Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Ένας στους δύο μισθωτούς υποφέρει από στρες, κατάθλιψη ή άλλα ψυχολογικά προβλήματα

Γαλλία: Ένας στους δύο μισθωτούς υποφέρει από στρες, κατάθλιψη ή άλλα ψυχολογικά προβλήματα

Τι αποκαλύπτει για τα αίτια έρευνα στη Γαλλία

Δίχως αμφιβολία δεν υπάρχει πιο στρεσογόνος παράγοντας στη ζωή ενός ανθρώπου από την ανεργία – εφόσον βέβαια δεν αντιμετωπίζει ο ίδιος ή αγαπημένο πρόσωπο του στενού οικογενειακού περιβάλλοντός του προβλήματα υγείας που απειλούν τη φυσική του επιβίωση. Και η εργασία, ωστόσο, μπορεί να εξελιχθεί σε μια εξαιρετικά επώδυνη από ψυχολογικής απόψεως καθημερινότητα. Αυτό έδειξε η εφετινή έκδοση του βαρομέτρου της Malakoff Humanis «Υγεία στους εργασιακούς χώρους» που καλύπτει τη γαλλική αγορά εργασίας.

Η έρευνα έδειξε ότι ένα και πλέον έτος μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και τον τερματισμό των σαρωτικών ανθρώπινων απωλειών που προκάλεσε η παγκόσμια υγειονομική κρίση, οι αρνητικές επιπτώσεις στον ψυχικό κόσμο των εργαζομένων και δη των απασχολουμένων στις επιχειρήσεις με σχέση εξηρτημένης εργασίας εξακολουθούν να συσσωρεύονται – η έρευνα δεν ήταν εύκολο να καλύψει με αντικειμενικότητα τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πιο ευάλωτες οι γυναίκες

«Περισσότεροι από ένας στους δύο μισθωτούς αντιμετωπίζουν ψυχοσωματικά προβλήματα. Κάποιοι είναι ψυχικά εξαντλημένοι, άλλοι καταρρέουν σωματικά και μερικοί ακόμη ‘καίγονται’», παθαίνουν δηλαδή burn-out. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έρευνας. Και επίσης το ότι οι γυναίκες εμφανίζονται πιο ευάλωτες εν προκειμένω. «Η ψυχική υγεία των εργαζομένων εξακολουθεί να επιδεινώνεται, ιδιαίτερα των γυναικών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα της Malakoff Humanis.

Συγκεκριμένα, περισσότερες από μία στις δύο γυναίκες υποφέρουν από ψυχολογικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, άγχος, στρες ή εξάντληση, σε σύγκριση με το 45% των ανδρών. Εάν η ψυχική υγεία των εργαζομένων επιδεινώνεται, επηρεάζεται και η σωματική τους υγεία. Πρόκειται για το 41% των γυναικών που απασχολούνται με υπαλληλική σχέση και το 34% των ανδρών που αντιμετωπίζουν σωματικά προβλήματα.

Συνολικά σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων περίπου το 44% των εργαζομένων γυναικών παραδέχονται επιδείνωση της ψυχολογικής κατάστασης στην οποία βρίσκονταν πέρυσι. Για τους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό περιορίζεται στο 32%. Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, πέρυσι το 40% του συνόλου ανέφερε επιδείνωση της ψυχολογικής του κατάστασης.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι γυναίκες που εργάζονται στον τομέα της υγείας και του «ιατροκοινωνικού» τομέα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Malakoff Humanis, επηρεάζονται ιδιαίτερα από αυτό το φαινόμενο. Κάτι που σημαίνει ότι η απομάκρυνση από τις πολύ δύσκολες εμπειρίες της πανδημίας δεν αποκλιμάκωσε το στρες των εργαζομένων σε «έναν από τους πιο δύσκολους σωματικά και ψυχολογικά τομείς», κατά τους ερευνητές.

«Οι συνέπειες του μεταπανδημικού στρες είναι άμεσα ορατές στις εγκαταστάσεις υγείας, όπως είναι τα νοσοκομεία για παράδειγμα, με το ποσοστό των απουσιών των εργαζομένων να εμφανίζεται αυξημένο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες εφέτος συγκριτικά με το 2022», παρατηρούν οι ειδικοί.

Η σκυτάλη του στρες στην ακρίβεια

Τον στρεσογόνο απόηχο της πανδημίας φαίνεται πως ήρθε να επιδεινώσει η πληθωριστική κρίση. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες, που «εμφανίζονται να ανησυχούν ιδιαίτερα για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους και για το μέλλον των παιδιών τους», υπογραμμίζεται στην έκθεση της Malakoff Humanis. «Οι γυναίκες ανησυχούν επίσης περισσότερο για τη γεωπολιτική κατάσταση και για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος», προσθέτουν οι ερευνητές.

Αντιμέτωποι με αυτούς τους φόβους και την εξέλιξη των ψυχοκοινωνικών κινδύνων οι εργαζόμενοι «περιμένουν υποστήριξη από τον εργοδότη τους». Σύμφωνα με το βαρόμετρο, το 65% των γυναικών και το 57% των ανδρών προσδοκούν μια ψυχολογική υποστήριξη σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν προσωπικές ή επαγγελματικές δυσκολίες. Οι γυναίκες ενδιαφέρονται επίσης περισσότερο από τους άνδρες για να βρουν «λύσεις διαχείρισης του άγχους». Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 70% και 55%.

Ευτυχώς οι γυναίκες μάνατζερ «είναι ολοένα και πιο προσεκτικές σε αυτά τα αιτήματα των εργαζομένων» και το 30% εξ αυτών «ανάγουν την αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων σε προτεραιότητα για την εταιρεία τους». Κάποιες προχωρούν ακόμη παραπέρα και προσφέρουν ακόμη και ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς στους υπαλλήλους τους που αγχώνονται όλο και περισσότερο.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024