Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καταιγίδα Daniel: H κλιματική αλλαγή έκανε την καταστροφή «10 φορές πιθανότερη»

Καταιγίδα Daniel: H κλιματική αλλαγή έκανε την καταστροφή «10 φορές πιθανότερη»

Φαινόμενα τέτοιας ακραίας έντασης πρέπει να αναμένονται στην κεντρική Ελλάδα κάθε 80 έως 250 χρόνια, εκτιμά διεθνής μελέτη με ελληνική συμμετοχή.

Η κλιματική αλλαγή έκανε δέκα φορές πιο πιθανή την καταιγίδα Daniel που προκάλεσε την πρωτοφανή πλημμύρα στη Θεσσαλία, εκτιμά διεθνής μελέτη, με τους ερευνητές να προβλέπουν ότι φαινόμενα ανάλογης έντασης θα πλήττουν τη Νότια Ευρώπη έως και μία φορά ανά 80 χρόνια.

Για την περιοχή της Λιβύης, όπου εκατοντάδες κτήρια και χιλιάδες άνθρωποι παρασύρθηκαν στη θάλασσα μετά την κατάρρευση δύο φραγμάτων, η κλιματική αλλαγή αύξησε την πιθανότητα τέτοιων ακραίων βροχοπτώσεων κατά 50 φορές, υπολογίζει η μελέτη του World Weather Attribution, διεθνούς ερευνητικής κοινοπραξίας που εξετάζει τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η καταστροφή πήρε μεγάλες διαστάσεις και λόγω της αποδάσωσης, δεδομένου ότι η βλάστηση συγκρατεί τα νερά και μειώνει τον κίνδυνο πλημμύρας, γράφει σε δελτίο Τύπου η ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετείχαν δύο ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο Κώστας Λαγουβάρδος και η Βασιλική Κοτρώνη.

Η άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνει την εξάτμιση και τον όγκο της βροχής

Στη δε Λιβύη, οι επιπτώσεις μεγεθύνθηκαν λόγω της έλλειψης συντήρησης στα δύο φράγματα που κατέρρευσαν έξω από την πόλη Ντέρνα, της οποίας το ένα τέταρτο παρασύρθηκε στη θάλασσα από τα ορμητικά νερά.  Επιπλέον, οι συνεχείς συγκρούσεις στη χώρα εμποδίζουν τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση κλιματικών κινδύνων.

«Η αλληλεπίδραση αυτών των παραγόντων, και η πολύ ισχυρή βροχόπτωση που επιδεινώθηκε λόγω της κλιματικής αλλαγής, οδήγησαν στην ακραία καταστροφή» γράφουν οι ερευνητές.

Η πλημμύρα ισοπέδωσε το ένα τέταρτο της Ντέρνα στη Λιβύη (Reuters)

Η μελέτη βασίστηκε σε υπολογιστικά μοντέλα για να συγκρίνει την πιθανότητα ακραίων επεισοδίων βροχόπτωσης με και χωρίς την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει ήδη αυξήσει τη μέση θερμοκρασία της Γης κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου.

Μεταξύ άλλων η άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνει την εξάτμιση και τη συγκέντρωση υδρατμών στην ατμόσφαιρα, κάτι που αυξάνει τον όγκο της βροχής, ενώ η υψηλή θερμοκρασία των επιφανειακών υδάτων, στη συγκεκριμένη περίπτωση στη Μεσόγειο, αυξάνει την ενέργεια που συγκεντρώνουν οι καταιγίδες.

Για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, τις τρεις χώρες που χτυπήθηκαν πρώτες, η κλιματική αλλαγή εκτιμάται ότι έκανε τα φαινόμενα σαν τον Daniel έως και 10 φορές πιο συχνά και έως 40% πιο έντονα. Στη Λιβύη, η πιθανότητα αυξήθηκε έως και 50 φορές και η ένταση έως κατά 50%.

Στις σημερινές συνθήκες, εκτιμά η μελέτη, τέτοια φαινόμενα πρέπει να αναμένονται στην κεντρική Ελλάδα κάθε 80 έως 250 χρόνια, ενώ στη Λιβύη κάθε 300 με 600 χρόνια.

Οι ερευνητές τονίζουν ωστόσο ότι ο βαθμός αβεβαιότητας είναι μεγάλος στους υπολογισμούς.

Sports in

Στο «καμίνι» του ΣΕΦ για το προβάδισμα πρόκρισης ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μπαρτσελόνα στο κατάμεστο ΣΕΦ για το Game 3 των playoffs της Euroleague με μοναδικό στόχο να κάνει το 2-1 στη σειρά των προημιτελικών απέναντι στη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024