Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιάννης Στουρνάρας: Τα επιτόκια πιθανότατα έχουν κορυφωθεί

Γιάννης Στουρνάρας: Τα επιτόκια πιθανότατα έχουν κορυφωθεί

Η επόμενη κίνηση είναι η μείωση

Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) πιθανότατα έχουν κορυφωθεί και η επόμενη κίνησή της αναμένεται να είναι η μείωση, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung.

Όπως αναφέρει το Reuters, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια για 10η συνεχή φορά την περασμένη εβδομάδα, αλλά σηματοδότησε παύση, με τις αγορές να εκλαμβάνουν την καθοδήγησή της ως τερματισμού του πιο απότομου ρυθμού νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.

Ενώ πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, κυρίως συντηρητικοί από το βορρά της ευρωζώνη, διατηρούν σταθερά στη συζήτηση μία ακόμη αύξηση επιτοκίων, ο Στουρνάρας είπε ότι ακόμη και η τελευταία κίνηση δεν ήταν απαραίτητα δικαιολογημένη και η υπερβολική αυστηροποίηση της πολιτικής δημιουργεί κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

«Πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στην κορυφή των επιτοκίων», ανέφερε την Πέμπτη στη Boersen-Zeitung.

«Όπως έχουν τα πράγματα, υποθέτω ότι το επόμενο βήμα μας θα είναι η μείωση των επιτοκίων».

Ο Στουρνάρας είπε ότι είναι πρόωρο να συζητηθεί χαλάρωση της πολιτικής, καθώς τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν στο σημερινό τους επίπεδο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, που ο ίδιος υποθέτει ότι σημαίνει «μερικούς μήνες». Οι αγορές βλέπουν μέτρια πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούνιο, ενώ η μείωση έχει σχεδόν πλήρως τιμολογηθεί μέχρι τον Ιούλιο.

Ορισμένοι συντηρητικοί της ΕΚΤ έχουν προβλέψει μεγαλύτερη περίοδο σταθερών επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι είναι απίθανη μια μείωση στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Ο Στουρνάρας είπε ότι ο πληθωρισμός, που παραμένει ακόμη πάνω από το 5%, θα υποχωρήσει ξανά στον στόχο του 2% της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του 2025 ή λίγο νωρίτερα.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024