Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τοξική «τοξικότητα»

Τοξική «τοξικότητα»

Είναι, η τοξικότητα μια λέξη που ταιριάζει πάρα πολύ στην πολιτική μας γιατί σημαίνει τα πάντα και τίποτα.

Στη δήλωση της παραίτησής του ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έγραψε πως «τις τελευταίες μέρες γίνομαι και στόχος μιας επίθεσης που αποκτά όλο και πιο πολύ τοξικά χαρακτηριστικά», γεγονός που οφείλεται σε «μια δήλωσή μου που εύκολα παρερμηνεύτηκε».

Για την ιστορία, η δήλωση που παρερμηνεύσαμε ήταν αυτή που έκανε μετά τη δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη στο λιμάνι του Πειραιά, όταν μέλη του πλοίου «Blue Horizon» τον έσπρωξαν από τον καταπέλτη ενώ προσπαθούσε να επιβιβαστεί, με αποτέλεσμα να πνιγεί. «Σήμερα», είχε πει, «υπάρχουν άνθρωποι που θρηνούν τον αδικοχαμένο, αλλά θρηνούν και οι οικογένειες των ανθρώπων που πήγαν για να φέρουν πίσω ένα μισθό, ένα μεροκάματο, και σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία».

Τοξικός είναι ο αρνητικός άνθρωπος, τοξικός είναι ο αντιπολιτευόμενος…

Την «τοξικοτητα» που κατήγγειλε ο παραιτηθείς την προκάλεσε αυτή η εξίσωση του δράματος του θύματος και των θυτών, αυτών που, όπως προέκυψε από τα ντοκουμέντα, μετά τον πνιγμό του έλεγαν μεταξύ τους «ένας παλαβός ήταν» (υπενθυμίζεται πως το θύμα ήταν άνθρωπος με αναπηρία), ομολογούσαν πως τον πέρασαν για αλλοδαπό και σκέφτονταν πώς θα καλύψουν την ευθύνη τους. Οταν το καλοκαίρι του 2022 είχε αποκαλυφθεί η χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη, είχε παραιτηθεί ο τότε διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, προβάλλοντας κι αυτός ως αιτία της παραίτησης το «κλίμα τοξικότητας».

Διόλου τυχαία, ο Πρωθυπουργός πανηγύρισε την επανεκλογή του κάνοντας λόγο για ήττα του «λαϊκισμού και της τοξικότητας». Ηταν μια δική του προσθήκη στο πολιτικό εγχώριο λεξιλόγιο άλλωστε η λέξη αυτή, ακολουθώντας ένα διεθνές τρεντ. Ακόμη κι ο Τραμπ χαρακτήριζε ως «τοξικούς» αντιπάλους του και κινήματα όπως το Black Lives Matter. Είναι, βλέπετε, η τοξικότητα μια λέξη που ταιριάζει πάρα πολύ στην πολιτική μας γιατί σημαίνει τα πάντα και τίποτα. Κι έτσι μπορούμε να την «πλάσουμε» κατά βούληση, καλύτερα κι από τον άλλον κακοποιημένο όρο, τον «λαϊκισμό», που είχε μελετηθεί πολύ πριν αρχίσουμε να τον παραχρησιμοποιούμε εμείς.

Τοξικός είναι ο αρνητικός άνθρωπος, τοξικός είναι ο αντιπολιτευόμενος, τοξικός αυτός που θύμωσε με τον κύριο Βαρβιτσιώτη για τις δηλώσεις του, τοξικός αυτός που ζήτησε απαντήσεις για τις υποκλοπές, τοξικός και δηλητηριώδης, σαν τα χέρια που έσπρωξαν στον Πειραιά τον Αντώνη και τα απόνερα που κείτονταν επί μέρες τα πνιγμένα ζώα της Θεσσαλίας.

Πηγή: Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Στον «αέρα» το Μακάμπι – Παναθηναϊκός λόγω του κόσμου των Ισραηλινών

Το Game 3 της Μακάμπι με τον Παναθηναϊκό φέρεται να είναι στον… αέρα εξαιτίας των φιλάθλων των Ισραηλινών, σύμφωνα με όσα αναφέρουν δημοσιεύματα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024