Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χαβάη: Ξενόφερτα είδη χόρτων προκάλεσαν το παρανάλωμα στο Μάουι

Χαβάη: Ξενόφερτα είδη χόρτων προκάλεσαν το παρανάλωμα στο Μάουι

Αφρικανικά χόρτα που είχαν εισαχθεί στο νησί ως ζωοτροφή παρήγαγαν τεράστιες ποσότητες καύσιμης ύλης.

Η υποβάθμιση του τροπικού οικοσυστήματος και η εισαγωγή ξένων χλωρίδας ήταν οι βασικοί παράγοντες που έδωσαν φονικές διαστάσεις στην πυρκαγιά που κατέκαψε το Μάουι της Χαβάης τον περασμένο μήνα, εκτιμούν ειδικοί.

Τώρα, ο πατέρας μιας γυναίκας που πέθανε στις φλόγες υποβάλλει αγωγή κατά τριών γαιοκτημόνων, τους οποίους κατηγορεί ότι άφησαν τα ξενόφερτα χόρτα να μεγαλώνουν στις εκτάσεις τους και να προσφέρουν καύσιμη ύλη.

Τουλάχιστον 97 άτομα πέθαναν στη μεγάλη πυρκαγιά της 8ης Αυγούστου, η οποία σχεδόν έσβησε από τον χάρτη το θέρετρο της πόλης Λαχέινα.

Η καύσιμη ύλη έφτανε τους 3,7 τόνους ανά στρέμμα

Από τις αρχές του 19ου αιώνα, μεγάλο μέρος της βλάστησης της Χαβάης είχε δώσει τη θέση του σε αχανείς καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου, οι οποίες όμως εγκαταλείφθηκαν τη δεκαετία του 1990 λόγω των φθηνότερων εισαγωγών από την Ινδία, τη Νότιο Αμερική και την Καραϊβική.

Το δάσος όμως δεν επανήλθε στις εγκαταλειμμένες εκτάσεις, καθώς το κάποτε πλούσιο έδαφος είχε διαβρωθεί και χάσει τα θρεπτικά συστατικά του.

Ήταν όμως ιδανικό για την εξάπλωση ξενικών ειδών χλωρίδας, όπως τα αφρικανικά χόρτα Megathyrsus maximus και Cenchrus ciliaris, τα οποία είχαν εισαχθεί στο νησί ως ζωοτροφή.

Σήμερα, τα ξενικά είδη βλάστησης καλύπτουν γύρω στο ένα τέταρτο της Χαβάης.

Το χόρτο Cenchrus ciliaris κατάγεται από την Αφρική αλλά έχει εξαπλωθεί και στις ΗΠΑ και την Αυστραλία (Bermard Dupont / Wikimedia Commons)

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα χωροκατακτητικά χόρτα πιθανότατα ήταν σημαντικότερος παράγοντας στην εξάπλωση της πυρκαγιάς από ό,τι οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι, αναφέρει το Reuters.

Τα ζιζάνια, με ύψος άνω των 2 μέτρων, είχαν εξαπλωθεί σε πρώην φυτείες ζαχαροκάλαμου κοντά στη Λαχέινα με την καύσιμη ύλη να φτάνει τους 3,7 τόνους ανά στρέμμα, εκτίμησε οργάνωση για την πρόληψη των πυρκαγιών.

«Αντικειμενική ευθύνη»

Η πυρκαγιά, η οποία εκτιμάται ότι ξέσπασε από καλώδια υδροδότησης, πήρε εκρηκτικές διαστάσεις όταν έφτασε σε παραμελημένες ιδιωτικές εκτάσεις με ψηλά ξενόφερτα χόρτα, σύμφωνα με αγωγή που υπέβαλε ο Χάροντ Ουέλς, πατέρας της 57χρονης Ρεμπέκα Ρανς που έχασε τη ζωή της στη Λαχάινα.

To είδος Megathyrsus maximus έχει εξαπλωθεί σε ΗΠΑ, Σρι Λάνκα και Αυστραλία (Harry Rose / Wikimedia Commons)

Σε περίπτωση που ο Ουέλς δικαιωθεί, εκτίμησαν νομικοί, η υπόθεση θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για την απόδοση ευθυνών σε ιδιοκτήτες ακόμα και αν η πυρκαγιά δεν ξέσπασε σε δικές τους εκτάσεις.

Εναγόμενοι είναι οι τοπικές κυβερνήσεις της πολιτείας της Χαβάης και της κομητείας του Μάουι και ο εκπαιδευτικός οργανισμός Kamehameha Schools, ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης στη Χαβάη.

Ο ενάγων θα επιχειρήσει να πείσει το δικαστήριο ότι η παραμονή μεγάλων όγκων ξερής βλάστησης σε περιοχές που απειλούνται από πυρκαγιές αποτελεί «εγγενώς επικίνδυνη δραστηριότητα», όπως ισχύει για παράδειγμα με την αποθήκευση εκρηκτικών υλών.

Εφόσον το δικαστήριο κρίνει ότι αυτό ισχύει, οι εναγόμενοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν «αντικειμενικά υπεύθυνοι», κάτι που σημαίνει ότι ο Ουέλς δεν χρειάζεται να αποδείξει ότι υπήρξε αμέλεια.

Στα ξενόφερτα χόρτα είχε αποδοθεί εν μέρει προηγούμενη πυρκαγιά του 2018 που κατέστρεψε 40 σπίτια στην ίδια περιοχή.

Sports in

Άποντος ο Σλούκας στην Euroleague για πρώτη φορά μετά το 2019

Δεν έβαλε ούτε πόντο για πρώτη φορά μετά τις 30 Οκτωβρίου 2019 σε ένα Φενερμπαχτσέ – Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024