Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σιτηρά: Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τη Ρωσία να επιστρέψει στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας

Σιτηρά: Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τη Ρωσία να επιστρέψει στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας

«Στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες του ΟΗΕ, της Τουρκίας αναφορικά με την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά», υπογράμμισε ο Ντομπρόβσκις

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να ανανεώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας και να επιτρέψει την ασφαλή τους διέλευση από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, μετά την αποχώρηση της Μόσχας τον προηγούμενο μήνα.

Ο Ντομπρόβσκις εκτίμησε ότι οι περιορισμοί που έχει επιβάλει η Ρωσία στη διέλευση των ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στο Κίεβο αλλά και σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί «τα σιτηρά σαν όπλο», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το Εμπόριο που βρίσκεται στην Ινδία για να παραστεί στη σύνοδο των υπουργών Εμπορίου της G20.

«Στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες του ΟΗΕ, της Τουρκίας αναφορικά με την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά», υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ προσφέρει εναλλακτικές εμπορικές οδούς για τα ουκρανικά σιτηρά και άλλες εξαγωγές.

Οι εναλλακτικές διαδρομές

Μέχρι στιγμής περίπου 45 εκατ. τόνοι σιτηρών, σπόρων και άλλων σχετικών προϊόντων έχουν εξαχθεί μέσω εναλλακτικών οδών από την Πολωνία και τη Ρουμανία, προσφέροντας σημαντική βοήθεια στην Ουκρανία, εξήγησε ο Ντομπρόβσκις.

Η ΕΕ στηρίζει το Κίεβο με την παροχή αμυντικής, οικονομικής και άλλης βοήθειας, με στόχο «τα ρωσικά στρατεύματα να υποχωρήσουν πέρα από τα διεθνή σύνορα της Ουκρανίας», σημείωσε.

Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι κάποιες χώρες – περιλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας—δεν συμμετέχουν στις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Σε διμερείς συνομιλίες μεταξύ της Ινδίας και Ευρωπαίων αξιωματούχων οι τελευταίοι αναφέρθηκαν στο θέμα των ινδικών εξαγωγών διυλισμένου πετρελαίου το οποίο επεξεργάζεται η Ινδία αφού εισάγει αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία, εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο οι δυτικές κυρώσεις χάνουν το νόημά τους.

Ωστόσο ο Ντομπρόβκσις εκτίμησε ότι το γεγονός αυτό δεν είναι πιθανό να επηρεάσει τις συνεχιζόμενες συζητήσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ινδίας και ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024