Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ρίτα Μωραϊτάκη - Πικρού: «Στο επίκεντρο ο άνθρωπος»

Ρίτα Μωραϊτάκη – Πικρού: «Στο επίκεντρο ο άνθρωπος»

Η Ρίτα Μωραϊτάκη - Πικρού, υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αττική Μπροστά» αποκαλύπτει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο in, τις προτεραιότητες της μετά τις Περιφερειακές Εκλογές.

Η Ρίτα Μωραϊτάκη – Πικρού έχει κάθε λόγο να αισθάνεται επιτυχημένη επαγγελματίας. Οι απαιτήσεις της επαγγελματικής καριέρας από θέσεις ευθύνης, ποτέ δεν αποτέλεσαν όμως λόγος για να μην βρίσκει χρόνο να ασχολείται με την κοινωνία και τις ανάγκες της.

Σήμερα υπηρετεί – αυτό είναι το ρήμα που επέλεξε για την θέση εργασίας της – ως Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος στο Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και της Τεχνολογίας στην Υγεία, ενός φορέα που έχει ως αντικείμενο την πιστοποίηση ολοκληρωμένων συστημάτων ποιότητας αλλά και τον ποιοτικό έλεγχο επιμέρους ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Είναι παντρεμένη με τον Αλέξανδρο Μωραϊτάκη που γεννήθηκε στον Βύρωνα και μεγάλωσε στον Βύρωνα και το Παγκράτι, πρώην βουλευτή Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, με τον οποίο απέκτησε 2 παιδιά.

«Από το 2006 που μου έκαναν την τιμή οι δημότες να με εκλέξουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, ανέλαβα Πρόεδρος του Α Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων καθώς και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.

Για μένα τα ζητήματα πολιτισμού, παιδείας και η αρωγή στον συνάνθρωπο είναι προτεραιότητα» έχει τονίσει.

Διεκδικείτε την εκλογή σας ως περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αττική Μπροστά». Η πρόθεση σας αυτή είναι απόρροια διαπιστώσεων για ελλείψεις στη περιφέρεια που πρέπει άμεσα να καλυφθούν ή μια συνολική διάθεση προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο;

Καταρχήν όλοι είμαστε πρώτα πολίτες και έπειτα ψηφοφόροι και ως πολίτες αυτής της χώρας, θέλουμε ο τόπος μας να προσφέρει συνθήκες ευημερίας και κοινωνικής ισότητας για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα προόδου αλλά οι πολίτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα. Η ανάγκη να δοθεί ανάσα σε όλες τις γειτονιές της Αττικής, αποτελεί για μένα προσωπικά αλλά και την παράταξη «Αττική Μπροστά» βασική προτεραιότητα του προγράμματός μας, για αυτό διεκδικώ μια θέση στην τοπική αυτοδιοίκηση ως Υποψηφία Περιφερειακή Σύμβουλος, στο Κεντρικό Τομέα Αθηνών. Παράλληλα όμως δεν σας κρύβω ότι η ενασχόληση μου, με τα κοινά προέρχεται από την διάθεσή μου για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Στόχος μου είναι να εφαρμοστούν πολιτικές που θέτουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο για να έχουμε μια πιο βιώσιμη και ανθρώπινη Περιφέρεια.

Αυτοδιοίκηση Β΄ Βαθμού είναι σε θέση να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της χώρας και να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης και ευημερίας;

 

Η τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα η Περιφέρεια, πράγματι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη μιας χώρας. Η ικανότητα να αποτελέσει έναν πυλώνα ανάπτυξης και ευημερίας, εξαρτάται βεβαίως από τα στελέχη, που θα επιλέξουν οι πολίτες, τους διαθέσιμους πόρους και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τα στελέχη που θα εκλεγούν. Για αυτό με το πρόγραμμά μας, θέλουμε η Αττική να είναι πράσινη, ασφαλής, ανθρώπινη, με μεγάλες υποδομές και ένα χώρος πολιτισμού και άθλησης για όλους. Θέλουμε η Αττική να έχει σύγχρονες υποδομές, που θα μεγαλώνουν την αξία της και θα προσελκύουν επενδύσεις, που δημιουργούν νέες καλοπληρωμένες δουλειές και καλύτερα εισοδήματα. Όπως είδαμε πρόσφατα στη Θεσσαλία, η κλιματική αλλαγή είναι ένα ζήτημα που θα μας απασχολήσει και χρειαζόμαστε συγκεκριμένα έργα και δράσεις, για την αντιμετώπισή της αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

Για την «Αττική Μπροστά» και για μένα προσωπικά, η θέση είναι μια, χρειαζόμαστε να είμαστε διαρκώς δίπλα στον πολίτη και ιδιαίτερα στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας, ενώ ταυτόχρονα προτεραιότητά μας, θα είναι η ενίσχυση της δημόσιας υγείας και της εκπαίδευσης. Οι άξονες της πολιτικής μας έχουν την υιοθέτηση των αρχών της βιώσιμη ανάπτυξης, της κυκλικής οικονομίας και της καινοτομίας, γιατί ο μόνος στόχος που έχουμε είναι η ανάπτυξη και ευημερία, να είναι καθολική για όλους τους πολίτες.

Μείζων ζητούμενο για τους πολίτες του νομού Αττικής αποτελεί η λύση του κυκλοφοριακού ζητήματος. Κρίνοντας από την ένταση της αύξησης του πληθυσμού, φαίνεται δυσεπίλυτη εξίσωση. Απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους. Θα αποτελέσει για εσάς προτεραιότητα;

 

Για μας οι παθογένειες που ταλανίζουν του κατοίκους της Αττικής είναι ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Όπως ήδη γνωρίζετε η Περιφέρεια Αττικής δεν έρχεται η ίδια να σχεδιάσει τους κυκλοφοριακούς κόμβους, αλλά προφανώς θα συνδράμει σε κυκλοφοριακές μελέτες και αντίστοιχα θα αναβαθμιστεί το οδικό δίκτυο που ανήκει στην αρμοδιότητά της Περιφέρειας, με εκτεταμένα έργα στις κεντρικές αρτηρίες σε κάθε γωνιά της Αττικής.

Όμως θα σας πω ότι ο κόσμος βαρέθηκε να ακούει αναλύσεις για το ζήτημα της κυκλοφορίας ή των σκουπιδιών. Ο κόσμος θέλει αποτελέσματα, ποιος είναι οδικός χάρτη, τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει και τι αξία θα έχει το έργο που θα υλοποιήσεις.

Άλλωστε εκτός από το κυκλοφοριακό ζήτημα, το θέμα των σκουπιδιών απασχολεί εντονότατα τους πολίτες και όπως έχει δηλώσει ο κος Χαρδαλιάς, το ζήτημα των σκουπιδιών είναι ένα ζήτημα το οποίο μέσα στην πρώτη τριετία θα έχει λυθεί και αντίστοιχα θα επιληφθούν και θέματα που απασχολούν τους δήμους.

Ταυτόχρονα μου δίνεται την δυνατότητα να παροτρύνω τους πολίτες, να μιλήσουν για τα θέματα που τους απασχολούν. Προτείνω λοιπόν να επισκεφτούν το site μου και να απαντήσουν στην δημοσκόπηση Πες το στη Ρίτα | Ελευθερία Ρίτα Μωραϊτάκη Πικρού (ritamoraitaki-pikrou.gr) για όποια θέματα τους απασχολούν, γιατί πραγματικά θέλουμε να ακούσουμε την τοπική κοινωνία, να σηκώσουμε τα μανίκια, να δουλέψουμε σκληρά και να πάμε μαζί την Αττική Μπροστά.

Κα Μωραΐτάκη – Πικρού, ο τομέας της Πολιτικής Προστασίας επίσης είναι μέγιστο ζητούμενο στην Αττική. Ο επικεφαλής του συνδυασμού σας, Νίκος Χαρδαλιάς, με μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτό, αλλά και εσείς προσωπικά έχετε ρεαλιστικές προτάσεις με τις οποίες θα επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα;

 

Η αλήθεια είναι ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει την εμπειρία 25 ετών στην αυτοδιοίκηση και απέδειξε και κατά την Υπουργική του θητεία ότι είναι έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο αντιμετώπισε με επιτυχία άμεσα ζητήματα . Συγκεκριμένα θα αναφέρω τρία παραδείγματα τον νόμο 4662 του 2021, «που έχει χαρακτηριστεί ως τομή από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας», την Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας και το  112, που δεν είναι απλά ένα μήνυμα αλλά πίσω από αυτό υπάρχει και ένα σχέδιο εκκένωσης. Σαφέστατα έχουμε περιθώρια βελτίωσης σε θέματα που άπτονται στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, όμως η πρόθεσή μας είναι να λυθούν γραφειοκρατικά ζητήματα και παθογένειες, και να δουλέψουμε μαζί με δήμους, φορείς και Υπουργεία.

 

Γενικότερα, αναφέρετε μας παρακαλώ τις βασικές στοχεύσεις του συνδυασμού «Αττική Μπροστά», ώστε η Αττική να γίνει μια «καθαρή» περιφέρεια, με περισσότερη βιώσιμη κινητικότητα, περισσότερο πράσινο και μικροκινητικότητα.

Θέλουμε η Αττική να είναι καθαρή, πράσινη και με βιώσιμη κινητικότητα. Ενσωματώνοντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης της ατζέντας 2030 του ΟΗΕ, προτείνοντας ένα νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, όπου το θάψιμο των σκουπιδιών θα αποτελεί παρελθόν, με νέα πάρκα κυκλικής οικονομίας, με μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών που είναι σύγχρονες αλλά και φιλικές προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα στο πρόγραμμά μας έχουμε ένα πλάνο για την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας  με ήπια δίκτυα κυκλοφορίας, την αποκατάσταση καμένων εκτάσεων ,την αναβάθμιση των χώρων πρασίνου της Αττικής μέσω της αξιοποίησης σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων καθώς την παροχή οικονομικών κινήτρων στους Δήμους, για μείωση της παραγωγής απορριμμάτων.

Ως επαγγελματίας έχετε μακρά και επιτυχημένη καριέρα στο χρηματοοικονομικό πεδίο. Οι αναμφισβήτητες γνώσεις σας στα οικονομικά και επενδυτικά πεδία θα είναι καθοριστικές στη διαχείριση των πόρων που προέρχονται από τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Παράλληλα, θα βοηθούσαν κατά την άποψη μας και στην προσέλκυση έμμεσων ή άμεσων επενδύσεων στην Αττική. Μπορεί η Περιφέρεια να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για την ευρύτερη Ελλάδα;

 Η επαγγελματική μου σταδιοδρομία ξεκίνησε με τα Διεθνή Χρηματοοικονομικά και εργάστηκα ως Πιστοποιημένη απο Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς  χρηματιστηριακή σύμβουλος και Χρηματιστηριακή Εκπρόσωπος της Τράπεζας Κύπρου. Τα τελευταία 3 χρόνια είμαι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος στο Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ) το οποίο έχει ως αντικείμενο την πιστοποίηση συστημάτων για όλες τις εταιρείες που εισάγουν, διακινούν, αποθηκεύουν, συντηρούν ή επισκευάζουν ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Πρόκειται δηλαδή για τις εταιρείες που είναι προμηθευτές των δημοσίων νοσοκομείων και είναι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ. Η δική μας, δουλειά είναι να πιστοποιούμε πως ό,τι μπαίνει μέσα στις μονάδες υγείας αλλά και ό,τι ιατρικό είδος αγοράζουμε ως καταναλωτές, είναι αξιόπιστο και ασφαλές.

Όταν, ανέλαβα το ΕΚΑΠΤΥ ήταν μη βιώσιμο σύμφωνα με επίσημη έκθεση του ΣΟΛ . Προερχόμενη λοιπόν από τον ιδιωτικό τομέα, και δε από τον χρηματοπιστωτικό τομέα και πιστοποιημένη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μαζί με την ομάδα μου στο ΕΚΑΠΤΥ δουλέψαμε με όρους ιδιωτικού τομέα και σύντομα πετύχαμε η εταιρία να γίνει κερδοφόρος και ηγέτιδα στον τομέας της.

Συνεπώς οι τρόποι υπάρχουν. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και χρησιμοποιώντας το δικό μου παράδειγμα, μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι όταν μια ομάδα θέλει μπορεί να τα καταφέρει.Για αυτό τον λόγο είμαι σίγουρη ότι και εμείς στον συνδυασμό του Νίκου Χαρδαλιά, «Αττική Μπροστά», έχουμε την κατάλληλη ομάδα για να πετύχουμε, τις αλλαγές που χρειάζονται για να αποτελέσει η Περιφέρεια Αττικής ένα success story ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα.

Συμπληρώσετε ελεύθερα ότι κρίνετε για να σας γνωρίσουν καλύτερα οι πολίτες της Περιφέρειας Αττικής.

Είμαι Ελευθερία (Ρίτα) Μωραϊτάκη – Πικρού και μεγάλωσα σ’ ένα σπίτι που οι αξίες της αγάπης και της προσφοράς στον συνάνθρωπο, ήταν στην καθημερινότητά μας. Πιστεύω ότι έχω τις κατάλληλες διοικητικές και τεχνικές δυνατότητες για να συμβάλλω πρακτικά στη πρόοδο της Αττικής για να πάει μπροστά.  Όλα αυτά τα χρόνια έχω βρεθεί σε πολλούς Συλλόγους, πάντα ενεργά, προσφέροντας στον συνάνθρωπο.

Υπήρξα Πρόεδρος της Νεολαίας του Συλλόγου Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΗ» και είμαι ενεργό μέλος στους συλλόγους όπως η «ΕΛΠΙΔΑ» Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο, στο Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ», στο «Make a wish», μέλος του Λυκείου Ελληνίδων καθώς και του Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων του Κολεγίου Ψυχικού που έχω υπάρξει και Πρόεδρος. Επίσης, είμαι ενεργό εθελοντικό μέλος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και μέλος του Ομίλου Φίλων Ελληνικής Αστυνομίας Δυτικής Αττικής.

 

 

 

Sports in

Μιλγουόκι Μπακς: Τα δεδομένα για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 6 (pic)

Τι συμβαίνει με την κατάσταση της υγείας των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Ντέιμιαν Λίλαρντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024