Σάββατο 25 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία Daniel: Πάνω από 300.000 στρέμματα βυθισμένα στο νερό στον κάμπο του Κιλελέρ και της Αγιάς

Κακοκαιρία Daniel: Πάνω από 300.000 στρέμματα βυθισμένα στο νερό στον κάμπο του Κιλελέρ και της Αγιάς

Σε απόγνωση οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι - Φοβούνται ότι τα νερά θα χρειαστούν 1,5 χρόνο για να φύγουν από τον κάμπο

Πάνω από 300.000 στρέμματα είναι βυθισμένα στο νερό και τη λάσπη στον κάμπο του Κιλελέρ και της Αγιάς, με το νερό να φτάνει στα πέντε μέτρα ενώ σε κάποια σημεία φτάνει μέχρι και τα επτά, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση.

Η εικόνα στη Λίμνη Κάρλα είναι καλύτερη με τον δήμαρχο Κιλελέρ, Θανάση Νασιακόπουλο, να αναφέρει πως προς το παρόν δεν κινδυνεύει με υπερχείλιση, και η εκκένωση των οικισμών μπορεί να αποφευχθεί εφόσον γίνει σωστή διαχείριση των νερών που έρχονται από τον Πηνειό.

Η αποστράγγιση είναι πολύ αργή γιατί το νερό χρειάζεται να περάσει μέσω μιας μικρής σήραγγας που έχει κατασκευαστεί την δεκαετία του ’60

Ο κάμπος του Κιλελέρ και της Αγιάς έχει μετατραπεί σε θάλασσα λάσπης καθώς η περιοχή, όπως αναφέρουν κάτοικοι στην ΕΡΤ, έχει δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες τόνους νερού από το φράγμα στο Κουλούρι και το φράγμα της Γυρτώνης σε εκτάσεις που μέχρι πριν λίγες μέρες ήταν καλλιεργήσιμες. Χωράφια με αμυγδαλιές, βαμβάκι και άλλες καλλιέργειες, βρίσκονται πλέον κάτω από το νερό. Μόνο ένα μικρό κομμάτι από τις κολόνες ηλεκτροδότησης και φωτισμού είναι ορατό.

Στη έκταση αυτήν, η στάθμη του νερού ανεβαίνει γιατί βρίσκεται σε χαμηλότερο σημείο από την Λάρισα και το Ελευθέριο του Δήμου Κιλελέρ. Η αποστράγγιση είναι πολύ αργή γιατί το νερό χρειάζεται να περάσει μέσω μιας μικρής σήραγγας που έχει κατασκευαστεί την δεκαετία του ’60, προς την θάλασσα, η ποσότητα όμως που μπορεί να περάσει από εκεί είναι περίπου 30.000 κυβικά την ώρα.

Μέχρι και 1,5 χρόνο για να φύγει το νερό

Αγρότες της περιοχής υποστηρίζουν στην ΕΡΤ πως με αυτούς τους ρυθμούς θα πάρει πολύ χρόνο για να φύγει το νερό από τον κάμπο, έως και 1,5 χρόνο. Ζητούν να βρεθεί μια λύση ώστε να φεύγει μεγαλύτερη ποσότητα του νερού προς την θάλασσα. Ζητούν επίσης βοήθεια και συνδρομή διότι όπως λένε, έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δεν είναι πλέον καλλιεργήσιμα.

Η ίδια ανησυχία επικρατεί και στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι βλέπουν ότι δεν υπάρχει τρόπος να τραφούν τα ζώα τους. Κτηνοτρόφος κατήγγειλε πως ενώ αγόραζε μια μπάλα άχυρο για 15 ευρώ, σήμερα του ζήτησαν 50.

Sports in

Έχουν βάλει μπροστά τον σχεδιασμό στο Ντουμπάι – Ποιοι είναι οι τέσσερις προπονητές που ακούγονται

Το Ντουμπάι ετοιμάζεται να μπει δυναμικά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και ήδη έχει φτιάξει μια λίστα με τέσσερις υποψήφιους προπονητές, που ενδέχεται να αναλάβουν το νεοσύστατο αυτό club

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Μαϊου 2024