Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ταπεινοφροσύνη

Ταπεινοφροσύνη

Ο συγγραφέας του «Humility», Christopher M. Bellito, ενθαρρύνει τους αναγνώστες του να ανακτήσουν τη χαμένη αρετή, υποστηρίζοντας ότι στον αντίποδα βρίσκεται ο θάνατος της ευγένειας.

Το κύμα των διεκδικήσεων σκόρπισε στην ατμόσφαιρα αιτήματα για άπειρα δικαιώματα που η σκιά τους βάρυνε τις ψυχές μας, αφού δεν προλαβαίνει η μία ζωή που μας αναλογεί να διορθώσει τόσες πολλές αδικίες που συντρέχουν παντού. Σε κάποιο σημείο του πλανήτη ή και γύρω μας βιβλία απαγορεύονται, στόματα σωπαίνουν, σώματα υποφέρουν, λέξεις αντηχούν βία, χειρονομίες δείχνουν θυμό και αγανάκτηση, μυρωδιές εκλύουν σήψη και δυστοπία.

Το αντίδοτο αυτής της σκιάς μπορεί να είναι κάτι απλό, αλλά σήμερα σπάνιο. «Η ιστορία αποδεικνύει ότι όταν η αρετή της ταπεινοφροσύνης παραμερίζεται, ακολουθεί ο υπερβολικός ατομικισμός. Ενα άτομο που στερείται ταπεινοφροσύνης κινδυνεύει να αναπτύξει μια απατηλή αίσθηση βεβαιότητας και στη χειρότερη περίπτωση αρνείται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια σε όποιον αναγνωρίζει ως εχθρό».

Αναφέρει ο πρόλογος του βιβλίου «Humility: The Secret History of a Lost Virtue» (Georgetown University Press) που παρουσιάζει στα ηλεκτρονικά ράφια του το Harvard Bookstore του ανάμεσα στις επιλογές του από τη νέα παραγωγή των ακαδημαϊκών εκδόσεων.

Ο Bellitto διερευνά την ταπεινότητα στην ελληνορωμαϊκή ιστορία, τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία, στις αρχαίες και μεσαιωνικές εβραϊκές, χριστιανικές και μουσουλμανικές γραφές και κηρύγματα.

Ο συγγραφέας του «Humility», Christopher M. Bellito, με το δοκίμιό του ενθαρρύνει τους αναγνώστες του να ανακτήσουν τη χαμένη αρετή, υποστηρίζοντας ότι στον αντίποδα βρίσκεται ο θάνατος της ευγένειας. Επιχειρεί μία επίσκεψη προς περασμένους αιώνες και χιλιετίες, τότε που οι κλασικές πηγές της αρχαιότητας γέμιζαν με σκέψεις σοφών και ποιητών για μία στάση ζωής που μένει ανοιχτή να υποδεχτεί την αξία των άλλων. Ο Bellitto διερευνά την ταπεινότητα στην ελληνορωμαϊκή ιστορία, τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία, στις αρχαίες και μεσαιωνικές εβραϊκές, χριστιανικές και μουσουλμανικές γραφές και κηρύγματα. Αναζητά την ταπεινοφροσύνη διατυπωμένη στις ιδέες του Διαφωτισμού αλλά και στις σύγχρονες συζητήσεις εκπαίδευσης του σημερινού πολίτη.

Κι εμείς που ουδέποτε υπήρξαμε μοντέρνοι, αλλά εμμένουμε παραδοσιακοί το κάλεσμα να ταπεινώσουμε την εγωπάθεια και να συγκλίνουμε προς τον άλλον ακούγεται σε ραδιοφωνικές εκπομπές με φιλοσοφικό-εκκλησιαστικό  περιεχόμενο κάποιες απίθανες ώρες της ημέρας ή και της νύχτας. Τότε που οι αναγνώσεις πατερικών κειμένων περί ταπεινότητας επιδρούν ως καλμαντική ουσία που ιαίνει συναισθηματικές φλεγμονές. Με αμφίβολη όμως διάρκεια.

Πηγή: Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024