τρία θαλάσσια λιμάνια της Οδησσού, συμπεριλαμβανομένου του Chornomorsk, έστειλαν δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ προτού η Ρωσία την εγκαταλείψει.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024