Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πετρέλαιο: Παραμένει πάνω από τα 90 δολάρια – Ανησυχούν για νέο κύκλο ανατιμήσεων οι αναλυτές

Πετρέλαιο: Παραμένει πάνω από τα 90 δολάρια – Ανησυχούν για νέο κύκλο ανατιμήσεων οι αναλυτές

Ρωσία και Σαουδική Αραβία παρατείνουν τις περικοπές στην παραγωγή

Πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι όπου σκαρφάλωσαν χθες Τρίτη εξακολουθούν να κινούνται οι τιμές του πετρελαίου και σήμερα στις διεθνείς αγορές, στον απόηχο της παράτασης των εθελοντικών περικοπών παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία για ένα ακόμη τρίμηνο, μέχρι το τέλος του έτους, που αιφνιδίασε τους επενδυτές οι οποίοι δεν ανέμεναν να παραταθεί πέρα από τον Οκτώβριο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent διαμορφώνονταν στα 90,18 δολάρια το βαρέλι στις 04:15 ώρα Ελλάδος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού ήταν στα 86,81 δολάρια το βαρέλι.

Αντανακλώντας τις ανησυχίες σχετικά με την προσφορά βραχυπρόθεσμα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent του πρώτου μήνα διαπραγματεύθηκαν κοντά στα υψηλά 9 μηνών, κατά 4,10 δολάρια πάνω από τα συμβόλαια εξαμήνου.

Στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το WTI, η διαφορά μεταξύ συμβολαίου πρώτου μήνα και εξαμηνιαίου διευρύνθηκε έως και στα 4,47 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, κυμαινόμενη επίσης κοντά στα υψηλά 9 μηνών.

Ανησυχία για ανατιμήσεις και επιτόκια

«Αυτές οι ανοδικές κινήσεις συσφίγγουν σημαντικά την παγκόσμια αγορά πετρελαίου και μπορούν να οδηγήσουν μόνο σε ένα πράγμα: υψηλότερες τιμές πετρελαίου παγκοσμίως», δήλωσε σε σημείωμα ο Jorge Leon, ανώτερος αντιπρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας Rystad Energy.

Ο αντίκτυπος που θα έχουν αυτές οι περικοπές στον πληθωρισμό και την οικονομική πολιτική στη Δύση είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα αυξήσουν μόνο την πιθανότητα μεγαλύτερης δημοσιονομικής σύσφιγξης, ειδικά στις ΗΠΑ, για τον περιορισμό του πληθωρισμού, πρόσθεσε ο αναλυτής.

Η Rstad εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση υγρών καυσίμων θα ξεπεράσει την προσφορά κατά περίπου 2,7 εκατομμύρια bpd το επόμενο τρίμηνο.

Σαουδική Αραβία και Ρωσία

Η Σαουδική Αραβία θα παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) για άλλους τρεις μήνες έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2023, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA την Τρίτη, επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Ενέργειας.

Η Ρωσία παρέτεινε την εθελοντική απόφασή της να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου της κατά 300.000 bpd μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ την Τρίτη.

Οι εθελοντικές περικοπές από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία είναι πάνω από την περικοπή του Απριλίου που συμφωνήθηκε από αρκετούς παραγωγούς του ΟΠΕΚ+, η οποία εκτείνεται μέχρι το τέλος του 2024.

Και οι δύο χώρες θα επανεξετάζουν τις αποφάσεις περικοπών κάθε μήνα με ενδεχόμενο να διευρύνουν τις περικοπές ή να αυξήσουν την παραγωγή ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις.

Το αισιόδοξο σενάριο

«Η απόφαση να παραταθούν οι περικοπές της παραγωγής υπογραμμίζει την αφοσίωσή τους στη σταθερότητα των τιμών σε ένα απαιτητικό περιβάλλον αγοράς», δήλωσε η Sugandha Sachdeva, εκτελεστική διευθύντρια και επικεφαλής στρατηγικής στην Acme Investment Advisors. Πρόσθεσε, όμως, ότι η ετήσια περίοδος συντήρησης διυλιστηρίων στις ΗΠΑ από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο θα μπορούσε να περιορίσει τη ζήτηση για αργό και ενδεχομένως να λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Πηγή: OT

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024