Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φεστιβάλ Βενετίας 2023: Κέρδισε το Χρυσό Λέοντα ο Λάνθιμος

Φεστιβάλ Βενετίας 2023: Κέρδισε το Χρυσό Λέοντα ο Λάνθιμος

Μεγάλη διάκριση για τον Έλληνα σκηνοθέτη στη Μόστρα

Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι ο μεγάλος νικητής του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας, καθώς κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα για την ταινία του «Poor Things».

«Θέλω να ευχαριστήσω το φεστιβάλ, το συνεργείο και όλους τους συνεργάτες. Πήρε κάποια χρόνια μέχρι η κινηματογραφική βιομηχανία να είναι έτοιμη για μία τέτοια  ταινία», είπε ο Γιώργος Λάνθιμος παραλαμβάνοντας το βραβείο και ευχαρίστησε τον συγγραφέα του βιβλίου Άλισντερ Γκρέι και τον σεναριογράφο Τόνι ΜακΝαμάρα, ο οποίος απουσίαζε από την τελετή λόγω της εν εξελίξει απεργίας των Αμερικανών σεναριογράφων, στους οποίους  ο Έλληνας σκηνοθέτης εξέφρασε τη συμπαράστασή του.

Ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε την σύντροφο του, Αριάν (Λαμπέντ), που «είναι πάντα  εδώ για μένα. Και πάνω απ’ όλα θέλω να ευχαριστήσω αυτό το απίστευτο πλάσμα, τον χαρακτήρα της ταινίας – τη Μπέλα Μπάξτερ και βέβαια την Έμα Στόουν που είναι και αυτή ένα απίστευτο πλάσμα», τόνισε.

Ο Λάνθιμος ήταν φαβορί εξαρχής

Ο μεγάλος νικητής του Φεστιβάλ Βενετίας

Τα άλλα βραβεία του Φεστιβάλ

Το Μεγαλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής κέρδισε ο Ryusuke Hamaguchi για το «Evil Does Not Exist», ενώ με το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής βραβεύτηκε το «Green Border» της Agnieszka Holland.

Με τον Αργυρό Λέοντα Καλύτερης Σκηνοθεσίας βραβεύτηκε ο Matteo Garrone για το «Me Captain», ενώ το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου κέρδισαν οι Guillermo Calderon και Pablo Larraín για το «El Conde».

Στα βραβεία ερμηνείας, η Cailee Spaeny κέρδισε το Βραβείο Volpi Cup Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της ως Πρισίλα Πρίσλεϊ στην ταινία της Σοφία Κόπολα, αλλά και ο Peter Sarsgaard (Memory) που βραβεύτηκε με το βραβείο Volpi Cup Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου, ενώ το βραβείο Marcello Mastroianni Καλύτερου Νέου Ηθοποιού κέρδισε ο Seydou Sarr (Me Captain).

Φαβορί το Poor Things από την πρώτη μέρα

Με ενθουσιασμό είχαν υποδεχτεί οι δημοσιογράφοι την προβολή της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου στο 80ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, μιλώντας για «φαβορί» που θα φύγει με το μεγάλο βραβείο.

Το φινάλε του «Poor Things» ακολούθησε θερμό χειροκρότημα από το κοινό, ενώ ο Γιώργος Λάνθιμος είχε πει πως «είναι μια ταινία που δεν περιγράφεται εύκολα», στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χωρίς τους πρωταγωνιστές της ταινίας του, λόγω της απεργίας των Αμερικανών ηθοποιών.

Ύμνοι του διεθνούς Τύπου για την ταινία του Λάνθιμου

Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, μετά τις δημοσιογραφικές προβολές της, συγκέντρωσε εξαιρετικές κριτικές.

Πρόκειται για μια μοντέρνα διασκευή του μύθου του Φρανκενστάιν βασισμένη στο ομώνυμο βραβευμένο βιβλίο του Αλισντερ Γκρέι, με πρωταγωνιστές την Έμα Στόουν, τον Γουίλεμ Νταφόε και τον Μαρκ Ράφαλο.

Η Daily Mail ανέφερε σε δημοσίευμα πως το «παγωμένο» γαλάζιο βλέμμα της Έμας Στόουν προς τον θεατή, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα σκούρα μέχρι τον ώμο μαλλιά της. Αφορμή για αυτό το σχόλιο στάθηκε η αφίσα της ταινίας, στην οποία διακρίνεται η πρωταγωνίστρια ντυμένη με ένα εντυπωσιακό γαλάζιο φόρεμα.

Ο Guardian δημοσίευσε άρθρο που υμνεί το «Poor Things», αλλά και την ερμηνεία της Έμας Στόουν χαρακτηρίζοντάς την «εκπληκτική». Το βρετανικό δημοσίευμα περιέγραφε την σκηνοθετική προσέγγιση του Γιώργου Λάνθιμου, αλλά και το υποκριτικό ταλέντο της Στόουν, εστιάζοντας στις σπασμωδικές κινήσεις του κεφαλιού της σε μια σκηνή. Καθόλου τυχαία η βρετανική εφημερίδα δίνει στην ταινία την ανώτερη βαθμολογία των πέντε αστεριών.

Στους New York Times, ο Κάιλ Μπιουκάναν έγραψε ότι η ταινία του Λάνθιμου είναι με έναν τρόπο το τολμηρό και πολύ πιο σεξουαλικά άμεσο «παράλληλο» φίλμ για τη Barbie, επιμένοντας σε μια πολύ πιο ριζική επερώτηση των έμφυλων και σεξουαλικών δυναμικών «από κάθε οπτική γωνία», συνδέοντας τη μεταφορική αυτή έκφραση με τον τρόπο που ο Λάνθιμος χρησιμοποιεί πολύ τολμηρά του φακούς και τις γωνίες λήψης.

Ταυτόχρονα, η κριτική της νεοϋορκέζικης εφημερίδας υπογράμμιζε την εξαιρετική τεχνική και αισθητική της ταινίας.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024