Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φραν Ντρέσερ: Η «νταντά» που αλλάζει τον κόσμο του θεάματος

Φραν Ντρέσερ: Η «νταντά» που αλλάζει τον κόσμο του θεάματος

Για το «TIME», είναι το πρόσωπο της εβδομάδας.

Στην Ελλάδα, οι επαναλήψεις της «Nanny Fine», παίζονται αδιαλείπτως. Είναι το comfort θέαμα της γενιάς που μεγάλωνε μέσα στη δεκαετία του ’90.

Ο χαρακτήρας έχει ποτίσει τα «μάτια» μας και προφανώς βλέπουμε τη Φραν Ντρέσερ μέσα απ’ αυτό το πρίσμα. Ωστόσο, μέσα στο καλοκαίρι, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των σεναριογράφων του Χόλιγουντ, ανέδειξαν αυτή τη γυναίκα –χάρη σε μια μοναδικής έντασης και ύφους ομιλία της- ως το πρόσωπο-σύμβολο των αγώνων των ανθρώπων του θεάματος για δίκαιες αμοιβές και εργασιακό πλαίσιο που να εξασφαλίζει τα δικαιώματα των δημιουργών.

Απρόσμενα δυναμική, αποτελεί το «πρόσωπο» έκφρασης των αιτημάτων όλου του κλάδου

Ποια είναι όμως η γυναίκα πίσω από την καρικατούρα της «Nanny Fine»; Ποια είναι η προσωπικότητα που οφείλουμε να ακούσουμε, κάτω από το ενοχλητικό υπόστρωμα της ένρινης φωνής της ηρωίδας που τόσο στιγμάτισε την πορεία της Φραν Ντρέσερ;

Θα έπρεπε να μας εκπλήσσει η δυναμική της παρουσία; Ή μήπως ήταν προδιαγεγραμμένο αυτή η γυναίκα να πρωταγωνιστήσει με τη βαθύτερη εσωτερική της ισχύ σε κάτι που απαιτεί συλλογική κινητοποίηση;

Από τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις

Ηγετική φυσιογνωμία για το εργατικό κίνημα

Για το «TIME», είναι το πρόσωπο της εβδομάδας. Έχει αναδειχθεί σε ηγετική προσωπικότητα του εργατικού κινήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσα από τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις στο Χόλιγουντ.

Για ολόκληρες δεκαετίες, γράφει σενάρια, πρωταγωνιστεί στις δικές της τηλεοπτικές σειρές, ενώ έχει αναλάβει και σημαντική δράση στον τομέα της μεταρρύθμισης στον χώρο της υγείας, μέσα από τη δική της οργάνωση «Cancer Schmancer».

Δεν θα ήταν, λοιπόν, ο άνθρωπος που είχε όλα τα εχέγγυα για να αναλάβει και αυτόν τον ρόλο του δημόσιου υπερασπιστή των δικαιωμάτων των δημιουργών σε αυτή την κρίσιμη φάση; Όντως είναι, σπάζοντας οποιοδήποτε τυχόν στερεότυπο μας έχει δημιουργήσει η έντονη τηλεοπτική της μέχρι σήμερα εικόνα.

Ποια είναι όμως η γυναίκα πίσω από την καρικατούρα της «Nanny Fine»;

Από τη θεατρική παράσταση, «Σταχτοπούτα»

Το τραυματικό παρελθόν και η επιβίωση απ’ όλα

Μια πραγματική επιζήσασα η ίδια. Παντρεύτηκε τον εφηβικό της έρωτα. Έζησαν μαζί μια συγκλονιστική περιπέτεια, μια τραυματική εμπειρία που τους σημάδεψε για πάντα, όταν στη διάρκεια μιας ένοπλης ληστείας που έπεσαν θύματα, η Φραν Ντρέσερ και μια φίλη της βιάστηκαν υπό την απειλή όπλου, μπροστά στα μάτια του άντρα της Φραν που ήταν δίπλα τους δεμένος.

Μαζί δημιούργησαν καλλιτεχνικά και κατέκτησαν την επιτυχία, μετά την ευρεία αποδοχή από το κοινό της τηλεοπτικής περσόνας της Νάνυ Φάιν. Ύστερα χώρισαν, καθώς εκείνος δήλωσε γκέι. Η Φραν Ντρέσερ τα αποκάλυψε όλα αυτά, όταν μετά την εμφάνιση γυναικολογικού καρκίνου και υστερεκτομής στην οποία υπεβλήθη, αφού επέζησε και από όλα αυτά, μίλησε για το βαθύ τραύμα του βιασμού και πώς το απώθησε για χρόνια, υποδυόμενη και την «Νταντά».

Η απεργία και η δυναμική διεκδίκηση

Από τον Ιούλιο του 2023, οι ηθοποιοί μέλη του «SAG-AFTRA», του μεγαλύτερου σωματείου στον χώρο του θεάματος, συντάχθηκαν με τους σεναριογράφους του «Writers Guild-WGA» που κατέβηκαν σε απεργία έναντι των μεγαλύτερων στούντιο του Χόλιγουντ, αλλά και των μεγαλύτερων πλατφoρμών streaming.

Μια ιστορική πλέον κινητοποίηση που έβαλε «στον πάγο» τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας –κάτι που αφορά πλέον όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη- καθώς συντονισμένα δημιουργοί και ερμηνευτές ζητούν ένα δίκαιο μερίδιο από τα υπέρογκα κέρδη των επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται τη δουλειά τους.

Είναι ο άνθρωπος που είχε όλα τα εχέγγυα να αναλάβει τον ρόλο της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των δημιουργών σε αυτή την κρίσιμη φάση.

Απαιτούν, επίσης, ισχυρότερη προστασία από τη απειλή των στούντιο να αντικαταστήσουν για λόγους κόστους, τόσο τους ηθοποιούς όσο και τους σεναριογράφους με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Δημιουργούν «προηγούμενο» διεκδικήσεων βέβαια με αυτόν τον τρόπο και για μελλοντικές αντίστοιχες διεκδικήσεις και για άλλους ζωτικής σημασία κλάδους, όπως είναι οι δικηγόροι, οι γιατροί, οι δημοσιογράφοι και πολλοί άλλοι.

Η Φραν Ντρέσερ, ως πρόεδρος του σωματείου των ηθοποιών που αποδεικνύεται ιδιαίτερα ισχυρό, εμφανίζεται ως μπροστάρισα στις απεργιακέςκινητοποιήσεις, ενώ ο εμπνευσμένος, αληθινός και αυθεντικός λόγος της, μόλις λίγων λεπτών, συμπυκνώνει όλη την αλήθεια που αφορά εκατομμύρια εργαζόμενους στον πλανήτη.

Δικαίως πλέον μας απασχολεί σε όλες τις οθόνες μας –και όχι μόνο τις τηλεοπτικές- αλλά αυτή τη φορά μεταφέροντας μηνύματα πανανθρώπινα και όχι απλώς ανάλαφρες και διασκεδαστικές ατάκες σε σίριαλ.

Sports in

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Παρακολουθήστε μέσω live streaming την αναμέτρηση Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για τον 5ο τελικό της Α1 μπάσκετ Γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024