Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γκρέτα Τούνμπεργκ: Aπειλείται με ποινή φυλάκισης έξι μηνών

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Aπειλείται με ποινή φυλάκισης έξι μηνών

Η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ κατηγορείται για ανυπακοή σε αστυνομική εντολή.

H Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία εργάζεται με σκοπό τη καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή, κατηγορήθηκε σήμερα (15/9) για ανυπακοή καθώς παράκουσε σε εντολή της αστυνομίας κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας. Να θυμίσουμε ότι πριν δύο μήνες είχε καταδικαστεί και τις επιβλήθηκε πρόστιμο για το ίδιο αδίκημα. Στην Σουηδή ακτιβίστρια είχε επιβληθεί πρόστιμο 1.500 σουηδικών κορωνών (130 ευρώ) από δικαστήριο της Σουηδίας στις 24 Ιουλίου επειδή συνέχισε να συμμετέχει σε διαμαρτυρία για το περιβάλλον, παρά την απαγόρευση της αστυνομίας.

Αμέσως μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου η Τούνμπεργκ και άλλοι ακτιβιστές της περιβαλλοντικής ομάδας Reclaim the Future έκλεισαν τον δρόμο για φορτηγά πετρελαίου στο λιμάνι του Μάλμε και απομακρύνθηκαν και πάλι με τη βία από τις αστυνομικές αρχές. Η Τούνμπεργκ από μικρή ηλικία συμμετείχε σε πορείες για το κλίμα καταγγέλοντας τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και δικαίως έγινε το πρόσωπο νεαρών ακτιβιστών για το κλίμα. Σε περίπτωση που καταδικαστεί μετά τη νέα σύλληψη, μπορεί να αντιμετωπίσει σκληρότερη ποινή. Η ανυπακοή σε αστυνομική εντολή επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης έξι μηνών στη Σουηδία.

Fridays for Future: Το μήνυμα σε πλακάτ που έκανε το γύρο του κόσμου

Η Γκρέτα από μικρή ανέπτυξε οικολογική συνείδηση και ξεκίνησε τις προσπάθειες της να μειώσει το ενεργειακό της αποτύπωμα. Δεν πετούσε με αεροπλάνο και έγινε χορτοφάγος, επηρεάζοντας τους γονείς της που δεν είχαν τέτοιες ευαισθησίες. Στα 15 της χρόνια αποφάσισε να δράσει αποφασιστικά. Με ένα απλό χειρόγραφο μήνυμα σε ένα πλακάτ, «Αποχή από το Σχολείο για το Κλίμα», έκανε σκασιαρχείο κάθε Παρασκευή και διαδήλωνε μόνη της έξω από το Σουηδικό Κοινοβούλιο. Χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το μήνυμά της εξαπλώθηκε και διαδόθηκε και εκτός των σουηδικών συνόρων. Εκατομμύρια νεαρά παιδιά από όλο τον κόσμο ενστερνίσθηκαν το μήνυμά της και άρχισαν να οργανώνονται και να διαμαρτύρονται για την κλιματική αλλαγή, μέσα από την καμπάνια «Παρασκευές για το Μέλλον», που η ίδια δημιούργησε.

Υπήρξε η εμπνευστής του κινήματος Fridays for Future, που ξεκίνησε από τις σχολικές απεργίες στο σουηδικό κοινοβούλιο.

Η Τούνμπεργκ από μικρή ηλικία συμμετείχε σε πορείες για το κλίμα καταγγέλοντας τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Τον Δεκέμβριο του 2018, έγινε ευρύτερα γνωστή, όταν μίλησε με ευθύ τρόπο και χωρίς περιστροφές στην Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP24), που έγινε στο Κατοβίτσε της Πολωνίας. «Μιλάτε μόνο σχετικά με την πρόοδο με τις ίδιες κακές ιδέες που μας έφεραν σε αυτό το χάλι. Ακόμα και όταν το μόνο ευαίσθητο πράγμα για να κάνετε είναι να πατήσετε το φρένο έκτακτης ανάγκης. Δεν είστε αρκετά ώριμοι να το πείτε όπως είναι. Ακόμα και αυτό το βάρος που αφήνετε για τα παιδιά σας». Το μήνυμά της κέρδισε νέους οπαδούς και οι διαδηλώσεις της Παρασκευής για την κλιματική αλλαγή έγιναν παγκόσμιο φαινόμενο.

Η MKO που ίδρυσε

Η έφηβη ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, χρησιμοποίησε το χρηματικό έπαθλο που έλαβε ως νικήτρια του «Εναλλακτικού Βραβείου Νόμπελ» το 2019 για να ιδρύσει μια μη κυβερνητική οργάνωση. Η Κριτική Επιτροπή του Βραβείου Ορθής Διαβίωσης τη βράβευσε, επειδή «ενέπνευσε και ενίσχυσε τα πολιτικά αιτήματα για την επείγουσα ανάγκη κλιματικής δράσης». Συγκεκριμένα η Τούνμπεργκ χρησιμοποίησε το ποσό αυτό των περίπου 94.000 ευρώ που έλαβε για να ιδρύσει το Ίδρυμα Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Το Ίδρυμα Ορθής Διαβίωσης ιδρύθηκε για να βραβεύει πρόσωπα που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την περιβαλλοντική προστασία και την ειρήνη. Για πρώτη φορά τα βραβεία του απονεμήθηκαν το 1980 και δεν συνδέονται με τα Βραβεία Νομπέλ που θεσπίστηκαν από τον σουηδό βιομήχανο Άλφρεντ Νομπέλ.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024