Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Google: Ξεκινά η μεγάλη αντιμονοπωλιακή δίκη στις ΗΠΑ

Google: Ξεκινά η μεγάλη αντιμονοπωλιακή δίκη στις ΗΠΑ

H εταιρεία κατηγορείται μεταξύ άλλων για αθέμιτες συμφωνίες με κατασκευαστές κινητών προκειμένου να εμφανίζεται η δική της μηχανή αναζήτησης ως προεπιλογή.

Οι τακτικές που εφαρμόζει η Google για να διατηρήσει την κυριαρχία της αγορά διαδικτυακών αναζητήσεων, την κύρια πύλη εισόδου στο Διαδίκτυο, θα μπουν στο μικροσκόπιο στην κρίσιμη αντιμονοπωλιακή δίκη που ξεκινά την Τρίτη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον.

Η Microsoft, η Yahoo και η εναλλακτική μηχανή αναζήτησης DuckDuckGo είναι μερικές από τις εταιρείες που θα καταθέσουν κατά της Google, εναντίον της οποίας κατέθεσαν αγωγή το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και οι γενικοί εισαγγελείς δεκάδων πολιτειών.

Θεωρείται η σημαντικότερη αντιμονοπωλιακή υπόθεση μετά τη καταδίκη της Microsoft για μονοπωλιακές πρακτικές το 1998, μια απόφαση που εκτιμάται ότι άνοιξε χώρο για την Google και άλλες εταιρείες στο Διαδίκτυο.

Θα ήταν δύσκολο να υπερτιμηθεί η σημασία αυτής της υπόθεσης

Όπως αναφέρει το Reuters, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα περιγράψει πώς η Google πλήρωσε δισεκατομμύρια δολάρια σε κατασκευαστές κινητών, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και εταιρείες που αναπτύσσουν browser, όπως το Ίδρυμα Mozilla, προκειμένου να εμφανίζεται η δική της μηχανή αναζήτησης ως προεπιλογή.

Η DuckDuckGo υποστηρίζει για παράδειγμα ότι η αντικατάσταση της μηχανής αναζήτησης της Google απαιτεί υπερβολικά πολλά βήματα, κάτι που περιορίζει το μερίδιο της DuckDuckGo στην αγορά σε μόλις 2,3%.

«Η Google καθιστά υπερβολικά δύσκολη τη χρήση του DuckDuckGo ως προεπιλογής. Είμαστε ικανοποιημένοι που το ζήτημα φτάνει στα δικαστήρια» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Μείζων δίκη

Η νομική διένεξη θα μπορούσε να έχει μεγάλες συνέπειες για τις Big Tech, οι οποίες κατηγορούνται ότι αγοράζουν ή στραγγαλίζουν τους ανταγωνιστές τους, υποστηρίζουν όμως ότι οι τακτικές τους είναι νόμιμες επειδή οι υπηρεσίες τους προσφέρονται δωρεάν.

«Θα ήταν δύσκολο να υπερτιμηθεί η σημασία αυτής της υπόθεσης, ειδικά για τα μονοπώλια και τις εταιρείας με σημαντικό μερίδιο αγοράς» δήλωσε ο Λιουκ Σάσκαμπ, δικηγόρος που ειδικεύεται σε θέματα ανταγωνισμού.

«Πρόκειται για μείζονα δίκη, ειδικά για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας (Google, Apple, Twitter και άλλοι) που έχουν αποκτήσει υπερμεγέθη ρόλο στις ζωές μας» είπε.

Η αγωγή κατά της Google υποβλήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, όμως σε μια σπάνια επίδειξη διακομματικής συναίνεσης η σημερινή κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε την προσπάθεια και μάλιστα κατέθεσε νέα αγωγή για τις online διαφημίσεις φέτος τον Ιανουάριο.

Την εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει πάνω από δέκα μήνες, ανέλαβε ο δικαστής Αμίτ Μέτα που διορίστηκε επί της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με το Reuters, το ισχυρότερα επιχειρήματα της κυβέρνησης αφορούν τις συμφωνίες της Google με τους κατασκευαστές συσκευών Android, συμφωνίες που προβλέπουν ότι η Google θα είναι η μόνη μηχανή αναζήτησης στα κινητά, με αντάλλαγμα ένα ποσοστό επί των διαφημιστικών εσόδων.

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024