Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Κοντά σε συμφωνία για ασφαλιστική κάλυψη πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα

Ουκρανία: Κοντά σε συμφωνία για ασφαλιστική κάλυψη πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα

Με ποιους μιλά το Κίεβο

Η Ουκρανία είναι κοντά στην οριστικοποίηση ενός σχεδίου με παγκόσμιες ασφαλιστικές εταιρείες για την κάλυψη πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά και ταξιδεύουν μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ο Ολεξάντρ Γκρίμπαν, υφυπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, δήλωσε στους Financial Times τη Δευτέρα ότι η συμφωνία «επί του παρόντος συζητείται ενεργά» μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων, των τοπικών τραπεζών και των διεθνών ασφαλιστικών ομίλων, συμπεριλαμβανομένης της του Lloyd’s του Λονδίνου .

Το πρόγραμμα, το οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί ήδη από τον επόμενο μήνα, θα μπορούσε να καλύψει πέντε έως 30 πλοία έναντι ζημιών που θα προκληθούν κατά τη διάρκεια ταξιδιού στη Μαύρη Θάλασσα, είπε ο Γκρίμπαν.

Σύμφωνα με τους FT, ο κίνδυνος θα επιμεριστεί μεταξύ των ασφαλιστών και μιας τοπικής κρατικής τράπεζας, με το δημόσιο τμήμα του κινδύνου να υποστηρίζεται από το κρατικό ταμείο οδικής κυκλοφορίας της Ουκρανίας.

Τον Ιούλιο, η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, την οποία είχε υποστηρίξει ο ΟΗΕ, και η οποία επέτρεψε στην Ουκρανία να εξάγει σιτάρι και άλλα προϊόντα μέσω των λιμανιών της. Μετά την αποχώρηση από τη συμφωνία, το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι τα πλοία που ταξιδεύουν από και προς τα ουκρανικά λιμάνια θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως στρατιωτικοί στόχοι.

Βολές

Την περασμένη εβδομάδα, οι ρωσικές δυνάμεις έριξαν προειδοποιητικές βολές και επιβιβάστηκαν σε φορτηγό πλοίο με σημαία Παλάου στη νοτιοδυτική Μαύρη Θάλασσα που η Ουκρανία προσδιόρισε ως τουρκικό, σε μια πράξη που «ισοδυναμεί με πειρατεία», σύμφωνα με τον Τζέιμς Σταυρίδη, πρώην διοικητή του ΝΑΤΟ .

Όμως την Παρασκευή, ένα φορτηγό πλοίο πραγματοποίησε με επιτυχία το ταξίδι στη Μαύρη Θάλασσα από την Ουκρανία στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» που δημιούργησε το Κίεβο. Ο γερμανο-κινέζος ιδιοκτήτης Joseph Schulte, ο οποίος ήταν κολλημένος στο νότιο λιμάνι της Οδησσού της Ουκρανίας επί ενάμιση χρόνο, έκανε το ταξίδι προς τα στενά του Βοσπόρου της Τουρκίας παρά τον αποκλεισμό της Ρωσίας.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους κορυφαίους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων στον κόσμο και σημαντικοί παίκτες στις αγορές σιταριού, κριθαριού, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης, κραμβέλαιου, ηλιόσπορου και ηλιελαίου. Η Ρωσία είναι επίσης κυρίαρχη στην αγορά λιπασμάτων.

Η Ουκρανία έχει ανακοινώσει προσωρινούς διαδρόμους από και προς τα λιμάνια αυτά της Μαύρης Θάλασσας σε μια προσπάθεια να σπάσει τον κλοιό της Μόσχας και να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές.

Λιμάνια

Η κυκλοφορία στα λιμάνια που εξυπηρετούν μεταξύ άλλων τη μεταφορά σιτηρών του ποταμού Δούναβη στην Ουκρανία φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί μετά τις πρόσφατες ρωσικές επιδρομές σε σιλό και μονάδες μεταφοράς και αποθήκευσης τέτοιων προϊόντων, με βάση δεδομένα παρακολούθησης πλοίων που επικαλείται ο ιστότοπος Maritime Executive.

Επιδρομές ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και απειλές κατά της ναυτιλίας έχουν ήδη κλείσει λιμάνια σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα γύρω από την Οδησσό, καθιστώντας τους τερματικούς σταθμούς του ποταμού Δούναβη στο Ρένι και το Ιζμαήλ τις μόνες επόμενες επιλογές για θαλάσσιες εξαγωγές, όπως αναφέρεται. Αυτά τα δευτερεύοντα λιμάνια είναι πολύ μικρά για να διαχειριστούν τις μεγάλες εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση και τους διεθνείς εταίρους της, αλλά μέχρι τώρα αποτελούσαν μια καλή εφεδρεία.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024