Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τα μάτια του Ρωμιού

Τα μάτια του Ρωμιού

Τι άλλο από δυο σελίδες ιστορίας είναι τα μάτια των Ελλήνων;

Ρωμιός ως τα μύχιά του, λοιπόν, ο Κάρολος Κουν. Έτσι τον είχε χαρακτηρίσει, σε ένα υπέροχο κατευόδιο από τις στήλες του «Βήματος», το Φλεβάρη του ’87, η αξεπέραστη γραφίδα του Μάριου Πλωρίτη.

Και όντως τέτοιος ήταν —όπως τον περιγράφει ο Πλωρίτης— ο μέγας θεατράνθρωπος: ένας πνευματικός άνθρωπος που παλλόταν και τρεφόταν από τη λαϊκή ψυχή, κοινωνός των καημών της φυλής μας, χωρίς όμως να βαραίνουν την ψυχή και το μυαλό του τα ολέθρια συμπλέγματα του ραγιαδισμού.

Τούτο καταδεικνύει το έργο του Κουν, τούτο φανερώνουν τα ίδια τα μάτια του. Ναι, τα μάτια του, η γεμάτη γλυκύτητα κι ανθρωπιά ματιά του!

Γι’ αυτά ακριβώς τα μάτια, τα μάτια του Ρωμιού, έγραφε κάποτε («Το Βήμα», 25/5/1952) ο πρύτανης του χρονογραφήματος, ο Παύλος Παλαιολόγος:

Ένα χάρισμα έχουμε — τα μάτια. Το γνώρισμα της ράτσας, η σφραγίδα του έθνους. Η ομορφιά, η χάρη, η ζωντάνια, η φλόγα, η εξυπνάδα. Άθυμοι σερνόμαστε εμείς. Ολοζώντανα όμως τα μάτια κινούνται, παίζουν, αγρυπνούν, μπερμπαντεύουν. Είναι η ψυχή μας. Το απόσταγμα τού είναι μας. Ρωμιός θα πη μάτι. Αυτό μας δένει κι’ αυτό μας χωρίζει. «Μάτια που δε βλέπονται γρήγορα λησμονιούνται». Σοφή διαπίστωση. Δε μιλεί η λαϊκή σοφία για την ακοή, για τη σκέψη, για την ψυχή, που ενώνει τους άλλους ανθρώπους. Στα μάτια βλέπει το συνδετικό κρίκο.

[…]

Τι άλλο από δυο σελίδες ιστορίας είναι τα μάτια των Ελλήνων; Μέσα σ’ αυτά θα δήτε την πονηρία του Οδυσσέα, τη σπιρτάδα της ράτσας, τις περιπέτειες ενός ανήσυχου έθνους. Στο ελληνικό μάτι έχει ενσταλαχθή το απόσταγμα της ακμής, της παρακμής, της πίστεως, της δυσπιστίας, του ενθουσιασμού, της απογοητεύσεως.

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024