Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός στο Μαρόκο: Ξεπέρασαν τους 2.100 οι νεκροί

Σεισμός στο Μαρόκο: Ξεπέρασαν τους 2.100 οι νεκροί

Αυξάνεται ραγδαία ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων του σεισμού

Οι επιζώντες του φονικότερου σεισμού στο Μαρόκο εδώ και εξήντα χρόνια αγωνίζονταν να βρουν τροφή, νερό και καταφύγιο την Κυριακή, καθώς η αναζήτηση των αγνοουμένων συνεχιζόταν σε απομακρυσμένα χωριά και ο αριθμός των νεκρών που ξεπερνούσε τους 2.100 φαινόταν πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω.

Πολλοί άνθρωποι πέρασαν την τρίτη νύχτα τους στην ύπαιθρο μετά τον σεισμό των 6,8 βαθμών που σημειώθηκε αργά την Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες αρωγής αντιμετωπίζουν την πρόκληση να φτάσουν στα χωριά που επλήγησαν περισσότερο στον Υψηλό Άτλαντα, μια τραχιά οροσειρά όπου οι οικισμοί είναι συχνά απομακρυσμένοι και όπου πολλά σπίτια κατέρρευσαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 2.122 και οι τραυματίες σε 2.421, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Το Μαρόκο δήλωσε ότι μπορεί να δεχτεί προσφορές βοήθειας από άλλες χώρες και θα εργαστεί για τον συντονισμό τους, αν χρειαστεί, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Δορυφορική απεικόνιση των καταστροφών που έγιναν στην πόλη Amizmiz

Οι κάτοικοι περιγράφουν πως ξέθαψαν τους νεκρούς

Στο Moulay Brahim, ένα χωριό 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) νότια του Μαρακές, οι κάτοικοι περιέγραψαν πώς ξέθαψαν τους νεκρούς από τα ερείπια χρησιμοποιώντας τα γυμνά τους χέρια. Σε μια πλαγιά με θέα το χωριό, οι κάτοικοι έθαψαν μια 45χρονη γυναίκα που είχε πεθάνει μαζί με τον 18χρονο γιο της, μια γυναίκα που έκλαιγε δυνατά καθώς το πτώμα κατέβαινε στον τάφο.

Καθώς μάζευε τα υπάρχοντά του από το κατεστραμμένο σπίτι του, ο Hussein Adnaie είπε ότι πίστευε ότι άνθρωποι ήταν ακόμη θαμμένοι μέσα στα συντρίμμια. «Δεν κατάφεραν οι διασώστες να τους βρουν και έτσι πέθαναν. Έσωσα τα παιδιά μου και προσπαθώ να βρω καλύμματα γι’ αυτά και οτιδήποτε να φορέσουν από το σπίτι», δήλωσε ο Adnaie.

Στο χωριό Amizmiz που επλήγη σοβαρά, οι κάτοικοι παρακολουθούσαν τους διασώστες να χρησιμοποιούν μηχανικό εκσκαφέα σε σπίτι που κατέρρευσε. «Ψάχνουν για έναν άνδρα και τον γιο του. Ένας από αυτούς μπορεί να είναι ακόμη ζωντανός», δήλωσε ο Χασάν Χαλούχ, ένας συνταξιούχος οικοδόμος. Η ομάδα ανέσυρε τελικά μόνο πτώματα.

Τρόφιμα και νερό αγωνίζονται να βρουν οι κάτοικοι

Ο Yassin Noumghar, 36 ετών, μίλησε για ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα και ρεύμα, λέγοντας ότι έχει λάβει ελάχιστη κυβερνητική βοήθεια μέχρι στιγμής. «Χάσαμε τα πάντα, χάσαμε ολόκληρο το σπίτι», δήλωσε ο Noumghar. «Θέλουμε μόνο να μας βοηθήσει η κυβέρνησή μας.»

Αργότερα, ξεφόρτωσαν σάκους με τρόφιμα από ένα φορτηγό, το οποίο, σύμφωνα με τον τοπικό αξιωματούχο Mouhamad al-Hayyan, είχε οργανωθεί από την κυβέρνηση και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ο στρατός, που κινητοποιήθηκε για να βοηθήσει, έστησε έναν καταυλισμό με σκηνές για τους άστεγους. Με τα περισσότερα καταστήματα κατεστραμμένα ή κλειστά, οι κάτοικοι αγωνίζονταν να βρουν τρόφιμα και προμήθειες.

«Ακόμα περιμένουμε τις σκηνές. Δεν έχουμε πάρει ακόμη τίποτα», δήλωσε ο Μοχάμεντ Νετζάρ, ένας εργάτης που δίπλωνε την κουβέρτα του σε ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο που κατασκευάστηκε με κομμάτια ξύλου. «Μου πρόσφερε λίγο φαγητό ένας άνθρωπος, αλλά αυτό είναι το μόνο που μου έχει προσφέρει από τον σεισμό. Δεν μπορείς να δεις ούτε ένα μαγαζί ανοιχτό εδώ και οι άνθρωποι φοβούνται να μπουν μέσα σε περίπτωση που πέσει η στέγη.»

Κρίσιμες οι επόμενες δύο με τρεις ημέρες για την ανεύρεση των επιζώντων

Οι διασώστες; αναζητούν επιζώντες μέσα στα συντρίμμια

Ξένη βοήθεια

Η Ισπανία δήλωσε ότι 56 αστυνομικοί και τέσσερα σκυλιά ανιχνευτές έχουν φτάσει στο Μαρόκο, ενώ μια δεύτερη ομάδα 30 ατόμων και τεσσάρων σκύλων κατευθύνεται προς τα εκεί. Η Βρετανία δήλωσε ότι θα αναπτύξει 60 ειδικούς έρευνας και διάσωσης και τέσσερις σκύλους την Κυριακή, καθώς και μια ομάδα ιατρικής αξιολόγησης τεσσάρων ατόμων. Το Κατάρ δήλωσε επίσης ότι η ομάδα έρευνας και διάσωσης του αναχώρησε για το Μαρόκο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη «θλίψη του για τις απώλειες ζωών και τις καταστροφές» που προκάλεσε ο σεισμός. «Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στον μαροκινό λαό», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου στο Ανόι του Βιετνάμ. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι μια μικρή ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα καταστροφών που απεστάλησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε στο Μαρόκο την Κυριακή για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Η Γαλλία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει και αναμένει επίσημο αίτημα από το Μαρόκο. Άλλες χώρες που προσέφεραν βοήθεια ήταν η Τουρκία, όπου οι σεισμοί του Φεβρουαρίου σκότωσαν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους. Μέχρι την Κυριακή, η τουρκική ομάδα δεν είχε ακόμη αναχωρήσει.

«Οι επόμενες δύο με τρεις ημέρες θα είναι κρίσιμες για την ανεύρεση ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια», δήλωσε στο Reuters η Καρολίν Χολτ, παγκόσμια διευθύντρια επιχειρήσεων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024