Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι ταινίες του Λάνθιμου που δεν αγαπήθηκαν από το ελληνικό κοινό

Οι ταινίες του Λάνθιμου που δεν αγαπήθηκαν από το ελληνικό κοινό

Μπορεί σήμερα όλοι να τον αποθεώνουν, ωστόσο δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα για τον Γιώργο Λάνθιμο στην Ελλάδα. Κάποτε, τα αρνητικά σχόλια -για τις πρώτες ταινίες του- ήταν πολλά. Τα πιο ενδεικτικά

Ήταν το μεγάλο φαβορί από τη στιγμή της παγκόσμιας πρεμιέρας του και το απέδειξε στην τελετή απονομής του επετειακού 80ου Φεστιβάλ Βενετίας. Το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου απέσπασε το Χρυσό Λέοντα γράφοντας ιστορία στο Λίντο, καθώς ο σκηνοθέτης έγινε ο πρώτος Έλληνας που παίρνει στα χέρια του το σπουδαίο βραβείο.

Απ’ ότι φαίνεται ο Λάνθιμος νιώθει… σαν στο σπίτι του όταν βρίσκεται στη Μόστρα, μιας και σ’ αυτήν είχε κερδίσει τον Αργυρό Λέοντα το 2018 για την «Ευνοούμενη» και το 2011 το βραβείο σεναρίου για τις «Άλπεις».

Ο σκηνοθέτης μπορεί να ήταν ήδη γνωστός στους κινηματογραφικούς και μουσικούς κύκλους χάρη κυρίως στα βίντεο-κλιπ που είχε γυρίσει. Ωστόσο, η ελληνική κοινωνία ασχολήθηκε πραγματικά μαζί του όταν το όνομά του ακούστηκε ανάμεσα στις υποψηφιότητες για Όσκαρ για το Κυνόδοντα. Η άποψη και τα σχόλια του κοινού ήταν μη τι άλλο παράξενα. Μια μερίδα θεατών επικεντρώθηκαν κυρίως στον Κυνόδοντα και στις Αλπείς, σχολιάζοντας αρνητικά την απόφαση του Λάνθιμου να αλλάξει την κινηματογραφική του γλώσσα.

Η ελληνική κοινωνία ασχολήθηκε πραγματικά με τον Γιώργο Λάνθιμο όταν το όνομά του ακούστηκε ανάμεσα στις υποψηφιότητες για Όσκαρ για το Κυνόδοντα.

Η Έμα Στότουν συνεργάζεται με τον Γιώργο Λάνθιμο για το «Poor Things» όπου και υποδύεται την Μπελ Μπάξτερ.

Κι αν τώρα η μεγαλύτερη μερίδα των Ελλήνων αποθεώνει τον Γιώργο Λάνθιμο, δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα.

Όπως φαίνεται στα σχόλια παρακάτω, όταν ο Λάνθιμος έκανε τα πρώτα του βήματα στο κινηματογράφο τα σχόλια… ήταν κάθε άλλο από διθυραμβικά.

Μια γρήγορη ματιά σε διάφορες πλατφόρμες, όπως το Youtube, καθώς και άλλες ιστοσελίδες που ασχολούνται με το κινηματογράφο, είναι ικανή να επιβεβαιώσει όσα αναφέρουμε παραπάνω.

Ας δούμε τα πιο ενδεικτικά…

Για τον Κυνόδοντα

  • «Που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του πλανήτη να γυριζόταν δεν θα την ήξερε ούτε η μάνα της πέρα από κανέναν ξοφλημένο συγγενή των συντελεστών. Αλλά εδώ μάθαμε να λέμε πως τέχνη είναι ο,τιδήποτε προκαλεί αποστροφή και ναυτία, συνεπώς είναι για λίγους και τις γνωστές μπαρούφες των καβαλημένων που αρέσκονται να βλέπουν αηδίες. Τώρα πως έφτασε στα Όσκαρ αυτό το πράγμα, ε τόσο ντόρο έκανε η Ελλάδα τότε, έβγαλε και μια πατάτα ταινία, ας την πάρουν και στα Όσκαρ να δει και ο υπόλοιπος πλανήτης πόσο βαρεμένοι είμαστε. Απλά ντροπή. Ξεπεσμός. Η χώρα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη να θεωρεί τέχνη καραγκιοζηλίκια σαν και αυτό»
  • «Για «εκλεπτυσμένη» τσόντα καλή ήταν! Όχι όμως ότι προσπάθησε να περάσει κανένα βαθύ μήνυμα ή ότι την θεωρώ άξια βραβείων. Πιστεύω ότι είναι από τις πιο ανόητες ελληνικές παραγωγές και με πολύ ατάλαντους ηθοποιούς (πραγματικά είναι σαν να διαβάζουν τα λόγια τους)»
  • «Αν αυτό το έκτρωμα προτάθηκε για Όσκαρ, τότε η Μεγάλη Απόφραξη πρέπει να σπάσει το ρεκόρ βραβείων Όσκαρ του Μπεν Χουρ και του Τιτανικού!!!!!»

Για τις Αλπεις

  • «Δεν κατάλαβα τι είδα… ότι θα δω κάτι για βουνά»
  • «Παρακμή και έλεος!!»
  • «Σίγουρα μια από τις χειρότερες ταινίες μακρά!! Εντάξει έχει μεγάλο βύσμα ο σκηνοθέτης δεν εξηγείται αλλιώς.. Υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα ταλέντα ακόμη και από παιδιά που κάνουν ταινιάκια στο youtube»

Για τον Αστακό

  • «Τι ζόρι τραβάει αυτός ο σκηνοθέτης…»
  • «Μεγαλύτερη μαλακία δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου και απορώ πως την άντεξα μέχρι το τέλος. Η ταινία αυτή εκτός από το ότι είναι βασανιστικά αργή, δεν καταλήγει πουθενά, σε κάνει να απορείς για το τι μυαλά υπάρχουν εκεί έξω, δεν σε κάνει καν να σκεφτείς τη κοινωνία με διαφορετικό τρόπο ή να σου ‘ανοίξει’ τα μάτια όπως λένε κάποια ‘ψαγμένα’ άτομα που είναι ‘αληθινοί’ λάτρεις του σινεμά»

Για τον Θάνατο του Ιερού Ελαφιού

  • «Η μέγιστη αποτυχία του αιώνα. Μια δήθεν κουλτούρα για τα μπάζα ταινία»
  • «Για μενα τον «αγράμματο» που δεν έχουμε «τέχνη» μου είναι αδιάφορη …. για όλους εσάς που είσαστε ειδήμονες της καλής 7η 8η 9η χαχαχαχα τέχνης… καλή τύχη σε αναζητήσεις των αρχαίων τραγωδιών που γίνονται κωμωδία… χαχαχαχ»

Για την Ευνοούμενη

  • «Απογοήτευση!»
  • «Άλλες 2 χαμένες ώρες από την ζωή μου… ευτυχώς που το Όσκαρ πήρε το Πράσινο Βιβλίο, που είναι τσινιάρα….»

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024