Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γκρέτα Τούνμπεργκ: Καταδικάστηκε για ανυπακοή στην αστυνομία σε διαδήλωση για το κλίμα

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Καταδικάστηκε για ανυπακοή στην αστυνομία σε διαδήλωση για το κλίμα

Η ακτιβίστρια είχε δηλώσει αθώα με την αιτιολογία ότι ενήργησε λόγω έκτακτης ανάγκης.

Η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ κρίθηκε ένοχη από σουηδικό δικαστήριο για ανυπακοή σε αστυνομική εντολή κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Μάλμε τον περασμένο μήνα.

Συγκεκριμένα, η νεαρή ακτιβίστρια, η οποία από το 2018 έγινε το πρόσωπο του νεανικού κινήματος για το κλίμα, ομολόγησε πως δεν υπάκουσε στις εντολές της αστυνομίας λόγω έκτακτης ανάγκης.

«Αληθεύει ότι ήμουν εκεί τη συγκεκριμένη μέρα κι ότι έλαβα μια εντολή, στην οποία δεν συμμορφώθηκα, αλλά αρνούμαι τη διάπραξη εγκλήματος. Οι ενέργειές μου είναι δικαιολογημένες. Πιστεύω ότι αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απειλεί τη ζωή, την υγεία και τις περιουσίες μας. Αναρίθμητοι άνθρωποι και κοινότητες απειλούνται βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Το πρόστιμο

Η 20χρονος Γκρέτα αρνήθηκε την κατηγορία, αλλά κρίθηκε ένοχη και υποχρεώθηκε να πληρώσει 1.500 κορωνών Σουηδίας (περίπου 140 ευρώ) και να καταβάλει άλλες 1.000 κορώνες (περίπου 87 ευρώ).

Η κατηγορία της ανυπακοής στην αστυνομία επισύρει ποινή φυλάκισης έως και έξι μηνών.

Το αρχή του ακτιβισμού

Πριν από πέντε χρόνια, Γκρέτα Τούνμπεργκ , τότε 15 ετών, άρχισε να κάνει κοπάνα από το σχολείο κάθε Παρασκευή και να διοργανώνει διαμαρτυρίες για το κλίμα έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη, κρατώντας μια πινακίδα που έγραφε: «σχολική απεργία για το κλίμα».

Οι εβδομαδιαίες διαδηλώσεις της εξελίχθηκαν σε ένα παγκόσμιο κύμα νεανικών διαμαρτυριών για το κλίμα, καθώς απέκτησε φήμη για τη νεότητά της και την ωμή ομιλία της για το δυσοίωνο μέλλον που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι κοιτάζοντας κάτω από το βαρέλι της κλιματικής κρίσης.

Το χρονικό

Η Γκρέτα ενέπνευσε ένα παγκόσμιο νεανικό κίνημα που απαιτεί ισχυρότερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Έτσι, ξεκινώντας στις 15 Ιουνίου, ακτιβιστές για το κλίμα πραγματοποίησαν πολυήμερη διαμαρτυρία στο λιμάνι του Μάλμε.

Με επικεφαλής την ομάδα νεολαίας «Take Back the Future», οι διαδηλωτές μπλόκαραν με φυσικό τρόπο πετρελαιοφόρα στο λιμάνι.

«Η κλιματική κρίση είναι ήδη ζήτημα ζωής και θανάτου για αμέτρητους ανθρώπους. Επιλέγουμε να μην είμαστε θεατές και αντ’ αυτού να σταματήσουμε με φυσικό τρόπο τις υποδομές ορυκτών καυσίμων. Διεκδικούμε το μέλλον», έγραψε η Γκρέτα στο Twitter κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας.

Η δίκη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα είναι η πρώτη της καταδίκη για διαμαρτυρία για το κλίμα.

Συμμετείχε και πάλι σε διαδήλωση

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ απομακρύνθηκε δια της βίας από αστυνομικούς ενώ συμμετείχε σε κινητοποίηση αποκλεισμού του λιμανιού του Μάλμε, στη Σουηδία, λίγες ώρες αφότου καταδικάστηκε σε πρόστιμο επειδή δεν υπάκουσε στις εντολές της αστυνομίας.

Συνολικά έξι ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων και η 20χρονη Τούνμπεργκ, απομακρύνθηκαν από την αστυνομία επειδή «αρνήθηκαν να συμμορφωθούν» με τις εντολές των αστυνομικών.

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024