Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός στο Μαρόκο: Αγώνας δρόμου για τους εγκλωβισμένους

Σεισμός στο Μαρόκο: Αγώνας δρόμου για τους εγκλωβισμένους

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι διασώστες

Αδιάκοπα εργάζονται οι διασώστες προκειμένου να σώσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι στα ερείπια που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός των 7 ρίχτερ που έπληξε το Μαρόκο. Ο μαροκινός στρατός έχει ενεργοποιήσει ομάδες διάσωσης, η Αλγερία έχει ανοίξει τον εναέριο χώρο της για ανθρωπιστικές και ιατρικές πτήσεις και πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ, έχουν αναφέρει ότι θα προσφέρουν βοήθεια.

Λόγω των συχνών μετασεισμών, είναι πολλοί οι πολίτες που έμειναν για δεύτερη μέρα στην ύπαιθρο. Οι διασώστες δυσκολεύονται να φτάσουν στις πλέον πληγείσες περιοχές, στα δύσβατα χωριά στην οροσειρά του Άτλαντα, όπου πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει. Από την άλλη, στην πόλη Μουλάι Μπραχίμ, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια του Μαρακές, διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν άνθρωπο ζωντανό από τα συντρίμμια.

Που σημειώθηκε η μεγαλύτερη καταστροφή

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν πληγεί στο Μαρακές και στις γύρω περιοχές, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ιστορικά μνημεία έχουν υποστεί ζημιές, αλλά οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι αυτές που βρίσκονται πιο κοντά στα βουνά του Άτλαντα.

Αυτόπτες μάρτυρες στους πρόποδες των βουνών δήλωσαν ότι ορισμένες πόλεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ σχεδόν όλα τα σπίτια σε μια περιοχή του χωριού Asni έχουν υποστεί ζημιές. Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Αλ Χαούζ και σχεδόν 200 έχασαν τη ζωή τους στη νοτιοδυτική μαροκινή πόλη Ταρουντάντ.

Μετασεισμοί μεγέθους 4,5 ρίχτερ στο Μαρακές

«Αισθανθήκαμε το έδαφος να κινείται»

Τον σεισμό των επτά ρίχτερ της Παρασκευής ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, οι οποίοι έγιναν αισθητοί στην πόλη του Μαρακές και στις γύρω περιοχές το πρωί της Κυριακής. «Αισθανθήκαμε το έδαφος να κινείται», δήλωσε η Satou στο Al Jazeera.

Ακόμη, η ίδια πρόσθεσε ότι «Δεν υπάρχουν ζημιές, αλλά είναι ιδιαίτερα αισθητή», πρόσθεσε. «Η μητέρα της, η οποία ζει στα περίχωρα της πόλης, τα αισθάνθηκε επίσης» δήλωσε η Satou. Οι δονήσεις ήταν μεγέθους 4,5 βαθμών, σύμφωνα με την εφαρμογή Earthquake, η οποία παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα και στέλνει ειδοποιήσεις στους χρήστες smartphone.

Γεμάτα τα νοσοκομεία

Με τους τραυματισμένους να αυξάνονται συνεχώς, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε πλήρη χωρητικότητα οι γιατροί έκαναν διαλογή στην ύπαιθρο με πολλούς ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που φαίνονταν σοβαρά τραυματισμένοι, να νοσηλεύονται έξω από το νοσοκομείο σε μια σειρά από νοσοκομειακά κρεβάτια. Ενώ οι περισσότεροι ασθενείς από το Μαρακές είχαν εξυπηρετηθεί μέχρι το πρωί, εκείνοι από τις αγροτικές περιοχές συνέχισαν την οδυνηρή αναμονή τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, όσοι περίμεναν για θεραπεία είχαν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα στον σεισμό. Μια γυναίκα από τη μικρή πόλη Chichaoua με την οποία μίλησε το CNN έξω από το νοσοκομείο είπε ότι ο σύζυγος και η κόρη της παρέμεναν κάτω από τα ερείπια. Είπε ότι δεν είχε καμία ελπίδα για τα μέλη της οικογένειάς της.

Αίτημα βοήθειας από τις αρχές του Μαρόκο αναμένει η Γαλλία

Η Γαλλία αναμένει επίσημο αίτημα βοηθείας από το Μαρόκο, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. «Η πρεσβεία μας στο Μαρόκο έχει κινητοποιηθεί πλήρως…σήμερα είναι υπεύθυνες οι μαροκινές αρχές…Βρίσκεται σε εξέλιξη μια αξιολόγηση (της κατάστασης)…Σε αυτό το στάδιο το Μαρόκο δεν έχει ζητήσει βοήθεια», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό BFM η Αν-Κλαιρ Λεζόντρ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκαταλέγεται στους ξένους εκείνους ηγέτες που πρόσφεραν χθες βοήθεια στο Μαρόκο δηλώντας την ετοιμότητα της Γαλλίας να βοηθήσει στις προσπάθειες διάσωσης. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε χθες ότι στον σεισμό στο Μαρόκο σκοτώθηκε ένας γάλλος πολίτης και οκτώ τραυματίστηκαν. Ο απολογισμός παραμένει ο ίδιος σε αυτό το στάδιο, όπως είπε σήμερα η Λεζόντρ.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024