Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πετρέλαιο: Ράλι 20% στο πετρέλαιο σε έξι εβδομάδες [γράφημα]

Πετρέλαιο: Ράλι 20% στο πετρέλαιο σε έξι εβδομάδες [γράφημα]

Σαουδική Αραβία και Ρωσία προχωρούν σε μεγάλες τεχνητές μειώσεις στην παραγωγή, κάτι που βάζει εκ νέου φωτιά στις τιμές

Καίνε ξανά οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου με την επιθετική πολιτικής από τη Σαουδική Αραβία σε συνεργασία με τη Ρωσία να έχουν οδηγήσει σε νέα άνοδο κατά 20% μέσα σε έξι μόλις εβδομάδες.

Οι τιμές του Brent στην Ευρώπη έχουν σκαρφαλώσει στα 90 δολάρια το βαρέλι, με οίκους όπως η UBS και η Goldman Sachs να βλέπουν το ενδεχόμενο να κινηθούν οι τιμές προς τα 95 ή ακόμη και τα 107 δολάρια για φέτος και του χρόνου αντίστοιχα. Το αργό τύπου Brent είναι το σημείο αναφοράς για την τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως και παράγεται στη Βόρειο Θάλασσα.

Εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια αυτά τότε θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για νέες επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά, που ήδη παλεύουν με τον υψηλό πληθωρισμό που στην Ευρώπη τουλάχιστον τρέχει με πάνω από 5% -κατά μέσο όρο. Επίσης οι υψηλές τιμές απειλούν την εύθραυστη παγκόσμια οικονομία με νέες πληθωριστικές πιέσεις, εκτροχιάζοντας ενδεχομένως τα σχέδια των κεντρικών τραπεζών να χαλαρώσουν τον κύκλο των αυξήσεων των επιτοκίων, που έχει δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα χρέους. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την Πέμπτη και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα.

Η πολιτική της Σαουδικής Αραβίας

Το σκληρό παιχνίδι που παίζει η Σαουδική Αραβία σε συνεργασία με την Ρωσία κυρίως το οποίο περιλαμβάνει μεγάλες τεχνητές μειώσεις στην παραγωγή, βάζει εκ νέου φωτιά στις τιμές.  Οι μειώσεις αυτές στην παραγωγή φαίνεται μάλιστα ότι έχουν υπολογιστεί να γίνουν σε μια χρονική περίοδο που η ημερήσια παγκόσμια ζήτηση οδεύει σε επίπεδα ρεκόρ –και αναμένεται να φτάσει στα 103 εκατ βαρέλια σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας. Το έλλειμμα στην παγκόσμια αγορά αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Rystad Energy.

Τι προβλέπει η UBS

Έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να κινηθούν φέτος τις τιμές του Brent 6% πιο πάνω από τα σημερινά επίπεδα σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της UBS. Εάν επαληθευτούν ο μαύρος χρυσός θα ξεπεράσει τα 95 δολάρια το βαρέλι. Από την πλευρά της η Goldman Sachs έχει αρχίσει να κάνει προβλέψεις για άνοδος των τιμών με διάρκεια, ακόμη και στα επίπεδα των 107 δολαρίων μέσα στο επόμενο έτος.

«Την ώρα που οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί πρόσφατα, οι αγορές πετρελαίου φαίνεται πιθανό να συνεχίσουν να έχουν έλλειμμα τους επόμενους μήνες και εξακολουθούμε να βλέπουμε περιθώρια για περαιτέρω αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου», ανέφερε σε έκθεση το τμήμα επενδύσεων στην UBS (Global Wealth Management).

Οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs

Από την πλευρά της η Goldman Sachs είχε αρχικά κάνει λόγο για το πετρέλαιο Brent στα 86 δολάρια τον Δεκέμβριο του 2023 και στα 93 δολάρια στα τέλη του 2024. Τώρα, η τράπεζα λέει ότι βλέπει «δύο ανοδικούς κινδύνους» στην πρόβλεψή της που μπορεί να ανεβάσουν τις τιμές.

Πρώτον, η αγορά ανέμενε ότι η προσφορά πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία θα ήταν 500.000 βαρέλια ημερησίως, μικρότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί. Αυτό από μόνο του μπορεί να αυξήσει τις τιμές κατά 2 δολάρια ανά βαρέλι. Όμως η μείωση φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Ήδη η Σαουδική Αραβία παράγει ημερησίως τώρα περίπου 9 εκατ. βαρέλια ενώ με το δυναμικό που έχει μπορεί να ξεπεράσει σε κανονικές συνθήκες ακόμη και τα 10,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Δεύτερον, η Goldman Sachs προειδοποίησε ότι ορισμένες από τις προβλέψεις της για την παραγωγή πετρελαίου μπορεί να αποδειχτούν εσφαλμένες εάν συνεχιστούν οι παρατάσεις περικοπής στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ +. Ο κίνδυνος για την αγορά είναι «ένα σενάριο όπου ο ΟΠΕΚ+ διατηρεί τις περικοπές του 2023 (…) πλήρως σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2024, όταν και μόνο η Σαουδική Αραβία σταδιακά αυξάνει την παραγωγή», γράφουν στην έκθεση αναλυτές της Goldman Sachs. Σε αυτό το σενάριο, οι τιμές του πετρελαίου Brent πιθανότατα θα ανέβουν στα 107 δολάρια το βαρέλι τον Δεκέμβριο του 2024, ανέφερε η τράπεζα.

Παρόλο που οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα βοηθούσαν τη Σαουδική Αραβία να γεμίσει κι άλλο τα ταμεία και τη Ρωσία να χρηματοδοτήσει την πολεμική της μηχανή, η Goldman Sachs δίνει επίσης τη διάσταση ότι τριψήφιες τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν να κάνουν τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ να αυξήσουν την προσφορά τους σε χαμηλότερες τιμές. Επιπλέον, οι υψηλότερες τιμές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια.

Sports in

Με Παπανικολάου στο Game 3 ο Ολυμπιακός

Ο Κώστας Παπανικολάου θα βρίσκεται στη διάθεση του Γιώργου Μπαρτζώκα ενόψει του Game 3 με τη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024